Finecast - zmywanie farby
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Re: Finecast - zmywanie farby
Mam materiały do dalszej pracy
1. Wamod. Wypraski trzymane poza słojem stwardniały (są tak twarde jak przed wrzuceniem do słoja), kolor też powrócił do odcienia takiego jak w wypraskach przed wrzuceniem do wamoda, pęknięcia jak były tak są . Pozostał nalot na zewnętrznej części po podkładzie , tak jak to widać na powyższych zdjęciach. Zresztą podobny nalot pozostaje na plastikach zmywanych w DOT 4. Podtrzymuje że opinię że w wamodzie trzeba zmywać uważnie i nie zapominać o wrzuconej figurce.
2. Malowanie. Pomalowałem wypraski podkład + 3 warstwy farb, na jeden odcinek nałożyłem farbę bez podkładu. Poczekam parę miesięcy i zacznę testy ze zmywaniem z farbą nałożoną "jakiś czas temu".
3. DOT-4. Założyłem że skoro usuwa farbę z plastiku, to też usunie z finecasta, więc wrzuciłem niepomalowaną wypraskę. Nie zamierzam opisywać tego co się dzieje z taką intensywnością jak przy wamodzie. Opiszę w jednym poście co się stało w taki sam sposób jak przy FC w wamodzie. Zamierzam to potrzymać tak samo długo, chyba że wcześniej popęka.
1. Wamod. Wypraski trzymane poza słojem stwardniały (są tak twarde jak przed wrzuceniem do słoja), kolor też powrócił do odcienia takiego jak w wypraskach przed wrzuceniem do wamoda, pęknięcia jak były tak są . Pozostał nalot na zewnętrznej części po podkładzie , tak jak to widać na powyższych zdjęciach. Zresztą podobny nalot pozostaje na plastikach zmywanych w DOT 4. Podtrzymuje że opinię że w wamodzie trzeba zmywać uważnie i nie zapominać o wrzuconej figurce.
2. Malowanie. Pomalowałem wypraski podkład + 3 warstwy farb, na jeden odcinek nałożyłem farbę bez podkładu. Poczekam parę miesięcy i zacznę testy ze zmywaniem z farbą nałożoną "jakiś czas temu".
3. DOT-4. Założyłem że skoro usuwa farbę z plastiku, to też usunie z finecasta, więc wrzuciłem niepomalowaną wypraskę. Nie zamierzam opisywać tego co się dzieje z taką intensywnością jak przy wamodzie. Opiszę w jednym poście co się stało w taki sam sposób jak przy FC w wamodzie. Zamierzam to potrzymać tak samo długo, chyba że wcześniej popęka.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Po ponad miesiącu trzymania wyjąłem niepomalowane wypraski.
- Po tygodniu sprawdziłem pierwszy raz - wypraska miękka.
- 15.XI sprawdziłem jak łatwo się wyłamuje - poszło łatwo przy niewielkiej sile włożonej w tą czynność. Do słoja wróciły już 2 części
- 27.XI wrzuciłem jeszcze jedną wypraskę. Tym razem pomalowaną.
- Dzisiaj sprawdziłem jak schodzi farba - warstwy położone na podkładzie same odpadły, lakier trzeba było lekko zdrapać. Część była elastyczna i podejrzewam że gdybym zaczął ramkę giąć to by się złamała jak powyższa. Przy tej części wypraski był element łączący wypraskę z częścią modelu - przy lekkim nacisku odpadł. Ciekawiej wyglądały wypraski wrzucone 2.XI. Zrobiły się chropowate, załączam zdjęcie (nie chciałem by było prześwietlone dlatego tak wygląda):
- Po tygodniu sprawdziłem pierwszy raz - wypraska miękka.
- 15.XI sprawdziłem jak łatwo się wyłamuje - poszło łatwo przy niewielkiej sile włożonej w tą czynność. Do słoja wróciły już 2 części
- 27.XI wrzuciłem jeszcze jedną wypraskę. Tym razem pomalowaną.
- Dzisiaj sprawdziłem jak schodzi farba - warstwy położone na podkładzie same odpadły, lakier trzeba było lekko zdrapać. Część była elastyczna i podejrzewam że gdybym zaczął ramkę giąć to by się złamała jak powyższa. Przy tej części wypraski był element łączący wypraskę z częścią modelu - przy lekkim nacisku odpadł. Ciekawiej wyglądały wypraski wrzucone 2.XI. Zrobiły się chropowate, załączam zdjęcie (nie chciałem by było prześwietlone dlatego tak wygląda):
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
Znalazłem nowy cud-środek do zmywania farby, powszechnie używany w UK.
Żuchwa mi opadła jak zobaczyłem, jak modele, które nie chciały dać się zmyć nawet denaturatem (plastikowi saurusi) po prostu opadli z farby po kąpieli w tym cudzie. Jak dorwę jakieś Failcastowe wypraski to zobaczę, jak działa na żywicę, ale na 90% jest bezpieczny, bo wszyscy go używają.
Tu link do allegro :
http://allegro.pl/dettol-plyn-do-odbija ... 44868.html
pzdr
Żuchwa mi opadła jak zobaczyłem, jak modele, które nie chciały dać się zmyć nawet denaturatem (plastikowi saurusi) po prostu opadli z farby po kąpieli w tym cudzie. Jak dorwę jakieś Failcastowe wypraski to zobaczę, jak działa na żywicę, ale na 90% jest bezpieczny, bo wszyscy go używają.
Tu link do allegro :
http://allegro.pl/dettol-plyn-do-odbija ... 44868.html
pzdr
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Jasif, nie kituj o wrażeniach, tylko konkretnie - co ten środek zmywa - metale czy plastiki, może oba, czy zmywałeś nim sam figsy, jak długo trzeba trzymać figsy w tym środku i jakie są tego efekty. DAWAJ SZYBKO INFO .
A, jeszcze jedno - w jakim pojemniku to trzymać?
A, jeszcze jedno - w jakim pojemniku to trzymać?
I plastik i metal, po jakimś czasie przegryza też klej do plastiku. Zmywałem figsy, działa super, farba się po prostu odkleja od modelu. Po 24 godzinach w tym płynie wszystko powinno zejść. Można trzymać w szkle lub plastiku, co wolisz.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Gryzie klej do plastiku, a plastiku nie? I rozumiem, że pakuje się figsy w ten środek bez jego rozcieńczania czymkolwiek?
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Dzięki, Jasif, za wszystkie informacje - to zupełnie nowy ślad i kierunek w zmywaniu figsów.
Dobra... pitu pitu ale odkrył ktoś w końcu jak oczyścić finecastowe figsy bez "podniszczania" ich?
- Kacpi 1998
- Masakrator
Czy zmywanie finecastu różni się od zmywania lepszych żywic np forge world ?
czyżby tego magma dragona który był na allegro i został wycofany "bo się zniszczył"
Zapraszam do mojego studia szukaj na FB Kuczolpaintlab