Problemy z logowaniem? Kliknij tutaj!

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Problemy z logowaniem? Kliknij tutaj!

Post autor: Tomash » 10 kwie 2008, o 20:46

Howgh!

Dla tych, którym nie chce się czytać: jeśli po zalogowaniu przekierowuje Cię niezalogowanego do strony głównej, wyczyść ciasteczka (cookies) w przeglądarce.
Np. w Firefoxie są pod Tools -> Clear Private Data (lub Tools->Options->Privacy, Show Cookies i tam usunięcie tylko ciach z wfb-pol.org w nazwie, jeśli ktoś nie chce wyczyścić sobie zalogowania ze wszystkich innych stron)

Myślałem, że problemy z logowaniem jakie zaczęły się pojawiać po niedawnej wyprowadzce z DreamHost dotyczyły jednostek. "Pamiętaj mnie" w końcu działało, a ciasteczka, które straciły ważność, powinny być usuwane przez przeglądarkę. Wydawało mi się (jako programiście, czyli osobie biegłej w sprawach ogólnokomputerowych), że wyczyszczenie ciach jest naturalnym odruchem przy nieudanej próbie zalogowania do serwisu, do którego było się zalogowanym. Dlatego traktowałem problem jako marginalny i odpowiadałem per-przypadek.
Myliłem się.
Niestety okazało się, że problem dotyczy większej grupy osób. Oświecenie przyszło po sprawdzeniu statystyk - od czas przenosin ruch na forum spadł prawie o połowę, pewnie sporo osób dało sobie spokój z BP po nieudanych próbach zalogowania.
Przepraszam wszystkich dotkniętych problemem. Tym razem to moja wina - zmieniłem "domenę" ciach z wfb-pol.org na forum.wfb-pol.org (żeby nie powodować konfliktu z będącym na razie w fazie zamysłów portalem) nie wiedząc, jakie to może mieć skutki.

Jeśli wiecie o kimś, kto odpuścił sobie Border Princes po nieudanych próbach zalogowania w ciągu ostatnich tygodni - prośba, naprowadźcie go na ten temat.

Temat pozostanie jako globalny do końca kwietnia - mam nadzieję, że do tego czasu wszyscy zainteresowani się na powrót szczęśliwie zalogują.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator
Posty: 2131
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:36
Lokalizacja: Tawerna - Płock / Toruń
Kontakt:

Post autor: Gobo » 10 kwie 2008, o 21:06

a jak komus wogle nie dziala? jakis error sie wlacza...kumpel am taki problem ;) ...a jeszcze z 3 dni temu bylo ok..

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer
Posty: 6755
Rejestracja: 13 gru 2006, o 18:26
Lokalizacja: Włocławek - Klub Fantasy "FENIX"

Post autor: Shinue » 10 kwie 2008, o 21:29

forumowiczowi Nostro pokazuje się następujący komunikat:

SQL requests not achieved

DEBUG MODE

SQL Error: 126 Incorrect key file for table './bpforum/phpbb_users.MYI'; try to repair it

SQL Request: UPDATE phpbb_users SET user_session_time = 1207843799, user_session_page = 0, user_session_logged = 1, user_lastvisit = '1207678826' WHERE user_id = 1400

Line : 296
File : class_user_session.php
mi tez pojawiało się to samo, gdy próbowałem zalogować się na jego konto.
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Tomash » 10 kwie 2008, o 22:06

O cholera, Shinue - to, co pokazujesz, o wiele bardziej hardkorowy błąd :?
Biorę się za próbę naprawy. Stay tuned.
Gdybym poległ - wielka prośba do kolegi Nostro o założenie nowego konta.

Gobo: "jakiś error" to trochę mało precyzyjne. Weź przykład z Shinue.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Tomash » 10 kwie 2008, o 22:30

Wygląda na to, że naprawione - indeks tabeli z userami odbudowany. W każdym razie teraz się szczęśliwie wykonuje zapytanie, które wcześniej pluło błędem.
Mam nadzieję, że Nostro się tutaj zamelduje po szczęśliwym zalogowaniu ;)

Aha - przez dwie minuty forum nie było (cannot connect to database). Musiałem wyłączyć serwer MySQL na czas naprawy tabel.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu w cynamonie
Posty: 3021
Rejestracja: 11 gru 2006, o 20:30
Lokalizacja: HLOS

Post autor: Yudokuno » 11 kwie 2008, o 12:01

Czyszczenie ciesteczek nic nie daje. Nadal muszę się każdorazowo logować. Już mnie to trochę wkurza.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Tomash » 11 kwie 2008, o 12:30

Możesz podać swoje, hm, parametry?

