Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 23 wrz 2019, o 21:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 20 paź 2012, o 17:37 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 lut 2012, o 22:21
Posty: 2255
Lokalizacja: Kielce
Ano niestety ,nawet dzisiaj tak miałem 8)

_________________
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 00:51 
Pan Spamu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2006, o 00:30
Posty: 8176
Lokalizacja: Warszawka - Kult
cześć, mam takie nieładne pytanie...
Jak najtaniej złożyć armie EMP na 2600 pkt (załóżmy że rozpiska to jakiś oklepany standard)?
Interesują mnie wszelkiego rodzaju pomysły zamienników czy konwersji :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 19:09 
Szef Wszystkich Szefów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2007, o 15:49
Posty: 3926
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY
Ass...jakbyś w Wawie nie miał gdzie pytać :lol2:
Halabardy możesz z Bretońców lub z Perrych wziąć (to pierwsze nie jest złe nawet a i skalą odpowiada aktualnych imperialnym no i jest 16 w pudle za 80pln ok, a nie 10); blastery tu już trudniej, ale jest kilka pomysłów, części od organek itp, ważne żeby miało dużo luf; czołg znajdziesz szablon na stronie warhammer-empire.com (góra i dół), tylko kółka itp musisz sobie załatwić; nie lada problemem będą Demingi, rób z czego chcesz i jak uważasz; Kawa...tej jest pełno, albo zwykła imperialna albo perrych nawet nie zgorsza; cannony...pałętają się na allegro jakieś zamienniki z Harlequine czy jakoś tak, dość tanio; łuki...stare modele z Brety :?: nie wiem czy coś jeszcze potrzebujesz...charactersów, ale to jakieś konwersje można porobić z byle czego praktycznie; niestety, to dość najtańszy sposób złożenia...więc i wygląd nie zachwyci...

_________________
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 19:28 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2011, o 02:16
Posty: 2910
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Jeśli jesteś dobry w konwertowaniu to możesz sobie zrobić Demigryfy z Gryfów IoB, bo je można spokojnie po 20zł za sztukę dostać. No ale to trzeba umieć, chcieć, mieć materiały i czas. Ja mam 1 zrobionego i mam gdzieś zdjęcia jego, tylko jeździec nie pod Imperium, bo to taki projekcik pod Wampiry jest, więc jakby co, mogę pokazać jak to się prezentuje :wink:

Drugi sposób na "Demigryfy" to zakupić Lwy z Lion Chariotów od Wysokich Elfów, które chodzą po 10-15zł za sztukę i usadzić na nich jakiegoś imperialczyka. Nie są to może Demigryfy, ale jeśli armia stylizowana jest pod jeden z regionów Imperium, gdzie jakieś Lwy są obecne, to mogło by pasować ;)

_________________
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 20:38 
Pan Spamu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2006, o 00:30
Posty: 8176
Lokalizacja: Warszawka - Kult
Widzę, że połowa armii musi być zrobiona z brety (łuki, pegazy, halabardy).
Czołg sobie skleję - co najwyżej oddam kiedyś jakiemuś dziecku :D

Problemem pozostają tylko demiśki.

helion napisał(a):
jakbyś w Wawie nie miał gdzie pytać

jakbyś wpadł na ostatni turniej to może i miałbym kogo zapytać :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 21:11 
Szef Wszystkich Szefów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2007, o 15:49
Posty: 3926
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY
Asassello napisał(a):
Widzę, że połowa armii musi być zrobiona z brety (łuki, pegazy, halabardy).
Czołg sobie skleję - co najwyżej oddam kiedyś jakiemuś dziecku :D

Problemem pozostają tylko demiśki.

helion napisał(a):
jakbyś w Wawie nie miał gdzie pytać

jakbyś wpadł na ostatni turniej to może i miałbym kogo zapytać :P

a Telefonu to już nie posiadamy Ass co?? :lol2: :lol2: :lol2:

