Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 21 paź 2017, o 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 69  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 17 mar 2017, o 11:53 
Pan Spamu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2006, o 18:57
Posty: 8087
Lokalizacja: krk czyli Ulthuan
aby doszły 3 unity to rydwan musiał być w środku ze względu na szerokości "b" oraz "d" (po 7 ludków) gdyż "a" miało 5 ludków.
Spojrzę :)

edit:
tak jest, sytuacja zbliżona do str 30 diagram b1.

_________________
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 17 mar 2017, o 15:42 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1030
Lokalizacja: trójmiasto
na str27 masz priorytety, ważniejsze jest wprowadzenie większej ilości unitów niż modeli do combata, a na rysunkach ze str30 widać że dozwolone są szarże na krzyż, aa jeszcze na str27 masz napisane że dosuwasz te szarże (udane i spalone) w takiej kolejności żeby spełnić zasady maksymalizacji z paragrafu wyżej ze str27


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 17 mar 2017, o 16:27 
Pan Spamu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 gru 2006, o 18:57
Posty: 8087
Lokalizacja: krk czyli Ulthuan
dokładnie, już te priorytety wysłałem mojemu krasnoludzkiemu oponentowi ^^ :)

_________________
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 10:23 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 450
Lokalizacja: Kraków
Do oddziału liczącego 5 szeregowych modeli dołączyła postać o tym samym typie jednostki z niedopasowaną podstawką oraz TP:
- czy armata może wziąć za cel ową postać i ma +1 to hit ale i tak przydziela się trafienie modelom szeregowym czy traktuje się oddział jako całość i pomimo, że postać ma TP armata strzela na swoim normalnym BS'sie?
- następująca sytuacja: w polu widzenia połączonego oddziału jest przeciwnik, natomiast jest on tak umiejscowiony, że nie "wchodzi" w pole widzenia postaci - czy mogę zadeklarować szarżę z oddziału tą postacią w przeciwnika?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 11:07 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sie 2011, o 18:23
Posty: 1867
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa
Ogólnie: Możesz przydzielic hit jeśli model ma inny trooptype, ale nie otrzymujesz +1 to hit za TP;
Czyli w tym przypadku - nie mozesz w nią strzelić bo ma taki sam tt i jest 5+ modeli szeregowych, nie masz +1 hit
2) nie, musi widzieć

_________________
Wind Sower napisał(a):
Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 12:15 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 450
Lokalizacja: Kraków
Janus napisał(a):
Ogólnie: Możesz przydzielic hit jeśli model ma inny trooptype, ale nie otrzymujesz +1 to hit za TP;
Czyli w tym przypadku - nie mozesz w nią strzelić bo ma taki sam tt i jest 5+ modeli szeregowych, nie masz +1 hit
2) nie, musi widzieć


Dzięki no to teraz tęga kmina będzie testowana na turnieju w Krk :D

Teraz jeszcze - jeżeli całość (jako oddział w tym bohaterem) jest w strefie przedniej przeciwnika to szarżuję całością na przód oddziału przeciwnika - to jest jasne. Pytanie co się dzieje jeżeli wyszarżowuję postacią a ona jest w większej części w strefie bocznej przeciwnika - to tak, jak w przypadku pola widzenia szarżuję tą postacią na bok?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 12:27 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2012, o 18:23
Posty: 2111
Lokalizacja: Oleśnica
@DarekH

Jeżeli myślałeś o gryfie w oddziale demigryfów, to niestety ale szybciutko popsuję Ci kminę: modele z TP nie mogą dołączać do jednostek (wyjątek: war platform).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 13:38 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 450
Lokalizacja: Kraków
I w pi.du gryf wylądował, i cały misterny plan też w pi.du :cry:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 14:23 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1030
Lokalizacja: trójmiasto
takie pytanie dla pewności: horda walczy bokiem z jakimś tam oddziałem, horda przegrywa combat i rzuca więcej (np 12") na ucieczkę, nie została złapana, jak się wykonuje ten 12" ruch, od linii combatu czy może najpierw reforma w miejscu (horda ustawiona bokiem doda sobie około 3" w ten sposób) i dopiero ruch 12"?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 22 mar 2017, o 15:11 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2007, o 08:12
Posty: 2971
Lokalizacja: 8B/Bielsko-Biała
Najpierw pivot względem środka, tak by kierunek ucieczki przebiegał przez środki oddziału uciekającego i goniącego, no i potem ruch.
Może to zwiększyć dystans bardziej niż by to wynikało z rzutów ucieczka-pogoń.

_________________
Najnowszy plik 9th Age do AB2.2c: http://www.the-ninth-age.com/filebase/i ... load/1134/

Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:02 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1030
Lokalizacja: trójmiasto
czy champion changea w oddziale warriorów chosenów changea ma dodatkowe +1 do casta jak reszta bohaterów changea? (no bo champion ogólnie nie jest bohaterem to chyba nie ma tego bonusu?)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:13 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 573
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Nie dostaje - nie jest postacią tylko czempionem oddziału.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:45 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1030
Lokalizacja: trójmiasto
ale luknąłeś w armybooka do WotDG jak to jest zapisane? bo ja w opisie mojego problemu mogłem coś pokręcić...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:56 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 maja 2007, o 08:12
Posty: 2971
Lokalizacja: 8B/Bielsko-Biała
Tylko postacie z Markiem dostają bonus, czempioni z wizard conclave niestety nie.

_________________
Najnowszy plik 9th Age do AB2.2c: http://www.the-ninth-age.com/filebase/i ... load/1134/

Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 12:56 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1030
Lokalizacja: trójmiasto
oki dzięks


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 23 mar 2017, o 16:23 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 573
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Ta, czytałem. Gdyby zamiast 'character' było 'model' to by działało na czempiona czosnków, giganta, na wszystko.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 28 mar 2017, o 08:49 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 sty 2007, o 17:08
Posty: 1365
Lokalizacja: Gliwice
Jak wygląda kwestia dołączenia chariota do kawalerii ? Np altar w 10 orderach czy bohater elfi na rydwanie w kawalerii ?

_________________
"ja cię znam Pawlak ty na arenie w nocy poszedłeś po wódę i wróciłeś" Malal chyba :lol2:

I po dziś dzień imperialni łucznicy mogą do woli nabijać się z głupoty jakże mądrych i długowiecznych elfów - jak mawiają: "elfi łucznicy polują w szeregach, siedzą na drzewach w szeregach i srają w szeregach".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 28 mar 2017, o 08:55 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2012, o 18:23
Posty: 2111
Lokalizacja: Oleśnica
Elf na rydwanie normalnie wejdzie i wypełnia miejsce za 4 konnych. EoS Altar nie dołączy do niczego, bo ma zasadę towering presence.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 29 mar 2017, o 07:16 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 450
Lokalizacja: Kraków
Czy można rzucić na ten sam oddział w tej samej turze 2x Glory of Gold z alchemii i czy wtedy AP (+1) będzie się sumowało?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: 9 age - Pytania ogolne
PostNapisane: 29 mar 2017, o 07:21 
Wodzirej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 20 gru 2006, o 16:43
Posty: 769
Lokalizacja: Nowy Sącz
Można rzucić dwa razy jak masz dwóch magów, jednakże nie będzie się sumowało :wink:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 69  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.039s | 11 Queries | GZIP : Off ]