zielone mięso Ketmana

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

zielone mięso Ketmana

Post autor: Ketman »

Unnamed2000 Pts - Orcs & Goblins Army

1 * Orc Big Boss @ 83.0 Pts
General; Spear; Light Armour
Enchanted Shield
Warrior Bane
War Boar

1 Goblin Great Shaman @ 495.0 Pts
Magic Level 3; Little Waagh
Dragonbane Gem
The Other Trickster's Shard
Arachnarok Spider
Spidershrine

1 Night Goblin Big Boss @ 60.0 Pts
Battle Standard
Charmed Shield

1 Orc Shaman @ 65.0 Pts
Magic Level 1; Big Waagh

1 Orc Shaman @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh
Dispel Scroll

1 Goblin Big Boss @ 139.0 Pts
Spear; Shield
Armour of Destiny
Gigantic Spider

40 Night Goblins @ 235.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician
2 Fanatic

40 Night Goblins @ 190.0 Pts
Shortbow; Standard; Musician
2 Fanatic

6 Goblin Wolf Riders @ 82.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield; Musician

5 Goblin Wolf Riders @ 60.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield

1 Orc Boar Chariot @ 85.0 Pts

1 Goblin Wolf Chariot @ 50.0 Pts

1 Mangler Squig @ 65.0 Pts

1 Giant @ 200.0 Pts

Models in Army: 98
Total Army Cost: 1999.0

na domówkę pod koniec grudnia. Jakieś pomysły na ulepszenie ?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2012, o 19:57 przez Ketman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Wygląda super, ja jednak dorzuciłbym nettersów do luczników i może zastapił giganta oddziałem orków (szkoda gigsona bo rzadko go na stole widac ale chyba brakuje tez regimentu do bicia) :)

Ale ogolnie bardzo fajnie to wyglada, życze powodzenia ;)

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

thx za odpowiedz. Co do siatek to musiałem gdzieś je przeoczyc. To 45 pkt. wiec chyba bede musiał wywalić rydwan.

Co do gigsona: moimi przeciwnikami beda: TK, VC, WOCH i Demony więc pomyślałem sobie że go potestuje :) no i jest duża szansa że będe miał ręke gorka więc nie jest tak źle.

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Skoro grasz z takimi przeciwnikami to ma szansę się sprawdzić. Małą (ze względu na inicjatywę) ale zawsze. Ja na twoim miejscu pobawiłbym się dwoma pająkami :D Pięknie to wygląda na stole. Ja bym troszkę inaczej złożył bohaterów. Powrzucał takie fajne itemki jak channeling staff itp. I rzeczywiście przydałyby ci się orkowie. Tak naprawde do klimatu rozpiski. Taka klimatyczna 30 Savagy byłaby spoko.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Też o tym myślałem, tylko że niestety brak punktów: slot Lord został zapełniony szamanem z pająkiem, hero też ciężko ze względu że bardzo lubie małego pająka z 2+ sv i 4+ warda. Mogłbym wywalić orkowych szamanów, ale pozbawie się wtedy dużego waaagh, który ma w swoim arsenale dość dużo fajnych zabawek. Co do savagy to musze wywalić jeden kloc night goblinów i dać savage, ale znowu pozbawiam się fanatyków :)
kurde za dużo opcji ma ta armia. I bądź tu mądry - pomyśle jeszcze :)

Co do 2 pająków na pewno przetestuje i zdam realacje.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

po małych testach zostały mi dwie opcje: jedna z 2 pająkami, bez giganta i chariota orkowego :twisted: druga z savagami. Wymienilem tez shamanow orkowych na 3 goblinskich.

Ver. 1

Enchanted Shield [5.0]
Warrior Bane [5.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts

Dragonbane Gem [5.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Arachnarok Spider @ [330.0] Pts
Spider Shrine

Battle Standard
Charmed Shield [5.0]

1 Night Goblin Shaman @ 75.0 Pts
Magic Level 1; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 50.0 Pts

Spear; Shield
Armour of Destiny [50.0]
1 Gigantic Spider @ [0.0] Pts

24 Savage Orcs @ 236.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Warpaint; Standard; Musician

2 Fanatic

40 Night Goblins @ 190.0 Pts
2 Fanatic

5 Goblin Wolf Riders @ 70.0 Pts

Models in Army: 117
Total Army Cost: 1998.0

Ver. 2

Enchanted Shield [5.0]
Warrior Bane [5.0]
1 War Boar @ [0.0] Pts

Dragonbane Gem [5.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
1 Arachnarok Spider @ [330.0] Pts
Spider Shrine

