Grudki farby podczas malowania.
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Grudki farby podczas malowania.
Trapi mnie ostatnio jeden problem; a mianowicie podczas malowania razem z farbą nakładam bardzo małe grudki wielkości ziarenka soli na figurkę . Przez to na niektórych elementach widać malutkie odstające kuleczki.
Stosuje mokrą paletę, pędzle mam 0 i 1 Kozłowskiego Czerwona Kuna, używam farb Citadel, woda z kranu. O pędzle dbam, trzymają szpic a włosie nie wypada.
Proszę o pomoc .
Stosuje mokrą paletę, pędzle mam 0 i 1 Kozłowskiego Czerwona Kuna, używam farb Citadel, woda z kranu. O pędzle dbam, trzymają szpic a włosie nie wypada.
Proszę o pomoc .
Przy starych, reanimowanych farbach miałem ten sam problem,część z nich(np.bleached bone) po wymieszaniu posiadało grudki.Z wielu prób unicestwienia paskudztwa pozostała tylko jedna pewna - farba do śmieci i zakup nowej.
Ps.Jeśli ktoś znalazł dobrą metodę chętnie poznam.
Ps.Jeśli ktoś znalazł dobrą metodę chętnie poznam.
Sama farba nie ma grudek. Dzisiaj zrobiłem doświadczenie i go tam nie ma. Dopiero po wymieszaniu farby na paletę i wymieszaniu z wodą oraz późniejszym użytkowaniu jej owe małe paskudztwa są na powierzchni. Widać je z bliska, tak to normalnie nie widać tego i nie jest tego aż tak wiele... Jak maluje to nie zawsze owe grudki się pojawiają. Piasek i kurz wykluczam bo sprawdzałem i staram się czyścić model oraz paletę przed malowaniem.
Może to coś z wodą?
A może przez papier śniadaniowy, który może wchodzi w reakcje z wodą i się tak rozpada na cieńsze warstwy i powstają przy tym takie małe jego elementy?
Jak nie wiecie co z tym zrobić to pójdę do sklepu plastycznego gdzie nabywam pędzle, to może mi tam pomogą. Najwyżej będę skazany na takie użytkowanie farb.
PS.
Mogę jeszcze zrobić zdjęcia tych grudek, aby wam przybliżyć o jakie grudki mi chodzi.
Może to coś z wodą?
A może przez papier śniadaniowy, który może wchodzi w reakcje z wodą i się tak rozpada na cieńsze warstwy i powstają przy tym takie małe jego elementy?
Jak nie wiecie co z tym zrobić to pójdę do sklepu plastycznego gdzie nabywam pędzle, to może mi tam pomogą. Najwyżej będę skazany na takie użytkowanie farb.
PS.
Mogę jeszcze zrobić zdjęcia tych grudek, aby wam przybliżyć o jakie grudki mi chodzi.
wiesz wogole co to mokra paleta ze takie medre rady dajesz?Rasti pisze:Możliwe, że papier śniadaniowy się zdziera. Mieszaj na tej folijce srebrnej do kanapek
papier sniadaniowy sie nie nadaje zbytnio na palete bo po prostu sie rozwarstwia i kula
kup sobie papier do pieczenia, jest obustronnie powlekany. jezeli po tej wymianie dalej bedziesz widzial ze jest nie tak to tylko kupno nowej farby pomoze
http://www.cytadela.pl/modules.php?name ... le&sid=952
Tu facet mówi, żeby użyć papieru po naklejkach
Tu facet mówi, żeby użyć papieru po naklejkach
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
mowa tylko na tym maluje
polecam tutek any jak zrobic mokra palete
ja z tego skorzystalem i jestem bardzo zadowolony
polecam tutek any jak zrobic mokra palete
ja z tego skorzystalem i jestem bardzo zadowolony
co do gródek ogólnie
polecam C2H5OH w stężeniu 97% tak 0.5 ml na 10ml farby, jak wyparuje dodać jeszcze
wstrząsnąć i nie ma problemu
polecam C2H5OH w stężeniu 97% tak 0.5 ml na 10ml farby, jak wyparuje dodać jeszcze
wstrząsnąć i nie ma problemu
dla Emiel'a-regisa pisze:jeśli f(x), tak jak poprzednio opisuje pole widzenia jednostki, a raczej konkretnie "szerokość" widzenia w punkcie x, to całką tej funkcji będzie pole widzenia
Sf(x)= x^2+cx
funkcja ta opisuje pole objęte wzrokiem unitu
chciałeś to masz
jeśli pod x podstawisz podwojony M oddziału to masz pole obszaru zagrożonego szarżą
Po prostu skończ malować, zanim pójdziesz do lodówkitedzio pisze:Używam tego. Grudek co prawda nie ma, ale farba znacznie szybciej schnie niż na palecie z papierem śniadaniowym.bem pisze:Tu facet mówi, żeby użyć papieru po naklejkach
Help!
Es ist wirklich phantastisch. Es ist wirklich ehrlich phantastisch. Es ist so phantastisch phantastich, ich glaube, ich würde es gerne klauen.
Na papierze śniadaniowym wytrzymywała kilkanaście godzin, a na papierze od naklejek maksymalnie godzinę.bem pisze:Po prostu skończ malować, zanim pójdziesz do lodówkitedzio pisze:Używam tego. Grudek co prawda nie ma, ale farba znacznie szybciej schnie niż na palecie z papierem śniadaniowym.bem pisze:Tu facet mówi, żeby użyć papieru po naklejkach
Help!
Może zmoczyć go od spodu i dopiero kłaść na watę czy papier toaletowy??