Rany na oddziale są zapisywane i dopiero jak uzbiera się ich taka ilość by zdjąć model to się go ściąga, np. jak na unicie ogrów są dwie rany i dostaną jeszcze 2 z canona to ginie jeden ogr a jedna zostaje na oddziale. Wyjątkiem jest champion w multiple woundowym oddziale który bierze swoje rany indywidualnie jak zostanie stargetowany.If a unit of creatures with more than 1 Wound on their profile is hit by a weapon that causes multiple wounds, determine how many wounds are caused on each model individually (remember that each model cannot suffer more wounds than it has on its profile). Add up all wounds caused on the unit and then remove the appropriate number of models, noting any spare wound on the unit.
Wielowoundowe potwory a cannonball hit
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Wielowoundowe potwory a cannonball hit
Panowie, szczególnie Jagal, Pasiak i Rilam. Jak nie wiecie to nie piszcie. Nie ma czegoś takiego jak ranny model w oddziale, co więcej nie ma czegoś takiego nie tylko w 8 edycji, ale nie było też w poprzednich.
Przecież o to chodzi, żeby zrozumieć dlaczego tak a nie inaczej oraz to przedyskutowaćkudłaty pisze:Panowie, szczególnie Jagal, Pasiak i Rilam. Jak nie wiecie to nie piszcie..

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!

Ile tych trolli miałoby dostać z tego cannona? Bo to jest ważne.Fanatic pisze:Czyli jak moje Trolle dostaną z imperialnego cannona a na ranach wypadnie 6 to ściągam 2 Trolle?
W cytacie który podano tu już pięć razy jest wyraźnie napisane, że model nie może dostać więcej ran niż posiada. Czyli jak zranisz jednego trolla i zadasz mu 6 ran to tak naprawdę zadałeś mu 3 rany i koniec. Jeśli zranisz dwa trolle i każdemu zadasz po dwie rany to wtedy je sumujesz i ściągasz jednego trolla i jedna rana jest w "pamięci".

Nie można zadać modelowi multiple woundem więcej ran niż ma. Wyjątkiem są rany w overkillu w chalngu, w strzelaniu się nie da. Ważne jest to że jak masz 2 trolle i oba dostały po d6 ran, to jak wypadło 2 i 4 to nie ma w sumie 6 tylko 5, bo z tego drugiego ranienia mogą wejść tylko 3 rany.Fanatic pisze:Czyli jak moje Trolle dostaną z imperialnego cannona a na ranach wypadnie 6 to ściągam 2 Trolle?
ok a co w przypadku jak Demon slayer z siekiera d6 W i +1A wpada w 5 minotaurów z czempionem??
załóżmy ze wszystko weszło i na W rzuciłem 1,2,2,4,6 i jeden minotaur miał 1W. Ile modeli schodzi i dlaczego?
Wydaje mi się ze powinien zostać champion na 1 ranie...
załóżmy ze wszystko weszło i na W rzuciłem 1,2,2,4,6 i jeden minotaur miał 1W. Ile modeli schodzi i dlaczego?
Wydaje mi się ze powinien zostać champion na 1 ranie...
Moim zdanie powinny paść 4.
Zakładając, że nie deklarujesz ataków (wali po oddziale).
1 Wo - zabiera jedną ranę oddziałowi (i zabija 1)
2 i 2 - zabijają kolejnego
4- zabija jednego
6 - zabija jednego
zostaje champion.
Ale to opinia, nie sprawdzałem w podręczniku.
Zakładając, że nie deklarujesz ataków (wali po oddziale).
1 Wo - zabiera jedną ranę oddziałowi (i zabija 1)
2 i 2 - zabijają kolejnego
4- zabija jednego
6 - zabija jednego
zostaje champion.
Ale to opinia, nie sprawdzałem w podręczniku.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Jak bijesz w oddział to po prostu sumujesz rany i ściągasz tyle modeli na ile wystarczyło ran (nie pamiętam czy minotaury mają 2, czy 3 W). Tu nie ma żadnej filozofii. Rany z oddziału przechodzą na championa, jeśli aż tyle ich zadałeś.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
Normalnie jest jak mówisz, w wypadku ataków jednowoundowych.
Lecz w RB w casualties dla CC jest odniesienie do shootingu. Zaś w shootingu, jest ustęp na str 45 o multi-wound weapons w multi-wound models. Tam zaś każą indywidualnie to robić, per model.
Lecz w RB w casualties dla CC jest odniesienie do shootingu. Zaś w shootingu, jest ustęp na str 45 o multi-wound weapons w multi-wound models. Tam zaś każą indywidualnie to robić, per model.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
minotaury maja 3W
1 W wchodzi w rannego,
4W i 6W zabijają kolejne dwa,
2W ranią czwartego i kolejne 2 W go dobijają?
Wiec ten jeden W jest tracony ( tak samo jak nadwyzka z 4W i 6W ) i nie przechodzi na championa?
1 W wchodzi w rannego,
4W i 6W zabijają kolejne dwa,
2W ranią czwartego i kolejne 2 W go dobijają?
Wiec ten jeden W jest tracony ( tak samo jak nadwyzka z 4W i 6W ) i nie przechodzi na championa?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 12:42 przez xaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
Demon slayer może zabić maksymalnie 5 modeli, bo zadał 5 ran. Multiplikujemy każdą w następujący sposób max{D6,3} i sumujemy. Są to nasze rany na oddziale. W Twoim przypadku jest to (1+2+2+3+3)ran=11ran. Odział ma jeszcze 14ran, zabierasz 11, zostaje zdrowy champion.xaurus pisze:ok a co w przypadku jak Demon slayer z siekiera d6 W i +1A wpada w 5 minotaurów z czempionem??
Chyba min{D6,3}Lidder pisze:Demon slayer może zabić maksymalnie 5 modeli, bo zadał 5 ran. Multiplikujemy każdą w następujący sposób max{D6,3} i sumujemy. Są to nasze rany na oddziale. W Twoim przypadku jest to (1+2+2+3+3)ran=11ran. Odział ma jeszcze 14ran, zabierasz 11, zostaje zdrowy champion.xaurus pisze:ok a co w przypadku jak Demon slayer z siekiera d6 W i +1A wpada w 5 minotaurów z czempionem??