_________________
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 2 gru 2012, o 21:54 
Pan Spamu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 gru 2006, o 00:30
Posty: 8176
Lokalizacja: Warszawka - Kult
do Ciebie? nigdy... :P

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 3 gru 2012, o 06:22 
Szef Wszystkich Szefów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 lut 2007, o 15:49
Posty: 3926
Lokalizacja: Warshau - CZARNE WRONY
Asassello napisał(a):
do Ciebie? nigdy... :P

Twój problem...nie mój :lol2: :mrgreen:

_________________
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 3 gru 2012, o 13:09 
Wodzirej
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2009, o 16:39
Posty: 774
Lokalizacja: Kraków & Lewa Flanka Mielec
necropolis najci (In 3 3 ) walczą z demigryfami (In 3 - jeździeć, 4 - demi)

necropolisi mają bironę to będą mieli przerzuty z ASF czy nie ? ;>

mile widziane poparcie str. podręcznika

dzięki wielkie

_________________
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTRGd5qAjs8AT1ha4vQ?feature=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 3 gru 2012, o 13:29 
Niszczyciel Światów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2007, o 11:11
Posty: 4057
Lokalizacja: Wudzyn - Ostland
Powiedziałbym, że mają, str 82 i 83 RB.
MC korzysta z reguł cavalry poza wyjątkami (wyższe T i Wo są używane).
W opisie kawy zaś stoi, że wszystkie ataki idą w jeźdźca - jego WS, więc na moje, również jego I.
Wprost odpowiedzi na to pytanie nie ma.

_________________
Coma napisał(a):
I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 14:24 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2007, o 13:51
Posty: 345
Lokalizacja: Toruń
Byro napisał(a):
Powiedziałbym, że mają, str 82 i 83 RB.
MC korzysta z reguł cavalry poza wyjątkami (wyższe T i Wo są używane).
W opisie kawy zaś stoi, że wszystkie ataki idą w jeźdźca - jego WS, więc na moje, również jego I.
Wprost odpowiedzi na to pytanie nie ma.

W opisie kawalerii stoi, że jeździec i wierzchowiec zawsze używają swoich własnych WS, S oraz I kiedy atakują, oraz że przeciwnik zawsze atakuje jeźdźca.
W opisie Monstrous Cavalary jest napisane, że stosuje się do niej wszystkie zasady ze zwykłej kawalerii z jednym wyjątkiem - używa się wyższej charakterystyki Wo.
Dodatkowo FAQ 1.6 wprowadził, używanie T mounta jeśli jest wyższe w przypadku Monstrous Cavalary.

Więc, kiedy atakują necropolisi muszą zaalokować wszystkie hity w jeźdźców. Jeźdźcy muszą używać swojego WS'a, S, I, A oraz mogą używać T i Wo demigryfa.
Skoro jeździec deminga nie ma ASF'a a ma taką samą I jak necropolisi to dla mnie oczywiste jest, że mają przerzuty - i nie widzę tu niejasności.

----

Z innej beczki.
zacząłem sobie ostatnio przeglądać booka do Empire i chciałbym sobie złożyć jakaś rozpiskę na 1700 euro bez lordów.
Czy moglibyście Mi coś polecić? na czym się oprzeć? od czego zacząć? Jakich jednostek się wystrzegać, a co jest must-have?
Co jest obecnie takim działającym standardem dla EMP, a co bywa fajne i ciekawe, ale nie zawsze działa?

z góry wielkie dzięki za pomoc.

_________________
KUPIĘ: Bitsy (głównie kusze i bicze) od Dark Elves
--
"In a mad world, only the mad are sane." - Akira Kurosawa
mój blog: Sand and Glue

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 18:10 
Maruda
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2011, o 14:48
Posty: 5734
nie mają :) liczy się najwyższy współczynnik I :)

Nie ma czegoś takiego jak standard Empire- rozpy są niby podobne ale różnią się masą detali...

