"Ciężka" kawaleria w liczbie 5 służy do zdejmowania ranków gdy ktoś się zatrzyma na szkieletach lub gwardzistach. Ewentualnie można ich poświęcić i odgiąć szarżę silnego oddziału aby skontrować z boku czymś sensownym.
TP siedzi w klocku 20 szkieletów z łukami.
3x Carriony spowalniają ruch lub służą jako screen przeciw strzelaniu: 4T i skirmish.
2000 Pts - Tomb Kings Army
1 Liche High Priest @ 340 Pts
Hierophant;
Cloak of the Dunes [20]
Hieratic Jar [25]
Dispel Scroll [25]
Dispel Scroll [25]
1 Liche Priest @ 280 Pts
Casket of Souls @ [165] Pts
1 Tomb Prince @ 129 Pts
General; Great Weapon
Collar of Shapesh [25]
1 Tomb Prince @ 174 Pts
Flail; Light Armour
Chariot of Fire [25]
Chariot of Fire @ [45] Pts
2 Tomb Swarm @ 90 Pts
10 Skeleton Warriors @ 80 Pts
Bow
20 Skeleton Warriors @ 170 Pts
Bow; Standard
5 Skeleton Heavy Horsemen @ 80 Pts
3 Skeleton Chariots @ 120 Pts
19 Tomb Guard @ 289 Pts
Standard, Champion
Banner of the Undying Legion [25]
1 Tomb Scorpion @ 85 Pts
3 Carrion @ 72 Pts
1 Screaming Skull Catapult @ 90 Pts
Casting Pool: 2
Dispel Pool: 5
Models in Army: 73
Total Army Cost: 1999
2000pkt na HLP, LP i 2x prince
ani to defens ani ofens, jak już princa wkładasz do oddziału rydwanów to trzeba by go jakoś zabezpieczyć (moze mirash banner?) mało wykopywaczek, przeciw krasiom i O&G na defensie nic prawie nie zrobisz (a jedną klope to ci szybko ściągną)
to chyba miał być defens z kontrą?? niestety jakoś nie wyszedł pokombinuj troche
ps: ale podoba mi się że prubójesz sam coś wykombinować a nie trzymasz się sztywnych schematów
to chyba miał być defens z kontrą?? niestety jakoś nie wyszedł pokombinuj troche
ps: ale podoba mi się że prubójesz sam coś wykombinować a nie trzymasz się sztywnych schematów
@Janiszek
Albo 2 katapulty, albo katapulta i casket - mamy tylko 2 sloty Rare.
Co do większej ilości TG to 20 raczej styka. I tak wszyscy przed nimi uciekają
Co do ilości skorpionów to zawsze można zdjąć carriony, sztandar ze szkieletów, LA z prince i dać drugiego skorpiona
@symek
To jest raczej armia obronna z możliwym przykopem. W razie potrzeby możesz atakować rydwanami, kawalerią, skorpionem, a carriony służą jako screen przed ostrzałem i magią - są tylko 12 pkt drożsi niż mirrage na rydwanach, a zawsze to 6 ran w skirmishu z 4T. No i z popychaczką w pierwszej turze maszynkę potrafią ściągnąć.
Albo 2 katapulty, albo katapulta i casket - mamy tylko 2 sloty Rare.
Co do większej ilości TG to 20 raczej styka. I tak wszyscy przed nimi uciekają

Co do ilości skorpionów to zawsze można zdjąć carriony, sztandar ze szkieletów, LA z prince i dać drugiego skorpiona
@symek
To jest raczej armia obronna z możliwym przykopem. W razie potrzeby możesz atakować rydwanami, kawalerią, skorpionem, a carriony służą jako screen przed ostrzałem i magią - są tylko 12 pkt drożsi niż mirrage na rydwanach, a zawsze to 6 ran w skirmishu z 4T. No i z popychaczką w pierwszej turze maszynkę potrafią ściągnąć.
wiem co potrafią cariony bo gram TK nie od dziś, swoje zdanie wyraziłem i chyba zrobiłem dość a nie mam zamiaru robić tak jak niektórzy co mówią graj tylko tym i tym bo reszta to syf, sam często kombinuje ale mimo to staram się to złożyc jakoś z sensem (albo of albo def)
a co do rydwanów to często wystawiam gołą trójke do się spłacają ale jak wkładam tam princa (albo nawet dwóch
) to zawsze ich jakoś zabezpieczam (często robie właśnie taką pombinacje że mam i mirage banner i blu keppa na jednym princie a na drugim albo FoS albo chariot of fire- to zalezy czy spodziewam się potworów wielołundowych czy raczej masy- ale taki oddział jest zabezpieczony i przed magią i strzelaniem) jedyne to trzeba go ubezpieczać od boku albo jazdą albo rydwanami a na pewno dojedzie
jak ostatnio takie coś wystawiłem na DE to ten jeden oddział przejechał po dosłownie wszystkim (ani 3 czarki ani bolce ani kusznicy nie dały rady)a ciezka jazda miała na głowie giganta i dwa skopry na plecach
a co do rydwanów to często wystawiam gołą trójke do się spłacają ale jak wkładam tam princa (albo nawet dwóch

jak ostatnio takie coś wystawiłem na DE to ten jeden oddział przejechał po dosłownie wszystkim (ani 3 czarki ani bolce ani kusznicy nie dały rady)a ciezka jazda miała na głowie giganta i dwa skopry na plecach

bzduraJaniszek pisze:IMHO jak już dawac HLP , to na kaszkiecie
@Chelcho
Rozpa nietypowa dosyć, ale bardzo ciekawa. Widzę że idziesz w klimat. Mimo wszystko chyba lepszym wyborem byłoby mieć obu princów na piechotę, można wtedy pokusić się o grę na 2 gwardiach, wtedy mozesz wrzucić ten banner który dałes, jednak o wiele wiecej mocy rozpisce dodaje ikona. Może ward na 4+ na liczu na kaszkiecie? Bo tak to go byle 10 łuków może utłuc.
No w sumie masz racje , lepiej jak lata , ma większy zasięg inkantacji , i może uciec .Kalesoner pisze:bzduraJaniszek pisze:IMHO jak już dawac HLP , to na kaszkiecie
A co do gwardii , to fakt , 2 gwardie były by fajne , do tego jakbyś wcisnął 2 klopę , to już chyba miałbyś defens .