PKS - Polski Komp Skor - propozycje i dyskusja

Moderator: swieta_barbara

Zablokowany
Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

PKS - Polski Komp Skor - propozycje i dyskusja

Post autor: c4h10 »

Średnio podobają mi się zaprezentowane przez was restrykcje. I najgorsze, że jest tworzony na potrzeby obsłużenia ośmioosobowej drużynówki, a nie na potrzeby lokalnego środowiska - gdzie gramy single na zasady ETC.

W niecałe 10 minut udało mi się przygotować prawie pełny draft na singlowe turnieje bazując, na ogólnych założeniach ETC.
Bazowałem, na ułożeniu fusów z porannej kawy, oraz rozprysku oleju na kuchence.

Kod: Zaznacz cały

Dark Elves (???)
???
Lizardmen (???)
???

Warriors of Chaos (2300p)
Core Chariots 0-3
Model with 3+ ward cannot have Crown of Command nor Third Eye of Tzeentch
A Daemon Prince model can have max 1 of Scaly skin/Soul feeder/ Mark of Nurgle

Chaos Dwarfs (2300p)
Chalice or Sorcerer Prophet. 

Empire (2300p)
No additional restrictions.

Skaven (2300p)
Engineers 0-3

Vampire Counts (2300p)
Ethereal heroes 0-2

Bretonnia (2400p)

Ogre Kingdoms (2400p)
Iron blaster 0-1

Daemons of Chaos (2400p)
Skull cannon 0-1

Dwarfs (2400p, +2 Dispel Dice)
Grudge Throwers 0-2

High Elves (2400p)

Tomb Kings (2500p)

Beastmen (2500p)

Orcs&Goblins (2500p)

Wood Elves (2500p)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Butan-comp najlepszy

De facto wasza propozycja w stosunku do draftu 3 to przeredagowanie go, natomiast wielkich zmian nie ma. Rozpiski z grubsza byłyby takie same moim zdaniem.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Butanowy comp jest w pytę, może dwarfy jakkoś jeszcze inaczej bym ograniczył i dołozył Tk i Bestiom po tej jednej kości magii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Butanowy komp iz da best!

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Furion pisze:Comp Butana owszem fajny, ale nie trafia w jedną rzecz - syndrom Kamień - Nożyce - Papier.
Imho nie ma co się tym przejmować w turniejach singlowych. Przyjdzie ktoś z rozpą papier/nożyce/kamień zrobi pięć masek (w tym trzy w plecy) i nic nie wygra.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

c4h10 pisze:
Furion pisze:Comp Butana owszem fajny, ale nie trafia w jedną rzecz - syndrom Kamień - Nożyce - Papier.
Imho nie ma co się tym przejmować w turniejach singlowych. Przyjdzie ktoś z rozpą papier/nożyce/kamień zrobi pięć masek (w tym trzy w plecy) i nic nie wygra.
Niby tak, ale:
1. euro to drużynówka i ktoś może na taki głupi pomysł wpaść.
2. nawet na singlach wycięcie takich pairingów jest wartością dodatnią. Małą, ale zawsze.

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Butan a dajesz w ogóle ograniczenia magii euro czy jakies inne do tego CSa? look outy? wielkość oddziałów 450? ilośc modeli w unicie ograniczona?

Może zrób z tego kosztem nastepnych 10 minut fajny dokument, bo powiem ci, ze chętnie bym na tym pyknął chociażby domówkę.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Daj całosć butan. Pomysl o lizakach i delfach. Moim zdaniem masz dobre wyczucie tematu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

Dokldanie tak dzialaja przegiete rozpiski, 3x20:0 i 2x 0:20 bo armia nie siadla i gracz konczy w srodku stawki.
Raz na 10 masterow lub na lokalu moze miec wiecej szczescia do paringow. Bo przegiecia tylko z pozoru są tak bardzo przegiete.
Przy takim założeniu faktycznie nie ma potrzeby robic wielu ograniczen. I to ma swoje plusy bo jest przejrzyste i proste.

Ale mam wątpliwości czy tak to powinno dzialac, najlepsze gry np starcraft sa zbalansowane tak ze w trybie rzeczywistym jestes w stanie na podstawie rozwoju przeciwnika tworzyc kontre i gra w rezultacie koncowym polega na tym kto kogo przechytrzy, wymanewruje.
Mysle ze tworzac te bardziej zaawansowane compy własnie to nasze chlopaki (tak jak i tamte obce :) ) próbują osiągnąć. W koncu gra w bardziej zaawansowane kolko i krzyżyk szybko sie znudzi :)

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

IMO dać ograniczenie do 5 kości na wszystkie lory i max 12kości do wykorzystania w fazie(ewentualnie max 2dorobione kości).
Ok będą rozpy nastawione na brzytwę ale wiadomo jak to może się skończyć....(a IF'ek nikt nie może przewidzieć) wszędzie są czary które są gamebrakerami......(no prawie wszędzie ;) )
Liz:
-2300
-ban eteryczny slann z koroną
-może salki 0-1
De:
-2300
-ban pendant z koroną

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Dzieki za poparcie mojej intuicji. Jednak temat jest związany z kompem Furłatego :) przygotowanego na drużynówkę 8 osobową i w takim przypadku wymagana jest odpowiedź na wiele wiecej aspektów tej gry. Natomiast to udalo mi się stworzyć głownie bazuje na Furłatym kompie + klawiszu delete.

