Clan Pestilens
Moderator: Hoax
Clan Pestilens
Plague Priest +/-
Maxymalizacja modeli w BtB powoduje ze będzie więcej testów T to zdawania dla przeciwnika. Poza tym nic ciekawego się nie zmieniło.
Jest napewno ciekawą opcją, ja jednak go nie wystawiam
Plague censer bearers +/-
Ta wesoła gromadka straciła jak wszystkie skirmisze na obcięciu im marszu blisko wroga, chociaż z drugiej strony jeżeli są blisko to raczej szarżują dostawiając się do jak największej liczby przeciwników co zwiększa ilośc testów T.
Plague Monks -
Ten oddział traci bardzo dużo. Po pierwsze z braku dobrego skrina jakim byłe swarmy , przez co nie sa dobrą opcją do trzymania magów. Jako klocek do walki tez się nie sprawdzą, skrinem musieliby być night runnersi.
Plague Swarm --
Jak i zwykły swarm dużo stracił. Poison= się więcej straconych punktów.
Zapraszam do dyskusji
Maxymalizacja modeli w BtB powoduje ze będzie więcej testów T to zdawania dla przeciwnika. Poza tym nic ciekawego się nie zmieniło.
Jest napewno ciekawą opcją, ja jednak go nie wystawiam
Plague censer bearers +/-
Ta wesoła gromadka straciła jak wszystkie skirmisze na obcięciu im marszu blisko wroga, chociaż z drugiej strony jeżeli są blisko to raczej szarżują dostawiając się do jak największej liczby przeciwników co zwiększa ilośc testów T.
Plague Monks -
Ten oddział traci bardzo dużo. Po pierwsze z braku dobrego skrina jakim byłe swarmy , przez co nie sa dobrą opcją do trzymania magów. Jako klocek do walki tez się nie sprawdzą, skrinem musieliby być night runnersi.
Plague Swarm --
Jak i zwykły swarm dużo stracił. Poison= się więcej straconych punktów.
Zapraszam do dyskusji
a jak bierzecie monkow ???
tanich bez dodatkowej broni z war bannerem (wrsja swingowa )
czy moze z dodatkowa bronia ??/
IMHO
taka 24/25 z 2 bronia i war bannerem to drogo wychodzi (ni jak to sie nie ma do hordowej ,TANIEj armii skavenskiej ) ,a jak sie doda p.priesta to juz wogule ;)
tanich bez dodatkowej broni z war bannerem (wrsja swingowa )
czy moze z dodatkowa bronia ??/
IMHO
taka 24/25 z 2 bronia i war bannerem to drogo wychodzi (ni jak to sie nie ma do hordowej ,TANIEj armii skavenskiej ) ,a jak sie doda p.priesta to juz wogule ;)
chyba tania wersja lepsza przy 24 chlopa druga bron kosztuje ok.50 pkt. a to duzo (jak na szczury oczywiscie )
i o to chodzi
za te 50 pkt mozna kupic NR albo slavy
ciagnac watek, moze o innych jednostkach pestilensu.
wystawiacie censerow? (ja na 2k+ bardzo czesto). bardzo duzo ludzi sie ich boi, dlatego czesto splywaja od ostrzalu... ale jak juz dojda to jest fajnie (choc ostatnio zrobili mi podly numer - szarzuja w 4 na krasnoludzka katapulte, dochodzi 3. testy T - 6,6,6. zdebialem )
tak czy siak, fajna jednostka.
plague priest - grywalem ostatnio, ma potencjal, ale jak go wrzucam do PM to wszyscy ich omijaja...
wiec chyba zrezygnuje.
za te 50 pkt mozna kupic NR albo slavy
ciagnac watek, moze o innych jednostkach pestilensu.
wystawiacie censerow? (ja na 2k+ bardzo czesto). bardzo duzo ludzi sie ich boi, dlatego czesto splywaja od ostrzalu... ale jak juz dojda to jest fajnie (choc ostatnio zrobili mi podly numer - szarzuja w 4 na krasnoludzka katapulte, dochodzi 3. testy T - 6,6,6. zdebialem )
tak czy siak, fajna jednostka.
plague priest - grywalem ostatnio, ma potencjal, ale jak go wrzucam do PM to wszyscy ich omijaja...
wiec chyba zrezygnuje.
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Censersi wredne bywają bardzo swego czasu widzialem jak zdecymowali regiment dragon princów 10 szarzujących na nich. Kilku zagazowali reszte wycieli ręcznie. zostało ze 4 i nawet bbanner nie pomógł biedakom.
Pamiętam jak mój brat grający skavenami przeciw Wood Elfom wystawił poraz pierwszy Censerów. Gracz WE nie wiedział co to jest wystawił swoich Wardancerów mówiąc zobaczysz ta 8 w szarży zada Ci 32 ataków. Mój brat nic. WD szarżują dostawili się wszyscy na 8 przeżyło gaz 2 i nic nie zrobili. Później censerzy przeszli przez pół armi WE. Trzeba było widzieć minę gracza WE, jak z jego 32 ataków zostało mu 8. Bezcenne za wszystko inne zapłacisz karta mastercard.
Troche boli ,ze sa sfrenzowani tzn. nie zawsze mozesz nad nimi zapanowac ale jak umiesz nimi grac i masz oddzialy do zastawiania widoku co by w jakas pulapke nie wpadly to sa morderczy (cena/jakos powala kolesie za nieco ponad 100 pkt. [6-7] a tyle potrafia )
W armi robionej na Pestilenową można poszaleć i wcisnąć 2/3 oddziały Plague monków z censerami (jeden albo dwa zależy na jakie pkt), do tego 2/3 oddziały clanratów i bohaterowie dwóch priestów i BSB i jazda a sztandar można wziąć swarm banera to taka tańsza wersja warbanera (bo raczej często ta przewaga jest)
wlasnie skonczylem grac bitewke na khemri, 2250p, wynik - do przodu duze.
oto wnioski:
chantorzy maja duza przezywalnosc w przypadku szarzy jakiegos scierw typu carriony, wilki itp. (niestety jeden zginal od tokenow, drugi zadal sobie tokenem 1 rane).
jednakze, stawianie na magie bez plague pontifexa jest bledem. 3 plagi i bound to malo zeby sie przebic. trzeba liczyc na IF.
przy duzej liderce na klockach i stubbornie spawnow bsb to podstawa, szczegolnie bsb z 5T i 4A.
pusbagi wystawilen 2x25, niestety, mialem duze rzuty na umieralnosc(6-5) i praktycznie rozpadli sie przed walka. -1 to hit i -1ws od nurglitha to dobre kombo do walki ze slabszymi przeciwnikami.
teraz chce sprobowac sie z bretka
oto wnioski:
chantorzy maja duza przezywalnosc w przypadku szarzy jakiegos scierw typu carriony, wilki itp. (niestety jeden zginal od tokenow, drugi zadal sobie tokenem 1 rane).
jednakze, stawianie na magie bez plague pontifexa jest bledem. 3 plagi i bound to malo zeby sie przebic. trzeba liczyc na IF.
przy duzej liderce na klockach i stubbornie spawnow bsb to podstawa, szczegolnie bsb z 5T i 4A.
pusbagi wystawilen 2x25, niestety, mialem duze rzuty na umieralnosc(6-5) i praktycznie rozpadli sie przed walka. -1 to hit i -1ws od nurglitha to dobre kombo do walki ze slabszymi przeciwnikami.
teraz chce sprobowac sie z bretka