Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azz
"Nie jestem powergamerem"

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Azz »

Mam takie pytanko, czy orkowe trolle moga wykonac rzygniecie z drugiego szeregu w ramach supporting attacks ? Nie ma zapisu jak w chaosowych trollach ze musza byc base to base, ale nie mam pewnosci czy rzeczywiscie mozna tak zagrac.

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Post autor: GoblinNadGobliny »

mozna. atak jak atak, analogicznie mozna poisona czy KB zasadzic z drugiego szeregu
Obrazek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

mozna.
zamieszanie jest tylko przez chaosnikow-> ich trole maja heftniecie tylko w BtB ale za to magiczne.

Awatar użytkownika
Asterix
Kontakt:

Post autor: Asterix »

Ok, nie potrafię tego nigdzie znaleźć więc zapytam poprostu.

Czy szamani orków i goblinów korzystają z "miscast table" z własnej księgi armii czy może z rulebooka ?

W erracie nic nie ma na ten temat więc wydaje mi się że z tej swojej, jednak może ktoś ma odpowiedni cytat czy też jakiś ciekawy argument żeby wykorzystywać tą tabelę z rulebooka.

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

RB - Faq
Q: Where there are references to monstrous infantry/cavalry/beasts
does this mean just monstrous infantry, monstrous cavalry and
monstrous beasts (and not ‘ordinary’ cavalry and beasts)? (various)
A: Yes.

Czy dobrze zrozumiałem, że kawaleria (np. lekka) atakując machinę wojenną może użyć do 6 jednostek ?
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2010, o 11:10 przez Ketman, łącznie zmieniany 1 raz.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Strona 11 RB ostatni akapit. Mówi że jak jest konflikt zasad pomiędzy RB i AB wybierasz zasady z AB. Czyli jasno i przejrzyście bierzesz tabelkę z AB :)
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

katerek
Masakrator

Ketman pisze:Q: Where there are references to monstrous infantry/cavalry/beasts
does this mean just monstrous infantry, monstrous cavalry and
monstrous beasts (and not ‘ordinary’ cavalry and beasts)? (various)
A: Yes.

Czy dobrze zrozumiałem, że kawaleria (wszystkie typy) atakując machinę wojenną może użyć do 6 jednostek ?
[-X źle zrozumiałeś. RB str. 110 3 akapit wyraźnie mówi że MI/MC/MB traktowane są jak 2 modele czyli maszynę biją tylko 3.
W przytoczonym zapisie chodzi o to że jak jest napisane monstrous infantry/cavalery/beasts to pomimo iż piszę się tak jak wyżej to chodzi o taki sens monstrous infantry/monstrous cavalery/monstrous beasts. W matematyce miałbyś monstrous przed nawiasem [-o< .

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

chodziło mi o fast cav. :) a nie o wszystkie typy. Już dokonałem korekty.

Jestem w pracy, ale z tego co pamiętam to przy maszynach była tylko mowa o monst. cav.(2 jednostki atakują) czyli lekka spokojnie może wypłacić 6 ataków.

katerek
Masakrator

MI/MC/MB liczone jako 2 modele czyli 3 na machinę
M liczony jako 5 modeli czyli 1 na machinę
a wszelki inny badziew 6 modeli na machinę.

Tak więc zwykła Kawa leje 6 kolesi w machinę

Przepraszam z offtop bo to jakoś nie zielone zasady no chyba że chodzi o Wolf Ridersów 8)

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

jest sztandar stubborn dla night gobosow stubborn. czy tylko ng bsb moze go miec czy tez jakos zwykli, choc nie widze by mogli miec mag sztandary ?

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

kauczuk pisze:jest sztandar stubborn dla night gobosow stubborn. czy tylko ng bsb moze go miec czy tez jakos zwykli, choc nie widze by mogli miec mag sztandary ?
Tylko BSB

quas
Niszczyciel Światów

a goblinski bsb bedzie jeszcze bardziej zjawiskowy niz w 7ed.

ytsunkai

Post autor: ytsunkai »

quas pisze:a goblinski bsb bedzie jeszcze bardziej zjawiskowy niz w 7ed.
będzie dokładnie taki sam :)

w zasadzie tylko raz wystawłem goblińskiego BSB - jak umówiłęm się, że gram tylko goblinami ...

GW robi niestety takie kwiatki - fajne sztandary dla gobosów i zero możliwości ich użycia ...
w 5 ed było przynajmniej stwierdzenie, ze jeden gobliński oddział może miaeć sztandar za 50 pts ...

quas
Niszczyciel Światów

nie do konca.
nie dam imperial bannera kolesiowi z 4WS/4T i bez AS.

teraz opcja goblinskiego bsb jest dla ludzi z totalna gobbo-indoktrynacja.

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
jest tak, ze heros na potworze liczy sie jako 'MONSTER'. Nie dziala wiec na niego KB. OK. Ale z tego wynika, ze DZIALA na niego Collar of Zorga! Wiec zarowno smok jak i ksiaze trafiaja na 6's. Mam racje?
Obrazek

katerek
Masakrator

hehe nie pomyślałem o tym teoretycznie to tak :) CoZ zacznie niedługo rządzić :P

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Póki co można wybierać bohaterów specjalnych. Jak działa tłumienie animozji przez BO będące w oddziale po zastosowaniu zasady przerzutu Azhag'a i wyrzuceniu powtórnie 1? Czy leją chłopaków z oddziału po łbach, lub czy wiąże ich ta jedynka i oddział stoi?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

chyba nie można, niezależnie od edycji bohów specjalnych można wystawiać na turniejach klasy open

Brygu

Post autor: Brygu »

ninjaska pisze:Oi,
jest tak, ze heros na potworze liczy sie jako 'MONSTER'. Nie dziala wiec na niego KB. OK. Ale z tego wynika, ze DZIALA na niego Collar of Zorga! Wiec zarowno smok jak i ksiaze trafiaja na 6's. Mam racje?
A w druga strone? Jesli bohater na monsterze liczy sie jako monster, a bohater ma KB, czy to zonacza że Warlord na wyvce, może zasadzić KB smokowi/demonowi? Czy rozpędziłem się w fantazji?

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Brygu pisze:
ninjaska pisze:Oi,
A w druga strone? Jesli bohater na monsterze liczy sie jako monster, a bohater ma KB, czy to zonacza że Warlord na wyvce, może zasadzić KB smokowi/demonowi? Czy rozpędziłem się w fantazji?
Oi,
zdaje sie, ze wlasnie to uscislaja. I nic z tego nie bedzie. Bedzie rozsadnie, znaczy KB dziala na jezdca, nie dziala na smoka. Collar tez z kolei tylko na smoka.

Natomiast to co ciekawe, to, ze Martog Best Basha, poprawia statystyki rowniez dla testow poza walka! Hoho!
Obrazek

ODPOWIEDZ