Monoslaanesh - proszę o porady.
Moderator: KrzysiekW
Monoslaanesh - proszę o porady.
Dobry!
Szczęśliwym trafem wpadło mi w ręce sporo starych, metalowych demonetek (tych ładnych). więc pomyślałem o stworzeniu osobnej armii (na co dzień gram w czterdziestkę i do battla chcę wrócić po ośmioletniej przerwie).
Dysponuję modelami:
Keeper of secrets
60 demonetek
13 seekerek (mam możliwość poszerzenia kolekcji o pięć)
materiał na sześć fiendów (konwertowane z plastikowych mountów), jestem w stanie mieć więcej;
3 cyckowęże (te z metalowego lorda Slaanesha)
Wet Nurse z Kingdom Death (po prostu mam, może być count as GUO, ale wolę uniknąć łamania dogmatu monobóstwa. Może być demon princem)
+ umiem dłubać w green stuffie, więc zrobienie heralda czy dwóch nie jest dla mnie problemem. Chcę dokupić rydwany i jakieś demoniczne księżniczki, jeśli zwykłych demonetek okaże się za mało, mogę dodać trochę tych z Raging Heroes (też są odpowiednio roznegliżowane)
Czego chcę? Armii czystego Slaanesha. Od razu zaznaczam, że na żadnych masterach i innych dziwnych turniejach nie mam zamiaru się pojawiać, więc ta armia nie musi zwyciężać turniejów, ale miło byłoby jednak choć czasem z kimś wygrać w niezobowiązującej grze - stąd wątek. Mam świadomość, że monobóstwo nie jest do końca grywalne, mimo to jednak chciałbym uniknąć dodawania jednostek innych bogów. Ostatecznie jestem jednak w stanie złamać się i przekonwertować np. cyckowęże w juggernauty lub muchy Nurgla (pierwotnie miałem w założeniu zrobić z jednego z nich wierzchowca pod heralda) - aczkolwiek jeśli to możliwe, chcę takiej ewentualności uniknąć.
Prosiłbym o pomoc w zrobieniu z tego możliwie grywalnej listy na 1000, 1500, 2000 lub 2400 punktów, wskazówki dotyczące taktyki, magii czy przedmiotów/giftów. Możliwie z jednostek wyżej wymienionych, choć jestem w stanie coś dokupić. Chciałbym grać na możliwie dużej ilości seekerek - bardzo mi się podobają i jestem w stanie szukać i dokupić w miarę możliwości więcej. Zależy mi na tym, by armia była wizualnie ładna, toteż chciałbym zrobić pełne commandy, a przynajmniej dać wszędzie sztandary - freehandów nigdy za wiele.
Ogromnie dziękuję za wszelką pomoc.
Szczęśliwym trafem wpadło mi w ręce sporo starych, metalowych demonetek (tych ładnych). więc pomyślałem o stworzeniu osobnej armii (na co dzień gram w czterdziestkę i do battla chcę wrócić po ośmioletniej przerwie).
Dysponuję modelami:
Keeper of secrets
60 demonetek
13 seekerek (mam możliwość poszerzenia kolekcji o pięć)
materiał na sześć fiendów (konwertowane z plastikowych mountów), jestem w stanie mieć więcej;
3 cyckowęże (te z metalowego lorda Slaanesha)
Wet Nurse z Kingdom Death (po prostu mam, może być count as GUO, ale wolę uniknąć łamania dogmatu monobóstwa. Może być demon princem)
+ umiem dłubać w green stuffie, więc zrobienie heralda czy dwóch nie jest dla mnie problemem. Chcę dokupić rydwany i jakieś demoniczne księżniczki, jeśli zwykłych demonetek okaże się za mało, mogę dodać trochę tych z Raging Heroes (też są odpowiednio roznegliżowane)
Czego chcę? Armii czystego Slaanesha. Od razu zaznaczam, że na żadnych masterach i innych dziwnych turniejach nie mam zamiaru się pojawiać, więc ta armia nie musi zwyciężać turniejów, ale miło byłoby jednak choć czasem z kimś wygrać w niezobowiązującej grze - stąd wątek. Mam świadomość, że monobóstwo nie jest do końca grywalne, mimo to jednak chciałbym uniknąć dodawania jednostek innych bogów. Ostatecznie jestem jednak w stanie złamać się i przekonwertować np. cyckowęże w juggernauty lub muchy Nurgla (pierwotnie miałem w założeniu zrobić z jednego z nich wierzchowca pod heralda) - aczkolwiek jeśli to możliwe, chcę takiej ewentualności uniknąć.
