Wyniki:
Najlepszy Generał:
1. Mateusz "Thorash" Mańka (Daemons of Chaos, COMP: 1): 130 Punktów Turniejowych (bilans Victory Points zdobyte-stracone +2565): 77PT (bitwy) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
2. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War, COMP: 1): 116PT (+/-0 VP): 60PT (bitwy) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
3. Malwina "Amarell" Streflik (Bretonnia, COMP: -1): 112PT (+1745 VP): 63PT (bitwy) -1PT (spóźnienie 3. bitwa) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
4. Aleksander "YoungOlo" Kaczor (Vampire Counts, COMP: 1): 107PT (-388 VP): 53PT (bitwy) -1PT (brak rozpiski) -1PT (spóźnienie 3. bitwa) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
5. Paweł "Profi" Botor (Orcs & Goblins, COMP: -1): 102 PT (-1154 VP): 50PT (bitwy) -1PT (brak podręcznika) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
6. Szczepan "Bearded 'Un" Kalisiak (Daemons of Chaos, COMP: -2): 97PT (+135 VP): 47PT (bitwy-Szczepan nie grał ostatniej bitwy) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
7. Karol "gervaz" Siadul (Skaven, COMP: 2): 83PT (-1751 VP): 32PT (bitwy-Karol nie grał ostatniej bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
8. Michał "PanDwaM" Mońka (Warriors of Chaos, COMP: 5): 71PT (-1170 VP): 021PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) -1PT (brak miarki) +50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
Najlepsza Armia:
1. Malwina "Amarell" Streflik (Bretonnia): 4 głosy
2. ex aequo - 1 głos na każdą poniższą armię:
- Mateusz "Thorash" Mańka (Daemons of Chaos)
- Paweł "Profi" Botor (orcs & Goblins)
- Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War)
- Aleksander "YoungOlo" Kaczor (Vampire Counts)
zdjęcie najładniejszej armii (więcej zdjęć w Albumie zdjęć z turnieju na FB - jeśli nie otwiera się, kliknij o dodanie do grupy).

Wnioski:
Robienie małego turnieju lokalnego w terminie mastera jest SŁABE. Definitywnie do poprawy następnym razem.
Ocena Kompozycji (COMP score) zadziałała dobrze. Wszystkie armie oprócz jednej mieściły się w przedziale (-2, 2), czyli nie było przegięć w żadną stronę. Graczom się podobało. Zdecydowanie zostaje w użyciu na następne Szturmy (choć na pewno będziemy jeszcze szlifować zawartość Pul Mocy i Soft poszczególnych armii).
Ocena najlepszej armii zaczęła być problematyczna, bo było kilka naprawdę ślicznych armii i sporo osób (w tym ja sam) miało naprawdę spory problem na kogo oddać głos (btw. życzę sobie samych takich problemów na przyszłych Szturmach!). Ostatecznie zagłosowałem na Bretonnię Amarell, ale jednocześnie chciałem zagłosować też na armie Andrzeja, Thorasha, Profiego i Szczepana... tylko troszkę mniej. Dlatego sądzę, że od następnego Szturmu każdy będzie mógł głosować na 3 armie (pierwsze, drugie i trzecie miejsce).
2 godziny na bitwę na 1750 to trochę ciasno, ludzie rzadko kiedy dogrywali bitwy do końca.
Plany na przyszłość:
Szturm #5 planujemy wstępnie na wrzesień (zdecydownie NIE w terminie mastera/DMP czy czegokolwiek innego!). Grać będziemy 3 bitwy (a nie 4), na 2000 punktów. Ocena Kompozycji zostaje, może z drobnymi poprawkami. Prawdopodobnie zrobimy trzy pary scenariuszy, po jednej na każdą bitwę i już na turnieju, tuż przed rozpoczęciem bitwy jednym rzutem kostką rozstrzygniemy który scenariusz z pary będzie grany na wszystkich stołach (przykładowo, w pierwszej bitwie na 1-3 gramy Meeting Engagement a na 4-6 Battle for the Pass)
Liwan proponuje także, aby "otworzyć" trochę turniej, czyli znieść wymóg malowania i zastąpić go karniakami za niepomalowane modele oraz zastąpić TLOS SLOSem. Powiem szczerze, że mi się ten pomysł nie podoba, bo wypacza moją wizję tego turnieju. Z drugiej jednak strony widzę i popieram cel jaki przyświeca Liwanowi: zwiększyć frekwencję aby turniej był ciekawszy i większy. Co wy o tym sądzicie? Podobają się wam takie zmiany czy wolelibyście by zostało tak jak jest?