Awatar użytkownika
RedScorpion
Falubaz

Post autor: RedScorpion »

Spróbuj dać jednak resztę. Może zupełnie przez przypadek wyrobisz fajny i pozbawiony durnych zapisów format na turnieje singlowe.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Lizardmen (2300p)
0-9 units starting with letter S (including lords and heroes)
Crown of Comand/Higher State of Consciusness, cannot be taken on same model
Banehead cannot be taken on model with Death Lore / Feedback scroll / Cupped hands of old ones(o ile takie combo działa z łapkami)
Na DE kompletnie nie mam pomysłu.
Ograniczenia ogólne zostają z drobną zmianą zwiększająca limit punktowy dla piechoty (50models/500pts) oraz
Max 4 war machines and shooting template weapons
Including: templates from special abillties, magic items, etc
Excluding: templates from spells, bolt throwers, templates that hit partially (f.e. Gyrocopters)
Link do Google Docs

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Trochę bez sensu.....nie tnie najmocniejszego 2xsalki, a ścina stegadony i saurusy ;)

Dalej jestem za:
-salki 0-1
-2300pkt
-ban eterycznego slanna z koroną
-i jak naprawdę się boicie baneheada to ban jego z deathem (beastmeni maja hagtree i jakoś nikomu nie przeszkadza jego kombo z feedback scrollem)

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

c4h10 pisze:
Lizardmen (2300p)
Crown of Comand/Higher State of Consciusness, cannot be taken on same model
Banehead cannot be taken on model with Death Lore / Feedback scroll / Cupped hands of old ones(o ile takie combo działa z łapkami)
Na DE kompletnie nie mam pomysłu.
Ograniczenia ogólne zostają z drobną zmianą zwiększająca limit punktowy dla piechoty (50models/500pts) oraz
Max 4 war machines and shooting template weapons
Including: templates from special abillties, magic items, etc
Excluding: templates from spells, bolt throwers, templates that hit partially (f.e. Gyrocopters)
Link do Google Docs
Nie masz pomyslu, bo tak naprawde wystarczy przyciac pendanta+korone i reszta armii sama sie balansuje.

Sorry, 2300? W jakim celu? Czy ktorys z was moze mi to wyjasnic? Furion, Kudlaty? Bo jak dla mnie to wyglada tak, ze siedzicie przed army builderem, skladacie rozpy i wykluczacie sobie to co checie. Po co? Zlozcie mi przegieta rozpe DE, ok? Jedyne ograniczenia to brak pendanta + korony na lordzie i te 45 strzelajacych modeli (bo akurat niektore z tych ogolnych ograniczen sa spoko). Oczywiscie 2400. Jak juz zlozycie to ja tu wrzuccie.

Moim zdaniem te armie balansuje znakomicie ograniczenia ogolne, czyli shadow/death 4 kosci, max 45 strzelaczy, max 12 kosci, max +2PD. Reszta to tylko zbedne linijki tekstu napisane przez ludzi, ktorzy zagrali w zyciu pewnie z 30 bitew i nie maja pojecia, jak cos pokonac. Potem to juz tylko przyklaskiwanie reszty, bo przeciez jest spoko, jak ktos chce ograniczac inne armie niz moja.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Wielkie +1
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Teraz odbędzie się wielkie narodowe ględzenie jaki to eurocomp jest głupi co wszyscy wiedzą - a później wszyscy przez najbliższe pół roku będą go ciupać na masterach i lokalach... ](*,)
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Furion pisze:Jeżeli chcemy zrobić produkt lepszy, konkurencyjny i również ogólnoświatowy, to trzeba spełnić pewne założenia - w tym przypadku to, że tniemy spolaryzowane buildy. Jeżeli tego nie zrobimy, to nie zastąpimy Euro.
Ale co przeciętnego ziutka obchodzi ogólnoświatowość comp-score`a? Naprawdę wali mnie to, czy na polskiego compa grają w Niemczech, czy USA, bo ilu z nas będzie z nimi grało? 10? 20? (licząc uzupełnianie teamów zagranicznych). Chłopaki przed ETC mogą sobie machnąć 2 czy 3 turnieje i wyłonić najlepszych. Ja chcę grać w comp`a stricte solo i naprawdę jak trafię chujowy paring i będę grał o 8 pkt to też nie będę marudził, bo może zagram z czymś ciekawym, a nie różniącym się 1 demisiem w tą, czy w tą.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Ja czegoś nie comprende...

Dopuszcza się w tym compie Dreadlorda na pegazie save 1+/2+ pedant za 262 pkt. choć tu Rince powinien wrzucić optymalne złożenie... czy biegacza za mniej więcej tyle samo z 2+ wardem a już np. lord na dysku z 3+ wardem i okiem za 315 pkt jest bee i trzeba oko przyciąć heros na demonic mouncie kosztuje 231 z tym samym zestawem i też jest beee co wy się tak na to oko uwzieliście... oko i korona rozumiem to było by mocno przegięte ale samo oko... toż takiego kolesia można spokojnie staticiem przepchnać...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Oko i korona też jest słabe, bo nie jest DP Nurgle`a ;)
Release the Przemcio!

Zablokowany