Battle Standard
Charmed Shield [5.0]

Dispel Scroll [25.0]

1 Night Goblin Shaman @ 65.0 Pts
Channeling Staff [15.0]

Spear; Shield
Armour of Destiny [50.0]
1 Gigantic Spider @ [0.0] Pts

41 Night Goblins @ 238.0 Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts

41 Night Goblins @ 193.0 Pts
2 Fanatic @ [50.0] Pts

6 Goblin Wolf Riders @ 82.0 Pts

1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts

Models in Army: 96
Total Army Cost: 2000.0

co lepsze ?

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

IMO lepsza druga rozpa, bo 24 SO to jest słabiutki oddział. Tylko nie wiem czemu generał jest na dziku. Masz look outa tylko w wilkach, więc bardzo łatwo możesz go stracić

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

po co dzida na generale jak ma mieczyk?
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

słuszna uwaga :) zaraz sobie zmienie.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

witam, po pierwszych testach jestem bardzo zadowolony z mojego zielonego mięsa :) pająk - rewelacja, z uwagi że nie planuje zakupu drugiego postanowiłem zamienić jednego na 8 soczystych trolli. Manglery idą w odstawkę (zbyt sytuacyjne) a wskakują maszyny. Wprawdzie rydwany są fajne jednak postanowiłem je wywalić i wstawić 2 szamanów orkowych. Nawet po skasowaniu goblinka na pająku moja magia jest nadal niezła, szczególnie ze stopką. Do tego wymieniłem kilka przedmiotów.

Jestem ciekaw co myślicie teraz o moich chłopakach :) zapraszam do komentowania. Zostało 7 pkt do wydania.

1 Orc Big Boss @ 78.0 Pts
Charmed Shield [5.0]
1 War Boar

Dragonbane Gem [5.0]
Sceptre of Stability [15.0]
Arachnarok Spider
Spider Shrine

1 Night Goblin Big Boss @ 55.0 Pts
Battle Standard

Dispel Scroll [25.0]

1 Orc Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh

1 Orc Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh

45 Night Goblins @ 250.0 Pts
2 Fanatic

45 Night Goblins @ 250.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician
2 Fanatic

8 Trolls @ 280.0 Pts

1 Goblin Rock Lobber @ 85.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

Models in Army: 116
Total Army Cost: 1993.0

gfc84
Pseudoklimaciarz

Post autor: gfc84 »

Jak dla mnie zdecydowanie za dużo punktów utopionych w szamanach. Sorry, ale bądź co bądź magia O&G jest generalnie bardzo słaba więc nie ma co na nią liczyć. Na plus to to że w końcu pojawiły się trolle. Nie ma lepszej jednostki w zielonych. I dlaczego dalej generał jest na dziku? Dość że nie jest chroniony LOS to do tego jeszcze praktycznie goły. Zginie i po bitwie. Brakuje mi też dyscypliny na BSB i może do tego jeszcze jednak jakiś armorek? BSB to drugi po generale najważniejszy charakter dla O&G. Generalnie nie lubię polegać na maszynach, ale na armie, które wymieniłeś na pewno będą jak najbardziej ok. Doomy zdecydowanie lepsze bo celniejsze i tańsze :) Mają szansę ściągną kawę lub jakiegoś random hero. Looba przy dobrym przeciwniku raczej się nie spłaci chyba że zhituje coś soczystego :) Osobiście Dałbym 2 doomy 1 lobbe. Na takie strasznie mroczne armie to ng niestety, ale nic ciekawego nie zrobią. Zdecydowanie brakuje porządnej piechoty savage orków, squigów bądź następnych trolli :) Powodzenia.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

A jak dla mnie fajna rozpiska, po przeczytaniu ździwiłem sie że to 2000 pkt a nie 2400 :D Jedyne do czego bym sie przyczepił to do tego co kolega wyżej, zbyt "miętcy" generał i BSB, a dzik dla gienka jest totalnie bez sensu. I dałbym łuki na dwa oddziały gobosów

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Poprawiłem co nieco. Ale najpierw od początku. Generał i BSB nie biegają sami tylko siedzą w wolf raidersach - przecież wiadomo że służą tylko i wyłącznie do dawania LD i bsb (mają LOS więc jest git). Stoją skitrani za oddziałami i pająkiem tak aby ich nikt nie dosięgnął. Zresztą przeciwnik będzie miał na głowie inne cele niż oni. Co do trolli to mam mieszane uczucia bo grając przeciwko TK mogą bez problemu sciągnąć im regeneracje, ale do odważnych świat należy.

poprawiona rozpiska.

