[Demony] Miasma of Pestilence a Magic Resistance

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

[Demony] Miasma of Pestilence a Magic Resistance

Post autor: KrzysiekW »

Mamy taki sobie czar.
Obrazek
I przykładowe dwa przypadki.
1) Rzuciłem w swojej turze, przeciwnik zaszarżował, ma cechy obniżone.
Tu nie ma o czym dyskutować.
2) Mam przeciwnika w btb, chcę rzucić, przeciwnik mówi że ma MR, ja na to że czar rzucam niejako na swój model i MR nie powinno być brane pod uwagę. Jestem w prawie czy nie jestem?
Ostatnio zmieniony 7 sie 2008, o 15:12 przez KrzysiekW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Jak czarujesz na siebie to MR przeciwnika sie nie liczy. chyba że to podchwytliwe pytanie którego nie rozumiem :P

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Nie jest podchwytliwe, rzadko kiedy takie zadaję.
Po prostu wolę poświęcić kilka chwil na temat na forum i mieć dużo mniej do sprzeczania w czasie turnieju. Chyba ze trafię na twardogłowego...
Czar rzucam na siebie, ale efekt "krzywdzi" modele przeciwnika, stąd moje pytanie.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jak dla mnie to jest cos jak kometa - MR nie dziala.

Awatar użytkownika
Mike
Mudżahedin

Post autor: Mike »

To ja zapytam inaczej, rzucam flaming sworda i co MR działa bo niejako działa na niego? ; >

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

truth

celem jest posiadacz, efektem objęte są jednostki przeciwnika w styku, ale nie są one celem

Eclipt
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Eclipt »

IMO, MP w tej sytuacji nie działa, bo ponieważ czarujący rzuca ten czar na siebie, a nie na wrogą jednostkę. MR działa tylko jeżeli jego posiadacz jest celem czaru.

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Sam też jestem za opcją, że nie może przy tym korzystać z MR, ale z ciekawości zajrzałem w RB i przeczytałem:

str. 95 Magic Resistance (1-3)

(...) The number in the brackets indicates the maximum number of extra dice that may be rolled when trying to dispel each spell that affects the magically resistant model.(...)

Hmmm, ciekawe...
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Wrubel
Mudżahedin

Post autor: Wrubel »

A to ja dodam coś od siebie:

Prayers of Sigmar
Soulfire: Can only be cast on the Priest himself. All enemy units in base contact with the Priest suffer D6 strenght 4 hits with no armour saves allowed.......

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Krassus pisze:Sam też jestem za opcją, że nie może przy tym korzystać z MR, ale z ciekawości zajrzałem w RB i przeczytałem:

(...) The number in the brackets indicates the maximum number of extra dice that may be rolled when trying to dispel each spell that affects the magically resistant model.(...)

Hmmm, ciekawe...
to wobec tego na sword of rhuin tez by bylo, bo bilby przeciwnika z mieczyka ;p affected by sword ;)

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Morrok pisze:
Krassus pisze:Sam też jestem za opcją, że nie może przy tym korzystać z MR, ale z ciekawości zajrzałem w RB i przeczytałem:

Hmmm, ciekawe...
to wobec tego na sword of rhuin tez by bylo, bo bilby przeciwnika z mieczyka ;p affected by sword ;)
Hehehe, niech żyje RAW. ;)
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

opis magic resistance jest dziwaczny i może byc w wielu przypadkach wątpliwe czy działa na konkretny czar czy nie.

Ale akurat tutaj nie ma waptlipości że czar "affects" model z rezystancją.

Ale to prowadzi do takiej sutuacji:

miasma rzucona w fazie magi gdy czarodziej jest sam - nie ma mr.

za chwile wchodzi wróg do kontaktu, jest jego faza magii - co prawda miasmy nie zdispeluje bo to nie RIP, aale gdyby w tym momencie było to cos co jest ripem - to moze resistancowymi koścmi to rozpraszać.

A gdyby była w kolejnej turze miasma znowu rzucana juz w kontakcie z wrogiem, to już działaja.

łupie toto ale chyba tak z tego wynika.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

No chyba jaja sobie robicie :)

Pollhammer znowu mi sie wkręca. MR działa jak czar jest rzucany na dany oddział model lub czar obszarowy itd...

A to zaklęcie w żaden sposób na kolesia z MR nie jest rzucane. Celem czaru jest rzucający!

Awatar użytkownika
Gogol
Masakrator

Post autor: Gogol »

Zgadzam się z Andym ... równie dobrze szafa można powiedzieć że flaming sword lub inny "beers-anger" :P działa na oddział z MR bo łatwiej się go trafia/rani/przebija przez armour .... ten czar po prostu IMO daje rzucającemu zdolność redukowania statystyk modeli będących z nim w kontakcie.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Mnie się też tak wydaje, ale czasem nie przetłumaczysz. I chcę poczytac, co inni gracze czy sędziowie o tym sądzą.
Poza tym jest różnica między mieczem a miasmą. Choćby taka, że miecz (czy bears anger) nie musi działać na tego z MR (nie musisz atakować akurat jego), a miasma działa na wszystkich btb. Tak jak Krassusa zastanowił mnie opis działania samego Magic Resistance, tu widze zarodek problemów. Szafa celnie na nie wskazał. RAW to niezłe jaja. :)

Drakar Dociekliwy
Mudżahedin

Post autor: Drakar Dociekliwy »

Jak dla mnie to oczywiste, ze przy dispelowaniu miasmy nie mozna korzystac z MR. W czarze dokladnie jest napisane, ze czarodziej rzuca go na siebie. Gdyby bylo napisane ze rzucany jest na oddzial ktory jak nie zdispelluje ma staty zmniejszone do 1 to ok dispellowac mozna z MR. Moim zdaniem nie ma co udziwniac, sprawa jest jasna czar rzucam na siebie nie na jednostke wroga - MR nie dziala.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Amen! :)

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Przepraszam, że się wtrącę, ale j o ile zrozumiałem z opisu w cytacie Krzyśka nie ma okreslonego celu na który się rzuca czar(poza tym raczej fluffowym opisem ponad zasadą czaru), jest tylko zapis o tym , ze model , z którym zetknie się rzucający ma minusy....

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

Niby fluffowy opis, ale jak to wygląda we fluffie rzuca na siebie, a ludzie dochodzą do wniosku, że na wroga -.-

Jak dla mnie to za dużo kombinujecie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

To dorzuciimy jeszcze opału. :D

W tekście o MR jest przecież wyraźnie napisane, że czar "affects" a nie "targets". Więc może MR powinien jednak działać? :D;)
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Zablokowany