Mam na myśli oczywiście przeglądarkę (wersja) i system. No i jak często wchodzisz na forum (ciastka wygasają po jednym pełnym dniu chyba) itp. itd.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz
Posty: 1090
Rejestracja: 20 gru 2006, o 09:21
Lokalizacja: Strefa Zero/Poznań

Post autor: Gobos » 11 kwie 2008, o 15:16

Yudokuno pisze:Czyszczenie ciesteczek nic nie daje. Nadal muszę się każdorazowo logować. Już mnie to trochę wkurza.
ja podobnie - czasem udaje sie zalogowac, czasem nie.
uzywam firefoxa
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Gobo
Masakrator
Posty: 2131
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:36
Lokalizacja: Tawerna - Płock / Toruń
Kontakt:

Post autor: Gobo » 11 kwie 2008, o 15:16

Tomash pisze:O cholera, Shinue - to, co pokazujesz, o wiele bardziej hardkorowy błąd :?
Biorę się za próbę naprawy. Stay tuned.
Gdybym poległ - wielka prośba do kolegi Nostro o założenie nowego konta.

Gobo: "jakiś error" to trochę mało precyzyjne. Weź przykład z Shinue.
pisalem o tej sprawie co shinue ;) wiec juz zalatwione

Awatar użytkownika
Nostro
Chuck Norris
Posty: 605
Rejestracja: 31 paź 2007, o 17:05
Lokalizacja: Włocławek, Klub Fenix (czasami Athel Loren)
Kontakt:

Post autor: Nostro » 11 kwie 2008, o 16:11

xD, dziękuję tym którzy byli ze mną... xD wszystko gra.... thx gobo shinue tomash xD
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY :!: :!: :!:
Obrazek
http://klubfenix.vip.interia.pl

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu w cynamonie
Posty: 3021
Rejestracja: 11 gru 2006, o 20:30
Lokalizacja: HLOS

Post autor: Yudokuno » 12 kwie 2008, o 02:20

Tomash pisze:Możesz podać swoje, hm, parametry?

Mam na myśli oczywiście przeglądarkę (wersja) i system. No i jak często wchodzisz na forum (ciastka wygasają po jednym pełnym dniu chyba) itp. itd.
eeehm... jakiś windows i jakaś opera :/ a na forum jestem średnio 4-5 razy dziennie
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
warkseer
Wodzirej
Posty: 741
Rejestracja: 16 sty 2007, o 13:22
Lokalizacja: żyrardowskie kanały

Post autor: warkseer » 12 kwie 2008, o 18:00

Gobos pisze:
Yudokuno pisze:Czyszczenie ciesteczek nic nie daje. Nadal muszę się każdorazowo logować. Już mnie to trochę wkurza.
ja podobnie - czasem udaje sie zalogowac, czasem nie.
uzywam firefoxa

To samo :?

Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Tomash » 12 kwie 2008, o 18:21

Znaczy po zalogowaniu odsyła z powrotem do strony głównej bez żadnego komunikatu? Czasem tak, czasem nie? Kiedy ostatnio czyściliście ciacha?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu w cynamonie
Posty: 3021
Rejestracja: 11 gru 2006, o 20:30
Lokalizacja: HLOS

Post autor: Yudokuno » 13 kwie 2008, o 08:46

Wczoraj czyściłam, dziś znowu mi się otwiera niezalogowana strona :(
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Tomash
Spaministrator
Posty: 7890
Rejestracja: 9 gru 2006, o 16:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Tomash » 13 kwie 2008, o 09:27

Próbowałaś innej przeglądarki?
(próbuję znaleźć przyczynę problemu)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu w cynamonie
Posty: 3021
Rejestracja: 11 gru 2006, o 20:30
Lokalizacja: HLOS

Post autor: Yudokuno » 13 kwie 2008, o 15:17

Na każdej jest to samo :/
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Cresus
Mudżahedin
Posty: 304
Rejestracja: 4 maja 2007, o 12:45

Post autor: Cresus » 14 kwie 2008, o 17:25

czasem działa czasem nie, xp proffesional firefox bodajże najnowszy, teraz lece na explorerze.
tak to ciągle odsyła na główną, bez żadnego komunikatu
Obrazek
SZARŻAAA!!!
new steggie has super huge multi fire high strength big blowguns

Gutek
Warzywo
Posty: 18
Rejestracja: 5 lis 2007, o 14:17
Kontakt:

Post autor: Gutek » 14 kwie 2008, o 20:15

U mnie to samo. Debian Linux: Firefox, Opera i nawet Lynx ;)

Awatar użytkownika
Baton
Mudżahedin
Posty: 234
Rejestracja: 5 maja 2007, o 15:50
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: Baton » 21 kwie 2008, o 10:28

Mi nie działa Tylko na firefoxie... przez Internet Explorer działa dobrze ale mam ten programik troche zawirusowany i powili sie wszystko ładuje, ale też nie zapisuje mnie i zawsze sie musze logować od początku

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec
Posty: 7594
Rejestracja: 5 gru 2010, o 09:57

Re: Problemy z logowaniem? Kliknij tutaj!

Post autor: smiejagreg » 6 mar 2011, o 17:43

Dzisiaj bez przerwy wylogowuje mnie co jakiś czas - już chyba z 7 razy, pomimo, że logując się wybieram opcję 'zapamiętaj mnie'... Trochę to wkurzające, wcześniej też się to zdarzało, ale dość rzadko, a dzisiaj masakra...

ODPOWIEDZ