1 Orc Big Boss @ 78.0 Pts
Charmed Shield [5.0]
1 War Boar

1 Goblin Big Boss @ 87.0 Pts
Battle Standard
Opal Amulet [15.0]
1 Wolf

1 Goblin Great Shaman @ 480.0 Pts
Dragonbane Gem [5.0]
Arachnarok Spider
Spider Shrine

Dispel Scroll [25.0]

1 Orc Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh

1 Orc Shaman @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Big Waagh

2 Fanatic

Netters; Shortbow; Standard; Musician
2 Fanatic

8 Goblin Wolf Riders @ 80.0 Pts
Light Armour

8 Trolls @ 280.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

Models in Army: 109
Total Army Cost: 2000.0

gfc84
Pseudoklimaciarz

Od niedawna bawię się w 8ed. Nie wiem nie grałem z TK i nie znam innego sposobu dla nich na ściągnięcie regenki po za ognistą szmatą i może czymś z magii ;) Skoro generał nie jest w ogóle przeznaczony do walki to tym bardziej nie warto dawać go na dzika. Dobry gracz od razu za target weźmie twój wilczy bunkier bo jak tylko ubije gienka to będzie po zawodach :) Wiem bo już to nieraz przerobiłem. Łatwiej też o szarże przy niezadanej animozji. Już lepsze będzie 20 goblinków. Za tą cenę to może ich być nawet 25 albo można im dać tarcze. Na pewno problem będzie z eterykami. Jako, że dzisiaj Trzech Króli (niech żyje Sobieski! i Chrobry! ;p) pokminiłem dzisiaj trochę i wyszło mi coś takiego:

Unnamed2000 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Night Goblin Great Shaman @ 235.0 Pts
Magic Level 4; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
Healing Potion [35.0]

1 * Goblin Warboss @ 99.0 Pts
General; Great Weapon; Light Armour
Opal Amulet [15.0]
Charmed Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Goblin Big Boss @ 79.0 Pts
Light Armour; Shield; Battle Standard
Standard of Discipline [15.0]

Spear; Light Armour; Shield

5 Wolf @ [0.0] Pts

40 Night Goblins @ 200.0 Pts
Netters; Shield; Musician

1 Fanatic @ [25.0] Pts

26 Savage Big 'Uns @ 296.0 Pts
Frenzy; Second Choppa; Warpaint; Musician

8 Trolls @ 280.0 Pts

8 Trolls @ 280.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

3 Crew @ [0.0] Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

3 Crew @ [0.0] Pts

1 Rock Lobber @ 85.0 Pts

3 Crew @ [0.0] Pts

2 Orc Crew @ [0.0] Pts
Spear

2 War Boar @ [0.0] Pts

22 Goblins @ 77.0 Pts
Light Armour; Shields

Additional Casting Dice: 0

Additional Dispel Dice: 0

Models in Army: 126

Total Army Cost: 2001.0

Nawet zagrałem tym z Helfami i VC. Bitwy nie były za długie :) Przeciwnicy chcieli sprawdzić wartości bojowe swoich armii wiec o dziwo parli do przodu a to Orki się raczej kitrały. 8 trolli to nie 18 ale i tak nie było dla nich przeciwnika. Nawet Lioni z ognistą szmatą się nie przebili (fakt zostało 1,5 trola ;p) ale lioni padli. VC na BK i eterykach reszta to śmieci no i Varg. Oczywiście pełen defens i obniżanie mova na eterykach i BK + pocisk i strzelanie. Doomy zdjęły BK niestety jedne eteryki musiały wpaść w Savage przez niezdaną animozję do tego dołączył Varg. Tragedii nie było Oraksy wytrzymały a nawet coś tam wbili vargowi sami nie tracąc za wiele . Rydwan dojechał Varga i było po zawodach. Trolle dosłownie zmieliły resztę. Dużo dobrego robi szaman generalnie lawirując raz w unicie a raz nie. Nie boi się rzucić miscasta jak potrzeba, dlatego potion się przydaje.