_________________
Lidder napisał(a):
Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.


Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 18:26 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 gru 2009, o 19:21
Posty: 1824
Lokalizacja: SNOT - filia w Pogórzu
PiotrB napisał(a):
nie mają :) liczy się najwyższy współczynnik I :)
Nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy. W RB przy kawalerii jest wyraźnie napisane, że bijesz w jeźdźca, więc aby sprawdzić czy masz przerzuty z ASF porównujesz swoją inicjatywę z inicjatywą jeźdźca. Najwyższy współczynnik liczy się tylko przy testach I (pitka, słoneczko, itp.).
faj3r napisał(a):
Jakich jednostek się wystrzegać
helstorm rocket battery
faj3r napisał(a):
co jest must-have?
demigryfy, działa

_________________
Azgaroth napisał(a):
30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 20:14 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2007, o 13:51
Posty: 345
Lokalizacja: Toruń
PiotrB napisał(a):
nie mają :) liczy się najwyższy współczynnik I :)

polecam przeczytać strony 66, 82, 83 - ze zrozumieniem. Wydawało mi się, że streściłem to co jest tam napisane dość czytelnie.
Rulebook napisał(a):
The rider and mount use their own Weapon Skill, Strength, Initiative and Attacks characteristics when they attack

Rulebook napisał(a):
We assume that the enemy always strikes at the rider

Rulebook napisał(a):
Models with this special rule (or who are attacking with a weapon that grants this special rule) always strike first in close combat regardless of Initiative.
In addition, if the model's Initiative is equal to or higher than his enemy's, he can re-roll failed misses when striking in close combat

Podręcznik trzeba czytać taki jaki jest a nie sobie interpretować. IMHO większość problemów wynika zw zwykłego dopowiadania sobie tego co to niby autor chciał powiedzieć, lub po prostu z braku znajomości angielskiego.

_________________
KUPIĘ: Bitsy (głównie kusze i bicze) od Dark Elves
--
"In a mad world, only the mad are sane." - Akira Kurosawa
mój blog: Sand and Glue

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 20:19 
Maruda
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lut 2011, o 14:48
Posty: 5734
aha.. spoko , poprawie się - a ty po swoim wywodzie ,jak że miłym możesz zawsze liczyć na moją pomoc :mrgreen:

_________________
Lidder napisał(a):
Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.


Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 20:50 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2007, o 13:51
Posty: 345
Lokalizacja: Toruń
PiotrB napisał(a):
aha.. spoko , poprawie się - a ty po swoim wywodzie ,jak że miłym możesz zawsze liczyć na moją pomoc :mrgreen:

mój wywód jak go nazwałeś ;) był dość filozoficznym podsumowaniem tego co się spotyka przy stołach. Doświadczyłem ostatnio tylu dziwnych interpretacji zasad, że aż głowa boli (łącznie z tym, że w tej edycji nie ma odginania szarż ponieważ po szarzy robiąc overruna można się dowolnie zreformować i obrócić) - a wszystko jest przecież napisane 8)

no ofence mam nadzieję ;)

_________________
KUPIĘ: Bitsy (głównie kusze i bicze) od Dark Elves
--
"In a mad world, only the mad are sane." - Akira Kurosawa
mój blog: Sand and Glue

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Początkujący
PostNapisane: 25 sty 2013, o 21:09 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lip 2012, o 15:24
Posty: 1863
Lokalizacja: Warszawa
fajer, gwoli ścisłości, każde rozpoznawanie znaków (z których składają się ostatecznie całe wypowiedzi) wiąże się z interpretacją. Nie ma czegoś takiego, jak czytanie bez interpretacji.
"Dość filozoficzne podsumowanie" rozumiem, że mi gdzieś umknęło. W innym przypadku nie rozumiem o co kaman z tym wciskaniem filozofii do... No właśnie, czego?

Oczywiście też no offence. :)

_________________
https://hammerfang.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.044s | 10 Queries | GZIP : Off ]