kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
#Krasnal#
Mudżahedin

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: #Krasnal# »

Czy kiedy nie jestem w stanie wejść do cc maksymalną ilością modeli mogę się zmaksymalizować?

edit : nie jestem w stanie się tak wheelować żeby wejść maksymalnie i czy mogę przesunąć oddział tak żeby się bił max?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Nie. Dosuwasz się maksymalnie, ale tak, na ile pozwala wheel.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

#Krasnal# pisze:Czy kiedy nie jestem w stanie wejść do cc maksymalną ilością modeli mogę się zmaksymalizować?

edit : nie jestem w stanie się tak wheelować żeby wejść maksymalnie i czy mogę przesunąć oddział tak żeby się bił max?
Dostawiasz się tylko tyle ile możesz, potem ewentualnie można wykonać COMBAT reform w kolejnej turze.

Kędzior
Mudżahedin

Post autor: Kędzior »

Charioty w końcu mogą na tą edycję maszerować? W rulebooku nie ma chyba nic napisane o tym, że nie mogą, ale wolę się upewnić.
Warhammer to gra wyobraźni. Grajmy karteczkami.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

RB str.86
"When moving, the chariot model always uses the Movement characteristic of the beasts, although as the beasts are somewhat slowed by the chariot chassis, a chariot cannot march".
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Brygu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brygu »

Jest gdzieś dokładnie SLOS opisany? Generalnie stoją dwie hordy na przeciwko siebie, jedni mają łuki, pomiędzy nimi jest kowboj. Każdemu modelowi kowboj przysłania trochę przeciwny oddział, ale każdy model może wyznaczyć trasę strzału do modelu którego widzi całkowicie. Są jakieś modyfikatory?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Nie, zasłonięte musi być majority.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

zaraz, czyli to robienie hardcovera jednym chłopkiem to bujda? jak do tej pory wszyscy, których znam tak robili =D>
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

kkarol:

reakcję na szarżę deklarujesz i rozpatrujesz po kolei.

Tak więc jeśli na szarżę pierwszego oddziału zadeklarujesz ucieczkę to najpierw ją rozpatrujesz czyli uciekasz, a dopiero potem przeciwnik deklaruje w ciebie (już w twojej nowej pozycji po ucieczce) kolejną szarżę.

Jeżeli jesteś uciekający wtedy na drugą szarżę też mucisz zadeklarować ucieczkę.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Afro pisze:zaraz, czyli to robienie hardcovera jednym chłopkiem to bujda? jak do tej pory wszyscy, których znam tak robili =D>
Nie, to nie bujda. Jednak nie będziemy grać wg. wadliwego systemu, dlatego wprowadzamy interpretację do SLoS.

Brygu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brygu »

Więc jest ten HC, czy nie ma?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Brygu pisze:Więc jest ten HC, czy nie ma?
Sprawdzasz każdy model indywidualnie. Jeśli widzi 50+% oddziału to (ten model) nie ma kar za strzał.

kkarol
Wałkarz

Post autor: kkarol »

pytanie - chcę obliczyć zasięg szarży - powiedzmy że jednostka szarżująca stoi pod katem do jednostki na którą szarżuje
od jakiego miejsca regimentu obliczam zasięg - od środka do środka czy od najbliższych narożników obu regimentów?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

najkrótsza trasa między dwoma oddziałami
str 6 małego RB 'measuring distances' + str 19 udana szarża
musisz czytać cały RB a nie tylko kolejne kawałki, zasady się uzupełniają
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

kkarol
Wałkarz

kolejne pytanko :)
co się dzieje z oddziałem który zaszarżował na uciekających i ich wyrżnął i nie zdał testu na ZP na próbe reorganizacji?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie reorganizuje się.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

kkarol
Wałkarz

no i co wtedy? pozostaje w takim szyku w jakim dokonała szarży?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

nie gdzie, co ty :wink: wojownicy idą się odlać w pobliskie krzaki o ile taki teren jest na stole i każdy sika na pokonanego wroga w formacji skirmish po czym tną zabrany sztandar wroga i podcierają sobie nimi d*py na znak szacunku dla pokonanych
na koniec formacja się zwija do oryginalnej

jesli nie jest napisane, że formacja się zmienia, albo ty decydujesz, że ją zmieniasz to pozostaje bez zmian
reorganizacja (reform) to ty decydujesz w jakiej formacji zostaje jednostka

stary ogarnij sie :lol2: i czytaj RB odpowiedzi na twoje pytania sa jak wol opisane
jak nie rozumiesz co czytasz to ta gra nie jest dla ciebie, gra wymaga więcej niż chińczyk czy bierki a nawet szachy, albo to akceptujesz albo nie

jestesmy przy szarzach jak masz zamiar tak pytac przez wszystkie dzialy to moze darujesz sobie i w koncu otworzysz RB, jest podrecznik w j. polskim jakbys mial problem z angielskim

jestem jak najbardziej za odpowiadaniem na pytania i bardzo chetnie to robie podajac zrodla i pomagajac, ale nie widzi mi sie twoja taktyka, ze o co 2 akapit bedziesz pytac na forum, bo to nie do tego sluzy
najpierw przeczytaj zastanow sie co przeczytales w jaki sposob odnosi sie do poprzednich akapitow, przeczytaj jeszcze raz albo dwa i ponownie skojarz to co bylo wczesniej, a pozniej pytaj na forum

zachęcam do lektury =D> początki są trudne
najlepiej kilka razy przeczytać cały RB, a później zacząć grać, przy grze otwierać zasady w odpowiednich miejscach i robić co tam jest napisane

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

misha nie denerwuj sie tak ;] nie wszyscy ogarniają RB jak ty ;]
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

misha
Wielki Nieczysty Spamer

phi, świadomie i celowo się wyzłośliwiłem trochę :) ale spływa ze mnie jak po kaczce,
Ta gra wymaga wysiłku intelektualnego zwłaszcza od nowego gracza, który musi się bardziej wysilić niż przy bierkach by poznać zasady, a mam wątpliwości czy wie o tym nasz nowy kolega

bez czytania ze zrozumieniem RB podejście do tej gry skończy się porażką, a dobrze by nowi gracze jednak się pojawiali :) sorki za mały offtop i tez nie ogarniam wszystkich wałków

Zablokowany