Jeszcze takie pytanko, jeżeli masz szamana na pająku i potion to nie możesz go użyć na nim? Było by fajnie :D Generalnie na armie bez strzelania to pająk może dać dużo Fun :D Powodzenia.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Ciekawa koncepcja z tymi trolami :D Musze przetestować. Poza tym masz racja z gienkiem i bsb w 5 wolfach. LOS tracisz jak zginie jeden wilk. Poza tym ten oddział w kombacie spada od byle czego. Zaryzykował bym nawet stwiedzenie że od flanki to i przy lepszych rzutach elficki orzełek by to zjadł :P

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

gratulacje z wygranej, tym bardziej że odział orków malutki. wreszcie ktoś wystawił 2 kloce trol:) zawsze powtarzałem że na 1 nie ma sensu grać. byłbym nawet skłonny zaproponować 2x 12 trolla. jeśli trole wygrały z lajonami to ilu ich było? 12? i chyba nieźle zbufowane. pzdr.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

gfc84
Pseudoklimaciarz

Fajnie, że ktoś docenia trolle :) Mina przeciwnika gdy wyciągam 2 x 18 trolli :D BEZCENNE! Orki jak to orki na nich nigdy nie narzekam ważne, że ITP i potrafią przywalić. Tak naprawdę to zapychają core. Rdzeń to trolle. Co do pytania loko to akurat ta bitwa była na 2000 i trolli było 8 a w zasadzie do combata weszło ich 6,5 wraz z ng w liczbie około 30+ w szarży. Bez tego pewnie by nie dały rady chociaż pierwszy break zdawały liony a gobosów walczyło 4 i w 1 rundzie sami sobie założyli siaty ;p Co do bostów to nie do końca pamiętam, ale na pewno coś próbowałem chyba poszedł gork will fix it ale to nie miało wielkiego wpływu na przebieg walki. Później może był poison to też niewiele dało, ale 2 trolle zostały a z 28 lionów pył aż sam się zdziwiłem. Tak po prawdzie to dzisiaj zagrałem jeszcze raz identyczną rozpą z HE zmieliłem przeciwnika na martadelę ;] najpierw ostrzelałem a potem jak zdecydował się na combat (widział że nie szans w defensie), ruszył. Jedne Trolle szczęśliwie zdały break na 6 z rerollem od Phoenix Guardów z Mindrazorem i Flesh to Stone na sobie i był tam Prince, ale taki był plan ;p Zabiły maga z life i +2T spadło; potem trolle nadrobiły trochę combata. Contra była zabójcza ;]

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Musiał pójść wał albo mega pechzol. 28 WL z flaming szmata zabija 6 troli zanim te ich zobaczą... Zostają ci 2 trole ktore statystycznie wbijaja 2 rany. Jaki break?
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Trubas pisze:Musiał pójść wał albo mega pechzol. 28 WL z flaming szmata zabija 6 troli zanim te ich zobaczą... Zostają ci 2 trole ktore statystycznie wbijaja 2 rany. Jaki break?
To zależy od ustawienia. Jak było 6x5(minus tych brakujących 2) to walą z championem 13 ataków. Trafia 11-10, rani 9-8, więc mogły 2 trole spaść :P A więc kontra zabójcza :D Plus jeszcze goblinki, a więc pare szeregów, więc brak mógł być bez problemu.

PS A 2 trole zadają 5 trafień (jeszcze stompa) więc tak z 5-4 rany.

gfc84
Pseudoklimaciarz

Trubas powalcz zobaczysz jak walczą trolle ;] Break był na 5/6? z rerollem raczej 6. Wiem szczęście poniekąd, ale to było for fun byle do przodu :) Tak po prawdzie na pewno był jakiś buff (mag zużył w tej bitwie potion i mimo to przeżył na 1 ranie :) praktycznie w każdej zużywa potion ). Wszystkie rolle były raczej statystyczne może trochę na mój plus.

ODPOWIEDZ