IF i boh

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

IF i boh

Post autor: Aldean »

Pocisk pisze:
bless pisze:
KrzysiekW pisze: Sztandar z minusem do casta - very good, utrudnia zycie nawet arcymagom z Book of Hoeth.
Mozesz powiedziec, jakie znaczenie ma ten sztandar dla BoH? Helfy i tak licza tylko na dublety.
Jak nie wykula tyle co musi, to nawet jak jest IF to czar nie wychodzi :wink: ten sztandar to chyba jedyne jako takie zabezpieczenie przed BoH w grze
Czy moglbym prosic o opis book of hoeth z army booka. W tym momencie nie moge tego sam sprawdzic(jak i przez najblizszy tydzien:<)
Bo jakos mi sie kojarzy ze zapisek, jaki byl w 6ed, o wyrzuceniu odpowiedniej liczby oczek zniknął i kazdy dublet to udany czar.

Dziekuje z góry i pozdrawiam

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

W polskiej wersji:

Każde zaklęcie maga zostanie rzucone z nieodpartą siłą, o ile na kostkach wypadnie dowolna para liczb za wyjątkiem dwóch jedynek, które oznaczać będąnieudane rzucenie czaru.

po angielsku nie wiem, bo booka nie mam :cry:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Paku pisze:W polskiej wersji:

Każde zaklęcie maga zostanie rzucone z nieodpartą siłą, o ile na kostkach wypadnie dowolna para liczb za wyjątkiem dwóch jedynek, które oznaczać będąnieudane rzucenie czaru.

po angielsku nie wiem, bo booka nie mam :cry:
A wiec uzytkownik Pocisk jest w błedzie, poniewaz
Rulebook w stronie 107 pisze:"When rolling to cast a spell, any result of two or more unmodified 6s means thet the spell has been cast with irresistible force.
The spell is cast successfully ..."

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

"any spell cast by the mage with this book will be cast with Irresistible Force on any succesful casting roll which includes any double, except a Miscast"
Tak stoi w podręczniku. Pytałem graczy HE z którymi grałem, czy muszą przy BoH wyrzucić wymaganą liczbę, dostawałem odpowiedzi twierdzące.
"Any succesful casting roll" dotyczy "minimum 3 to cast" czy też poziomu trudności czaru?
EDIT: Jak bardzo użytkownik Aldean ma rację? :) Bardzo, bardzo?

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

KrzysiekW pisze: Tak stoi w podręczniku. Pytałem graczy HE z którymi grałem, czy muszą przy BoH wyrzucić wymaganą liczbę, dostawałem odpowiedzi twierdzące.
To zapytaj mnie :<, a tak na poważnie to jednak rulebook ma nad kolegami przewage.
KrzysiekW pisze: "Any succesful casting roll" dotyczy "minimum 3 to cast" czy też poziomu trudności czaru?
I tu mnie masz. Szczerze to nie wiem. Mam nadzieje ze ktos sie jeszcze tutaj wypowie
KrzysiekW pisze: EDIT: Jak bardzo użytkownik Aldean ma rację? :) Bardzo, bardzo?
Bardzo chce wiedziec.

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Aldean pisze: a tak na poważnie to jednak rulebook ma nad kolegami przewage.
Wiem. Natomiast zakładam, ze go znają na tyle, żeby być na 100% pewnymi, albo zagladnąć w przypadku wątpliwości. Daleki jestem od takiego wykorzystywania znajomości podręcznika (lub nie) do grania.
Aldean pisze:
KrzysiekW pisze: "Any succesful casting roll" dotyczy "minimum 3 to cast" czy też poziomu trudności czaru?
I tu mnie masz. Szczerze to nie wiem. Mam nadzieje ze ktos sie jeszcze tutaj wypowie
No to czekamy. :)
Aldean pisze: Bardzo chce wiedziec.
Ja też, zanim mnie ktoś od "wałkarzy" nie wyzwie. :?

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

czar rzucany na 8+ nawet z BoH nie wychodzi na dwóch '4'...

najpierw ustala sie wartosc mocy potrzebnej do rzucenia czaru a potem rzuca koscmi i oglada co z tego wyniklo ;p

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Szmyt pisze:czar rzucany na 8+ nawet z BoH nie wychodzi na dwóch '4'...
Dwie czwórki to osiem wiec nie wiem o co Ci chodzi.
Szmyt pisze:najpierw ustala sie wartosc mocy potrzebnej do rzucenia czaru a potem rzuca koscmi i oglada co z tego wyniklo ;p
Naprawde, czy mozemy cytowac rulebooka? Bo tak naprawde to nie jest istotne co komu sie wydaje i jak to widzi.

