Nawet jak sie przestraszą to i tak na 5 trafiają. Tu sie nic nie zmienia.Marek15 pisze:Nie jest tak fajnie jak myślałem, zapomniałem że gobo mają WS2 i trafiają na 5 a jak się przestraszą to na 6. I to psuje moje wyliczenia. Mea culpa. A patent z przyjęciem szarży 30 WL 60 nocników polega na tym: Puszczam fanoli z końca moich nocników, zadają mi 3d6 a elfom 6d6. Od fanoli pada (statystycznie) 8,75 goblina (paniki nie ma, dlatego trzeba ich 60) a elfów pada 17,5 (przypadkowo mogą się nawet spanikować). Pozostałe 13 elfów zabije 10 goblinków (pozostaje statystycznie 41 goblinów, sporo , 30 ataków goblinów (zakładając starcie hord) liczyłem (błędnie) że zaciuka 5 elfów na turę. Tak dobrze nie jest bo trafiając na 5+ wyjdzie raczej 3 zabitych elfów. Jakby nie było jeśli gobo nie uciekną po kilku turach przemielą elfy.Chester22 pisze:Naprawde goblinki są tak zajebiste? Pytam bo nie wiem, nigdy nie przyjmowałem na nocniki WLMarek15 pisze:Statystycznie 50-60 nocników z 3 fanami wciąga nosem szarżę 30 white lionów, nawet się przy tym nie zasapie
Poza tym na euro 30 WL to 450 punktów, a więc zero CG, raczej wystawiają 27, a 3 na starcie mniej to trochę lepiej dla nocników.
Ważne jest żeby to WL szarżowali.
Tak statystycznie, a w realnych rzutach różnie to wychodzi jak wiadomo
Btw, mozna tak że że wypuszcza sie fanoli z końca oddziału i kazać im iść na przód żeby przeszli przez nas? To troche dziwne, ale jak tak to bardzo fajnie
Teraz pytanie, nie ten temat ale nie chce mi sie drugiego posta pisać. W podręczniku jest napisane:
Any unit that moves into contacts with fanatic takes d6 hits from moving into the fanatic and and further d6 hits due to the fanatic's death throes .
Czyli, coś szarżuje na fanoli, w 8 calach ich wypuszczam, przykładowo żadnej nie doszedł, jednostka kończąc ruch szarży przeszła przez fanoli ale nie stanęła na nich to i tak dostaje 6d6? Bo jest napisane że wystarczy ze przejdzie przez fanoli to fanol ginie i wywala 2d6, a ja zawsze grałem że trzeba stanąć na nim żeby dostać 2d6. Która opcja jest prawdziwa?