Prosiłbym o pomoc w zrobieniu z tego możliwie grywalnej listy na 1000, 1500, 2000 lub 2400 punktów, wskazówki dotyczące taktyki, magii czy przedmiotów/giftów. Możliwie z jednostek wyżej wymienionych, choć jestem w stanie coś dokupić. Chciałbym grać na możliwie dużej ilości seekerek - bardzo mi się podobają i jestem w stanie szukać i dokupić w miarę możliwości więcej. Zależy mi na tym, by armia była wizualnie ładna, toteż chciałbym zrobić pełne commandy, a przynajmniej dać wszędzie sztandary - freehandów nigdy za wiele.
Ogromnie dziękuję za wszelką pomoc.
O panie, monoslanesz piekny i tyle metalowych demonetek - normalnie masz farta w opor, to sa przepiekne modele
1 - bierzesz 37 demonetek z movmentem, heralda z ASF i greater giftem i masz pierwszy fajny unit (herlak wybiera miecz 2 do sily, mozna dac mu shadow)
2 - za reszte wex sobie demonetki z flamingiem do minimum w core
3 - na szefa Keeper z shadowem, 2x greater i bierzesz biczyk, z lataniem super combo
4 - seekerki sa za slabe by je rozważac
5 - jak chcesz grac towarzyszko i wiesz ze nie ma dzial to bierzesz herlaka na seekerce z asf i dajesz go do sporego unity fiendów
6 - zakup slaneshowe furie
7 - bez działa będzie sie grało smutno, zawsze mozesz probowac soulgrindery
To w zasadzie tyle na poczatek wciskaj tyle unitow ile sie da zaleznie od punktów
1 - bierzesz 37 demonetek z movmentem, heralda z ASF i greater giftem i masz pierwszy fajny unit (herlak wybiera miecz 2 do sily, mozna dac mu shadow)
2 - za reszte wex sobie demonetki z flamingiem do minimum w core
3 - na szefa Keeper z shadowem, 2x greater i bierzesz biczyk, z lataniem super combo
5 - jak chcesz grac towarzyszko i wiesz ze nie ma dzial to bierzesz herlaka na seekerce z asf i dajesz go do sporego unity fiendów
To w zasadzie tyle na poczatek wciskaj tyle unitow ile sie da zaleznie od punktów
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Unnamed2400 Pts - Daemons of Chaos Army
1 Keeper of Secrets @ 580.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Slaanesh
Greater Gift [50.0]
Greater Gift [50.0]
1 Herald of Slaanesh @ 165.0 Pts
Lore of Slaanesh; Battle Standard; Greater Locus of Swiftness
36 Daemonettes of Slaanesh @ 452.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]
1 Alluress @ [10.0] Pts
9 Daemonettes of Slaanesh @ 150.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Alluress @ [10.0] Pts
1 Herald of Slaanesh @ 200.0 Pts
Lore of Slaanesh; Exalted Locus of Beguilement
Lesser Gift [25.0]
1 Steed of Slaanesh @ [0.0] Pts
4 Seekers of Slaanesh @ 135.0 Pts
Standard; Musician
Gleaming Pendant [5.0]
1 Heartseeker @ [10.0] Pts
5 Steed of Slaanesh @ [0.0] Pts
1 Soul Grinder of Slaanesh @ 310.0 Pts
Daemonbane Claw; Phlegm Bombardement; Daemon of Slaanesh
4 Fiends of Slaanesh @ 260.0 Pts
5 Chaos Furies of Slaanesh @ 70.0 Pts
Daemon of Slaanesh
Daemon of Slaanesh
Models in Army: 69
Total Army Cost: 2392.0
1 Keeper of Secrets @ 580.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Slaanesh
Greater Gift [50.0]
Greater Gift [50.0]
1 Herald of Slaanesh @ 165.0 Pts
Lore of Slaanesh; Battle Standard; Greater Locus of Swiftness
36 Daemonettes of Slaanesh @ 452.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Swiftness [15.0]
1 Alluress @ [10.0] Pts
9 Daemonettes of Slaanesh @ 150.0 Pts
Standard; Musician
Banner of Eternal Flame [10.0]
1 Alluress @ [10.0] Pts
1 Herald of Slaanesh @ 200.0 Pts
Lore of Slaanesh; Exalted Locus of Beguilement
Lesser Gift [25.0]
1 Steed of Slaanesh @ [0.0] Pts
4 Seekers of Slaanesh @ 135.0 Pts
Standard; Musician
Gleaming Pendant [5.0]
1 Heartseeker @ [10.0] Pts
5 Steed of Slaanesh @ [0.0] Pts
1 Soul Grinder of Slaanesh @ 310.0 Pts
Daemonbane Claw; Phlegm Bombardement; Daemon of Slaanesh
4 Fiends of Slaanesh @ 260.0 Pts
Daemon of Slaanesh
Daemon of Slaanesh
Models in Army: 69
Total Army Cost: 2392.0
Damn! Wychodowaliście w Tychach latającego Keepera?-Qc- pisze:(...) Keeper z shadowem, 2x greater i bierzesz biczyk, z lataniem super combo
W skrócie co do rozpy - Qc dobrze mówi
Jak już chcesz czelendżowego heralda, to dałbym mu może Greatera, bo z Lesserem, brakiem ASFa i S4 może wiele nie zdziałać.
