Czy dokupienie pojedyńczego pistoletu daje dodatkowy atak w walce wręcz czy trzeba do tego dwóch pistoletów (brace of pistols)? Mówimy oczywiście o modelu na piechotę.
Każdy model (chyba, że ma w opisie coś innego) ma w domyśle hand weapon. Pistolet jest traktowany jako hand weapon i dokupienie go nie podmienia tego "domyślnego" hand weapona. Wniosek z tego taki, że jak dokupię pistolet to mam dwa hand weapony czyli powinna działać tu zasada "fighting with two hand weapons", tak?
Pojedyńczy pistolet - additional hand weapon?
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Pojedyńczy pistolet - additional hand weapon?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
no wlasnie moim zdaniem jest to roznica w stosuku do 6 edycji- pistolet wtedy robil za dodatkowa bron do tej co juz mielismy. A teraz robi za zwykly hand weapon, bo przy pojedynczym pistolecie nie ma teraz zpisku ze jest to additional hand weapon. Moze sie myle, niech ktos jeszcze sie wypowie.
Właśnie problem polega na tym, że nie widziałem nigdzie uściślenia na ten temat. Pytałem o to na kilku forach i póki co odpowiedzi otrzymałem w stylu:
- "jasne stary, masz całkowitą rację"
- "nie stary, zupełnie nie masz racji"
i do tego najczęściej w oparciu o "FAQ albo coś takiego, które mój Młodszy brat widział gdzieś ale nie pamięta gdzie".
Zgodnie z tym co jest w rulebooku przy opisie hand weapon:
- "jasne stary, masz całkowitą rację"
- "nie stary, zupełnie nie masz racji"
i do tego najczęściej w oparciu o "FAQ albo coś takiego, które mój Młodszy brat widział gdzieś ale nie pamięta gdzie".
Zgodnie z tym co jest w rulebooku przy opisie hand weapon:
Opis pistol (hand-to-hand) w rulebooku też nie pozostawia wiele do myślenia:Unless noted otherwise, all models are assumed to be carrying a hand weapon of some kind.(...)
A teraz fighting with two hand weapons:(...)In close combat, the heavy butt of a pistol can be used as a club, counting exactly like a hand weapon. (...)
Rules: Counts as a hand weapon.(...)
Czyli mamy dwie hand weapony ale tak w zasadzie to ich nie mamy.(...)If a warrior on foot fights with a hand weapon in each hand, he recives +1 extra Attack to account for his second weapon.(...)
Nie stary, zupełnie nie masz racji
KLIK
KLIK
Q: My question has to do with the interaction of pistols and hand weapons in close combat. The pistol description says that a pistol used in close combat counts as a hand weapon and that a brace of pistols counts as a pair of hand weapons. It is simple enough, but the 'Fighting with a weapon in each hand' section explains that any combination of hand weapons allows you to benefit from the extra attack. As (virtually) all models come with a hand weapon, a player could combine it with a single pistol in order to get an extra attack. Is this intended? The pistol rules seem to indicate that you need two pistols to get an extra attack, but the extra hand weapon rules state otherwise. Do we need one pistol or a brace of pistols to benefit from a weapon in each hand?
GAV
You need a brace of pistols to get the extra attack like lightning claws in 40K.
Dzięki za wskazanie linka.
Poczytałem TWF gdzie toczyła się dyskusja na ten temat i wnioski nasuwają się dwa:
1) wypowiedź Gava nie jest oficjalna (jak sam z resztą zaznaczył) i może całe szczęście bo zdarza mu się (mniejsza o to jak często) walnąć różne rzeczy,
2) jego wyjaśnienie (nie to, które zacytowałeś tylko późniejsze - tutaj) jest trochę... nie chcę tu użyć słowa "nielogiczne"... o, właśnie - niekonsekwentne - z jednej strony traktuje pistolet jako hand weapon (tarcza + pistol = +1 do save w cc), z drugiej zaś strony stwierdza, że nie można walczyć pistol + hand weapon tak jak nie można hand weapon + spear.
Spear (jesli dobrze pamiętam) może być użyty w cc razem z tarczą ale nie daje dodatkowego +1 save za parry, więc jest trochę z innej bajki. Nie mam pod ręką podręcznika, więc będę musiał sprawdzić, ale mam wrażenie, że spear nie ma zapisu "counts as hand weapon".
Powtórzę zatem raz jeszcze. Mamy dwie bronie ręczne ale tak nie do końca. Jak ktoś wspomniał na TWF skoro pistolet ma zapis "counts as hand weapon" to powinien być traktowany jako broń ręczna - z całym dobrodziejstwem inwentarza. Akapit w rulebooku dotyczący walki dwiema brońmi nie różnicuje broni ręcznych na te, "które nimi są" i te, "które uchodzą za takowe". Nie ma też, jak sądzę, w całym podręczniku takiego rozróżnienia.
1) wypowiedź Gava nie jest oficjalna (jak sam z resztą zaznaczył) i może całe szczęście bo zdarza mu się (mniejsza o to jak często) walnąć różne rzeczy,
2) jego wyjaśnienie (nie to, które zacytowałeś tylko późniejsze - tutaj) jest trochę... nie chcę tu użyć słowa "nielogiczne"... o, właśnie - niekonsekwentne - z jednej strony traktuje pistolet jako hand weapon (tarcza + pistol = +1 do save w cc), z drugiej zaś strony stwierdza, że nie można walczyć pistol + hand weapon tak jak nie można hand weapon + spear.
Spear (jesli dobrze pamiętam) może być użyty w cc razem z tarczą ale nie daje dodatkowego +1 save za parry, więc jest trochę z innej bajki. Nie mam pod ręką podręcznika, więc będę musiał sprawdzić, ale mam wrażenie, że spear nie ma zapisu "counts as hand weapon".
Powtórzę zatem raz jeszcze. Mamy dwie bronie ręczne ale tak nie do końca. Jak ktoś wspomniał na TWF skoro pistolet ma zapis "counts as hand weapon" to powinien być traktowany jako broń ręczna - z całym dobrodziejstwem inwentarza. Akapit w rulebooku dotyczący walki dwiema brońmi nie różnicuje broni ręcznych na te, "które nimi są" i te, "które uchodzą za takowe". Nie ma też, jak sądzę, w całym podręczniku takiego rozróżnienia.