Kto może oddawać w CC -mętlik w głowie po przeczytaniu booka

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
turalyon
Mudżahedin

Kto może oddawać w CC -mętlik w głowie po przeczytaniu booka

Post autor: turalyon »

:mrgreen: - elfy
:twisted: - gobliny

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Pytanie jest takie. Elfy walcza z goblinami. Zabijam powiedzmy 7. i teraz pytanie czy może oddać mi tylko 3 czy nadal 10?
W rulebooku pisze że modele ściąga się z tyłu, więc w związku z tym niby powinni oddawać wszyscy, czyli 10.
Ale jak dla mnie to troche bez sensu.
Bo logicznie było by że mogło na początku bić 10, zabiłem 7 więc odda 3. Tylko nie wyczytałem czegoś takiego w rulebooku
Która wersja jest dobra?

Awatar użytkownika
Ukalez
Falubaz

Post autor: Ukalez »

Oddają wszyscy.
Mieli do wyboru wojnę, lub hańbę, wybrali hańbę, a wojnę będą mieli także.

Shino: "Rb strona67 jakbys szukal zrodla"
Żaba: "raczej 65 jeśli już"

I love this game... :D

turalyon
Mudżahedin

No trochę to bez sensu. Bo w takim razie np takich 20 white lionsów zginie w walce z 70 slavami za 140pkt
Jak są po 5 w rzedzie to bedzie mniej wiecej tak:
Ja mu zabijam z 10 ataków powiedzmy 7
On mi zabija z 10 ataków 2
I tak po np 7 turach on mi ich wybija wszystkich a ja mu zabijam około 50 slavów.

Czyli w tej edycji bedą żadziły armie które wystawiają klocki 100chłopa za 200-400pkt
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, o 16:13 przez turalyon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Życie - poluj na generała i próbuj brejkować na ld 5 :P

Awatar użytkownika
Korhil
Chuck Norris

Post autor: Korhil »

jak to?! wydaje mi się że oddają 3 - jakim prawem wszyscy? normalnie wali 1 rząd+2 z zasady supporting attacks jednak jak zginie cały 1 i 3 z drugiego to wali tylko to co zostało z 2 pierwszych rzędów czyli 3... tak mi się przynajmniej wydawało...

edit: sprawdziłem i okazuję się że rzeczywiście zawsze oddają dwa rzędy - więc jest b. kiepsko
Ostatnio zmieniony 10 lip 2010, o 16:23 przez Korhil, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperial stormtroopers can never die. They can only go to hell and regroup.

turalyon
Mudżahedin

Jeżeli jest tak jak piszecie to straciłem resztki nadzieji na sensowną gre w tej edycji.

Gra z armiami z tanimi odzdziałami bedzie sporowadzała się chyba tylko na unikaniu takich odziałów. Co prawde nie podejrzewam że w tej chwili ktos ma 500slavów pomalowanych, ale różni są maniacy.
Już wyobrażam sobie 5 odziałów po 100. Nawet jak wpadniesz w to mega oddziałem to on i tak ci go rozwali bo zawsze bedzie oddawał wszystkimi

Nie wyobrażam sobie grac moimi elfami na powiedzmy gobliny, skaveny czy inne tanie armie, które wystawią oddziały po 50-100 modeli za 100-200pkt i bedą mi one niszczyłe regimenty za 500pkt
Zresztą powodzenia też dla innych armi które maja tylko drogie punktowo oddziały. Takich ogrów to juz w ogóle nie widze.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Czary, bronie wywołujace testy ld i polowanie na bsb i gienka :D
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

w rule booku stoi dość wyraźnie - modele ściąga się z tyłu - oddaje wszystko o ile nie dokopano się do powiedzmy 2 ranki i nie zaczęto z niej ściągać.

Elfami nie masz co narzekać - swordzi z 21 atakami ASL i re rollem potną taki kloc w 2-3 tury.

Ponadto Haje mają kosmiczną magię teraz.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

niestety, HE i tak mają tu lepiej niż WE - Twoi dzięki nowym zasadom mają przerzuty nietrafionych przeciw przeciwnikom z mniejszą inicjatywą czyli przeciw 2/3 jednostek no i jakiś tam pancerz mają.

Tacy WL ustawieni w formacji hordy będą walili po 21 ataków z przerzutami(w oddział ustawiony po 5) czyli będą ściągali po 14-15 modeli na turę...
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

turalyon
Mudżahedin

Najgorze jest to że w tej edycji w takim razie podczas walki nie bedzie się liczyło jakiego kopa ma dany regiment, tylko liczebność. Bo oddział 80 slavów rozmontuje zarówno 20 white lionsów jak i 20 rycerzy chaosu, jak i 20 czarnej gwardi albo 20 grave guardów czy też innych mocnych regimentów.