Seekerki też zazwyczaj wiele nie działają, ale i tak je lubię. Jako Fast Cavalry mają darmowe reformy, więc muzyk jest im zbędny.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Nie uwazam, zeby Seekerki były za słabe żeby je rozważać.
Są o 30pkt droższe od furii, a maja kilka ważnych przewag (vanguard, duzo wiekszy damage output w wiekszosci combatów, mozliwosc szerokiego ustawienia, ASv, niższa podatnosc na march-blocking i na efekt 2 z tabelki RoC) , i tyko jedną ułomnośc (nie latają).
W mono-slaaneshu maja jeszcze tę zaletę, że moga byc systemem dostarczenia herolda do combatu (np. takiego z exalted locusem).
Ja gram nimi w mieszanej armii, i korzystam z tego, ze dają dyskowcowi LoS 4+, kiedy sytuacja tego wymaga.
Dają radę.
@Quaki
Qc pisał o zaklęciu Shadow Steed.
Są o 30pkt droższe od furii, a maja kilka ważnych przewag (vanguard, duzo wiekszy damage output w wiekszosci combatów, mozliwosc szerokiego ustawienia, ASv, niższa podatnosc na march-blocking i na efekt 2 z tabelki RoC) , i tyko jedną ułomnośc (nie latają).
W mono-slaaneshu maja jeszcze tę zaletę, że moga byc systemem dostarczenia herolda do combatu (np. takiego z exalted locusem).
Ja gram nimi w mieszanej armii, i korzystam z tego, ze dają dyskowcowi LoS 4+, kiedy sytuacja tego wymaga.
Dają radę.
@Quaki
Qc pisał o zaklęciu Shadow Steed.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
Dziękuję za odpowiedzi i porady, po kolei i nie po kolei:
Tirit - dziękuję za rozpiskę.
Pierwotnie chciałem z nich zrobić demony do czterdziestkowej armii, ale na fali End of Times postanowiłem pobawić się battlem znowu. Jak będę miał coś więcej pomalowanego powrzucam zdjęcia, a co. Shadow wydaje sie sensownym wyborem, dziękuję. Furie to nie problem, a wyzwanie modelarskie - dziękuję za sugestię, nie pomyślałem o tym pierwotnie. Soulgrinder wydaje mi się ciut drogi, ale przemyślę - co do działa, zastanawiałem się, ale monoslaaneshowa opcja przeważyła - choć zaczynam łamać się i myśleć nad zakupem gumowego "działa" ze sklepu z akcesoriami dla dorosłych celem konwersji... Demoniczne księżniczki warte są rozważenia? Rydwany też nie wyglądają za ciekawie niestety, szkoda, chciałem jakiegoś dorzucić.Qc pisze: O panie, monoslanesz piekny i tyle metalowych demonetek - normalnie masz farta w opor, to sa przepiekne modele
Tirit - dziękuję za rozpiskę.
Taki też miałem zamysł, podumam biorąc pod uwagę sugestie. Dziękuję.Bearded Unclean 'Un pisze: W mono-slaaneshu maja jeszcze tę zaletę, że moga byc systemem dostarczenia herolda do combatu (np. takiego z exalted locusem).
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Opcja mono-Slaaneshowa rośnie w siłę widzę. Kilka razy grałem już na małe i duże punkty mono-Slaaneshem i stwierdzam kilka rzeczy:
1. Skinki to mordercy Greater Daemonów.
2. Soul Grinder jest niezbędny.
3. Lash of Despair jest mega.
EDIT:
Taki mono-Slaanesh na format Wrocławia da radę?
