8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
jeśli mam modele z zasadą 'sniper', to czy przy stand and shoot mam -2 do strzelania? (za s&s i za sniper)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
mam kolejne pytanie, które narzuciło mi się po poprzednim, schemat zostawmy ten sam:
CCCCCCCCC
CCCCCCCCC
------------
---------DPDPDPDP
------------
------------
-----GE-----
------------
wwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwww
C-chosens
DP-Dragon Princes
GE-orzeł
w-White Lions
Choseni szarzują na DP, oni dają flee, przekierowanie na orła, orzeł daje flee, orzeł ucieka na 6 cali, jednak nie może tak stanąc bo tam są WL, więc musze go ustawić cal za WL, odległość chosenów do orła wynosi np. 6 cali, gracz rzucił na szarże 2 i 6 czyli 8, co się dzieje? Orzeł jest dużo dalej niż powinien bo "przeteleporował się" za WL, więc choseni nie mają wystarczającej ilości szarzy, żeby go dopaść, ale gdyby nie było WL to by go zdeptali, a więc czy orzeł i tak jest zjedzony bo w calach (czyli rzucie na ucieczke i szarże) jakoby się zgadzało, czy jednak najpierw przesuwamy i potem sprawdzamy czy dojdą. Jeśli go zjedzą to wpadną w WL bo rzut na szarże byłby wystarczający, czy po prostu znów palą szarżę i nie zadeptują orła?
Może trochę to skomplikowanie to napisałem ale mam andzieję, ze myśl została uchwycona i przedstawiona
CCCCCCCCC
CCCCCCCCC
------------
---------DPDPDPDP
------------
------------
-----GE-----
------------
wwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwww
wwwwwwwwwwww
C-chosens
DP-Dragon Princes
GE-orzeł
w-White Lions
Choseni szarzują na DP, oni dają flee, przekierowanie na orła, orzeł daje flee, orzeł ucieka na 6 cali, jednak nie może tak stanąc bo tam są WL, więc musze go ustawić cal za WL, odległość chosenów do orła wynosi np. 6 cali, gracz rzucił na szarże 2 i 6 czyli 8, co się dzieje? Orzeł jest dużo dalej niż powinien bo "przeteleporował się" za WL, więc choseni nie mają wystarczającej ilości szarzy, żeby go dopaść, ale gdyby nie było WL to by go zdeptali, a więc czy orzeł i tak jest zjedzony bo w calach (czyli rzucie na ucieczke i szarże) jakoby się zgadzało, czy jednak najpierw przesuwamy i potem sprawdzamy czy dojdą. Jeśli go zjedzą to wpadną w WL bo rzut na szarże byłby wystarczający, czy po prostu znów palą szarżę i nie zadeptują orła?
Może trochę to skomplikowanie to napisałem ale mam andzieję, ze myśl została uchwycona i przedstawiona
to fasty (w połączeniu z orłami oczywiscie) w HE mają sens
tak, bo musiałby przekierować szarże drugi raz aby wpaśc w Wl, a nie można. Najpierw idzie szarża w DP, potem przekierwoanie w orła...
Pytanie o czołg i combat reform, bo już zgłupiałem zupełnie. Co i rusz inne wersje słychać. Prosiłbym o wypowiedzi osoby takie jak Kudłaty i Lidder jeśli można.
Czy czołg może wykonać combat reform po zakończonej rundzie walki? Dlaczego?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Lord chaosu z głupotą jest w oddziale warriorów.
Lord oblewa głupotę.
1) cały oddział jest objęty oblaniem głupoty (czyli d6 cali do przodu)
2) lord sam wychodzi z oddziału d6 cali do przodu
?
Lord oblewa głupotę.
1) cały oddział jest objęty oblaniem głupoty (czyli d6 cali do przodu)
2) lord sam wychodzi z oddziału d6 cali do przodu
?
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
@lucius
czemu podajesz zasady frenzy zamiast stupidity (RB s.76).
tam jest napisane:
"provided that they are not engaged in close combat, a unit that contains one ore more models with the stupidity special rule must try to overcome its stupidity at the start of its turn by taking a leadership test. (...)"
dalej jest napisane, co sie dzieje jesli sie zda i nie zda testu na Ld.
czemu podajesz zasady frenzy zamiast stupidity (RB s.76).
tam jest napisane:
"provided that they are not engaged in close combat, a unit that contains one ore more models with the stupidity special rule must try to overcome its stupidity at the start of its turn by taking a leadership test. (...)"
dalej jest napisane, co sie dzieje jesli sie zda i nie zda testu na Ld.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Ale lipa, cytuję sam siebieByro pisze:Pytanie o czołg i combat reform, bo już zgłupiałem zupełnie. Co i rusz inne wersje słychać. Prosiłbym o wypowiedzi osoby takie jak Kudłaty i Lidder jeśli można.
Robię up, żeby nie zaginęło w akcji.
Tu raczej chodzi o motyw wygranego combatu w rezultacie którego unit przeciwnika został zniszczony bądź uciekł...Shino pisze:tylko jesli zaszarzowali ci na tyl.
Inaczej nie mozesz zrobic reforma, gdyz nie jestes w stanie zmienic formacji jednym modelem. a przesowanie czolgu w bok to nie jest reform.
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Czy skoro Bloodcurdling Roar nie używa BS-a do trafienia, to według podręcznika (duży podręcznik str. 99) nie będzie traktowany jako 'Normal' shooting attack, tylko jako Unusual shooting attack?
Ma to spore znaczenie w przypadku look outa dla herosów w klocku < 5 modeli lub gdy jest inny troop type.
Ma to spore znaczenie w przypadku look outa dla herosów w klocku < 5 modeli lub gdy jest inny troop type.
Czyli co, ja zaatakowany od tyłu to może, a jak od boku to nie może? To samo dotyczy innych pojedynczych modeli? Jeśli przyczyną tego jest niemożność redukcji modeli walczących, no to weźmy prostą sytuację, że taka sama liczba byłaby i od boku i od frontu. Jeśli zaś przyczyną jest coś innego, to co?Shino pisze:tylko jesli zaszarzowali ci na tyl.
Inaczej nie mozesz zrobic reforma, gdyz nie jestes w stanie zmienic formacji jednym modelem. a przesowanie czolgu w bok to nie jest reform.