Nec Hercules contra plures

Laik co z tego że mam przerzuty ,czyli np 30 white lionsami zabije 20 slavów, bo in mi odda pózniej z takie regimentu 100 kolesi 30 ataków i zabije mi 6. Czyli ja zabia=jam oddział za 200 pkt tracąc 24 white lionsów

turalyon
Mudżahedin

Gogol pisze:w rule booku stoi dość wyraźnie - modele ściąga się z tyłu - oddaje wszystko o ile nie dokopano się do powiedzmy 2 ranki i nie zaczęto z niej ściągać.

Elfami nie masz co narzekać - swordzi z 21 atakami ASL i re rollem potną taki kloc w 2-3 tury.

20 swordmasterów kontra 100 slavów
Ja mam 30 ataków - zabijam 24
On oddaje mi 30 ataków - zabija 4
Mam 26 atakow - zabijam 20
On oddaje mi 30 - zabiaja 4
Mam 22 ataków - zabijam 17
On oddaje 30 atakow - zabija 4
Mam 14 ataków - zabijam 11
Mam 6 ataków - zabijam 4
On oddaje 30 atakow - zabija resztę

Najlepsza piechota HE do walki - oddział za 350 pkt ginie walcząc z oddziałem za 200pkt (nawet nie ma sensu im dokupywanie czegokolwiek)
Zabilem w sumie 76..........

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Ehhh dobra nie znam się na tej grze. Nie masz żadnych szans.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

turalyon pisze:
Gogol pisze:w rule booku stoi dość wyraźnie - modele ściąga się z tyłu - oddaje wszystko o ile nie dokopano się do powiedzmy 2 ranki i nie zaczęto z niej ściągać.

20 swordmasterów kontra 100 slavów
On oddaje mi 30 ataków - zabija 4
Mam 26 atakow - zabijam 20
On oddaje mi 30 - zabiaja 4
Mam 22 ataków - zabijam 17
Mam 14 ataków - zabijam 11
Mam 6 ataków - zabijam 4
On oddaje 30 atakow - zabija resztę

Najlepsza piechota HE do walki - oddział za 350 pkt ginie walcząc z oddziałem za 200pkt (nawet nie ma sensu im dokupywanie czegokolwiek)
Zabilem w sumie 76..........

boisz się setki slavów? wystaw 50 spearmenów i po slavach :D rypnij jeszcze z shadowa czar nr6 na nich i w jeen combat nie ma co z nich zbierać :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Akurat HE mają bata na takie ogromne jednostki plew (co zresztą GW samo zaznaczyło w swojej sekcji strategii na 8ed. dla każdej armii - http://www.games-workshop.com/gws/conte ... d=9900050a). Trzeba tylko maksymalnie wykorzystać zasady włóczni, hordy i specjalnych zasad włóczników HE. Skoro atakują w odpowiedzi zawsze wszyscy, dopóki się nie wybije modeli, aż do szeregów które atakują, to HE mogą wyprowadzać teoretycznie 50 ataków z ASF z S3 i najprawdopodobniej z przerzutami trafień. Potrzeba na to tylko 50 spearelfów, co kosztuje 450 punktów... ale skoro i tak wypełnienie dla was sekcji core jest tak bolesne, to rozwiązanie czemu nie.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Kosa pisze:20 swordmasterów kontra 100 slavów
Z Twojej wypowiedzi wynika, że slavy są w formacji hordy. A więc masz nie 30, 32 ataki. On zabija Ci 3 modele, nie cztery. A więc jest trochę łatwiej. No i pamiętaj, że wiele nowych czarów strasznie kara takie wielkie kloce.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

.... Liczyłes wynik takiej walki?? :?
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Eltharion pisze:.... Liczyłes wynik takiej walki?? :?
No właśnie. I te breaktesty na Ld 5. Nawet ze stubbornem. Nie jest tak źle.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Duderson pisze:I te breaktesty na Ld 5. Nawet ze stubbornem. Nie jest tak źle.
Pytanie, czy do breaków bierze się LD generała. Bo jeśli tak, to mogą mieć stubborna na 10.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

a kiedykolwiek brało sie Ld gienka do stubborna?

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Dokładniej to chodzi o steadfast a nie stubborna i niestety można używać liderki generała. Jestem w szoku.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

ODPOWIEDZ