1x Herald of Slaanesh
- Steed of Slaanesh
- Greater Gift of Chaos
- 1 lvl Shadow
1x Herald of Slaanesh
- 1 lvl Shadow
- Greater Locus of Swiftness
31x Daemonettes of Slaanesh
- FCG
5x Seekers of Slaanesh
6x Fiends of Slaanesh
1x Soul Grinder
- Daemon of Slaanesh
1. Skinki to mordercy Greater Daemonów.
2. Soul Grinder jest niezbędny.
3. Lash of Despair jest mega.
EDIT:
Taki mono-Slaanesh na format Wrocławia da radę?
1x Herald of Slaanesh
- Steed of Slaanesh
- Greater Gift of Chaos
- 1 lvl Shadow
1x Herald of Slaanesh
- 1 lvl Shadow
- Greater Locus of Swiftness
31x Daemonettes of Slaanesh
- FCG
5x Seekers of Slaanesh
6x Fiends of Slaanesh
1x Soul Grinder
- Daemon of Slaanesh
Skinki to mordercy wszystkiego dużego.
Jak pisałem gdzieś tam wyżej, nie chcę typowo turniejowej rozpiski, wystarczy mi coś czym nie przegram każdej luźnej bitwy towarzyskiej;)
na mniejsze punkty wydaje się być dobre (mając na uwadze mój długi czas warhammerowej absencji i zapewne nieświadomości niektórych nowinek ), dziękuję.
Jak pisałem gdzieś tam wyżej, nie chcę typowo turniejowej rozpiski, wystarczy mi coś czym nie przegram każdej luźnej bitwy towarzyskiej;)
na mniejsze punkty wydaje się być dobre (mając na uwadze mój długi czas warhammerowej absencji i zapewne nieświadomości niektórych nowinek ), dziękuję.
- Naviedzony
Myślałem o tym, ale nie mam jak tego naprawić zbytnio. Ewentualnie tylko rozbić oddział demonetek na dwa i każdemu dać banner. I czy dwóch Heraldów jest potrzebne? Chcę mieć argument w fazie magii, ale mogę też zrezygnować z niej kompletnie przecież i dać tylko jednego Heralda, w dodatku bez levelu.
Male oddzialy demonetek nie dzialaja...zreszta, duze tez no ale jak juz chcesz monoslaa to lepiej duzy kloc. Herald pieszy to jest tylko i wylacznie po to by dawac ASF, a konny (w mojej rozpie) po to by samotnie wpasc w klocek z magiem/szamanem i wyzwac go na challange (exalted locus). Mono slaa jest trudny poniewaz ma bardzo malo sily i nie masz odpowiedzi na puszki. Jesli chodzi o magie to od tego masz Keepera (wybor lore to kwestia gustu bo oba sa dobre). Tak jak ktos tu zauwazyl, grinder w tym przypadku to koniecznosc bo rydwany slaa wywolaja conajwyzej smiech i drwiny u Twojego przeciwnika
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Chór jest łatwiejszy do ciśnięcia, i karci nawet gdy nie jestes w combacie z puszką.
Aquiescence też jest opcja na puszki, przy odrobinie szczęścia co turę ciskamy 2 czary dające random movement, i kluczowa jednostka nigdzie nie dochodzi, a punktujemy na jednostkach wsparcia.
Granie mono-Slaaneshem nie jest dla kogos z mentalnością kibica Arki Gdynia ("głowa nisko, ramiona szeroko, buła-buła-buła!") tu trzeba więcej finezji
Aquiescence też jest opcja na puszki, przy odrobinie szczęścia co turę ciskamy 2 czary dające random movement, i kluczowa jednostka nigdzie nie dochodzi, a punktujemy na jednostkach wsparcia.
Granie mono-Slaaneshem nie jest dla kogos z mentalnością kibica Arki Gdynia ("głowa nisko, ramiona szeroko, buła-buła-buła!") tu trzeba więcej finezji
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
- swieta_barbara
- habydysz
PiękneBearded Unclean 'Un pisze:Granie mono-Slaaneshem nie jest dla kogos z mentalnością kibica Arki Gdynia ("głowa nisko, ramiona szeroko, buła-buła-buła!") tu trzeba więcej finezji
Slanesh to moim zdaniem drugi (po deathie) najlepszy lore w tej grze, jak się ma, to się gra.
- Naviedzony
Taka sama reakcja z mojej strony: "To ktoś jeszcze uważa, że to nie jest aż taki fatalny pomysł?" Ja po prostu lubię tego boga, jest najbardziej interesujący z całej czwórki.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Ja gram Slaa-Tzee, na większe punkty czesto splash dla armaty, ale ona już dawno została unana za uni