Szmyt
Chuck Norris

Post autor: Szmyt »

heh - czytam troche wyrywkowo bo zajety jestem... chodzi o dzialanie tego sztandaru ktory podnosi wartosci do rzucania- book of hoeth rozpatrywany jest po ustaleniu wartosci na ktorej dany czar wychodzi - dla mnie jest to jasne...

'Any succesful casting roll' czyli dla czaru 8+ jest to 10+ jesli przeciwnik ma sztandar... 'minimum 3 to cast' nie ma tutaj zastosowania

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Polski AB klamie! Byla jush o tym mowa, przy Boh musisz najpier rzucic potrzebna liczbe oczek a dopiero potem sprawdzasz czy jest jakis dublet, jesli liczba na kostkach mowi ze czar wychodzi i jest dublet masz IF... :) W tej edycji jush musisz rzucic wymagana liczbe na czar, dublet nie daje If... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Celedor11 pisze:Polski AB klamie! Byla jush o tym mowa, przy Boh musisz najpier rzucic potrzebna liczbe oczek a dopiero potem sprawdzasz czy jest jakis dublet
Ale skad Ty to wiesz? Daj mi jakis cytat i posprawie. Bo "byla juz o tym mowa" mnie nei przekonuje

Pozdrawiam
EDIT
Szmyt pisze:heh - czytam troche wyrywkowo bo zajety jestem... chodzi o dzialanie tego sztandaru ktory podnosi wartosci do rzucania- book of hoeth rozpatrywany jest po ustaleniu wartosci na ktorej dany czar wychodzi - dla mnie jest to jasne...
A dla mnie to jest jasne
Rulebook w stronie 107 pisze:"When rolling to cast a spell, any result of two or more unmodified 6s means thet the spell has been cast with irresistible force.
The spell is cast successfully ..."
Pozdrawiam

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

A jak się ma zasada BoH do dwóch szóstek? Co jeśli mag z BoH rzucając czar 13+ wyrzuci 6 i 6? Chyba czar wchodzi z IF bo BoH nie mówi że uchyla zasadę z Rulebooka :)
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Aldean: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=7814

Jason: czar na 2*6 zawsze wchodzi :D

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

A zatem
2*6 to IF i z tego tytułu zawsze wchodzi
"any spell cast by the mage with this book will be cast with Irresistible Force on any succesful casting roll which includes any double, except a Miscast"
dowolny dublet (poza 2*1) to IF i z tego tytułu zawsze wchodzi.
Tak nakazywałaby logika, zarówno AB jak i RB. Strasznie to silne...

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

2x6 dziala zawsze, nawet przy czarach na 13+
Book of hoeth dziala tylko, jak wyrzuci casting value na tych kościach.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Zwracam honor, teraz doczytałem "on any succesful castin roll..".
A zatem zaiste, nie byle jaki dublet musi byc.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

trikk pisze:2x6 dziala zawsze, nawet przy czarach na 13+
Book of hoeth dziala tylko, jak wyrzuci casting value na tych kościach.
Nalezy pamietac ze dwie dwojki to IF wiec odsylaja Cie do rulebooka ktory mowi ze jak rzucisz IF to spell is cast z automatu.

http://img231.imageshack.us/my.php?imag ... luegu0.png

http://img231.imageshack.us/my.php?image=ifrg5.png

Tutaj cytaty. Zeby nie bylo niejasnosci.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Aldean, ale nie rozumiesz działania BoH
BoH polega na tym, że każdy udany czar z dubletem jest IFką, a nie, że każdy czar rzucony z dubletem jest IFką...

Jak masz czar na 9+ i na 3 kościach rzucisz 2,2 i 3 to masz 7, czyli dupa, czar nie jest udany, nie dostajesz IFki...
dokładnie to oznacza zapisek 'on a succesful casting value'

Po prostu najpierw czar wchodzi, potem jest 'ulepszany' do IFki
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

trikk pisze:Aldean, ale nie rozumiesz działania BoH
BoH polega na tym, że każdy udany czar z dubletem jest IFką, a nie, że każdy czar rzucony z dubletem jest IFką...

Jak masz czar na 9+ i na 3 kościach rzucisz 2,2 i 3 to masz 7, czyli dupa, czar nie jest udany, nie dostajesz IFki...
dokładnie to oznacza zapisek 'on a succesful casting value'

Po prostu najpierw czar wchodzi, potem jest 'ulepszany' do IFki
Casting value jest czy casting roll? jak jest value masz racje absolutnie. Choc moze z roll tez masz?:<
No nic chyba mozna zamknąc.
Pozdrawiam

EDIT ok znalazłem jeszcze cos takiego. Sam juz nie wiem czy to cos wnosi do dyskusji bo juz w sumie mnie przekonales trikk, ale nie zaszkodzi jak to pokaze.
http://img67.imageshack.us/my.php?image=castingqk5.png

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Czyli nikogo (nieświadomie) nie zwałowałem... Uff. :)

ODPOWIEDZ