Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 18 paź 2018, o 06:41

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 08:33 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 gru 2006, o 13:01
Posty: 2472
Lokalizacja: Moria - Lublin
Czy czary dające divine attacki lub lethalstrike działają na impact hity? Czy my will be done tj lethal strike dziala na rydwany ?

_________________
Klub Gier Bitewnych Moria

Teatr Impro Innymi Słowy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 09:21 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 1081
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Nie chce mi się otwierać rbka ale jest tak że attack atribute nie działają na bodajże close combat attacki tzn impacty, stompy itp

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 12:17 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1164
Lokalizacja: trójmiasto
Czynjak jestem w polu zboża / lesie / ruinkach i strzelam do kogoś w tym samym polu / lesie / ruinlach to jest soft/hard cover?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 12:24 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 paź 2013, o 12:20
Posty: 2089
Nope.

_________________
Maluję dla Perfectly Painted Studio!

https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/

perfectlypaintedstudio@gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 15:59 
Chuck Norris

Dołączył(a): 31 sie 2007, o 20:28
Posty: 439
Ciara napisał(a):
Nie chce mi się otwierać rbka ale jest tak że attack atribute nie działają na bodajże close combat attacki tzn impacty, stompy itp

Zdaje się, że impacty, stompy itp to Special Attacks a nie Close Combat Attacks :)

esgaroth napisał(a):
Czynjak jestem w polu zboża / lesie / ruinkach i strzelam do kogoś w tym samym polu / lesie / ruinlach to jest soft/hard cover?

wind_sower napisał(a):
Nope.

Akurat to dziwne, bo jednak target jest w coverze, ale rozumiem, że zastosowanie ma wprost na ta zasada ?
Myślę, że intencja twórców mogła być jednak inna.

Kod:
Models always ignore their own unit and the target unit for Cover purposes, and also ignore whatever Terrain Feature
they are inside (e.g. a unit shooting from a Forest doesn’t suffer a Soft Cover modifier for shooting through that
Forest).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 8 sie 2018, o 20:50 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 1081
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Ta, jak mówiłem nie chciało mi się otwierać rulebooka by to sprawdzić.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 9 sie 2018, o 12:09 
Chuck Norris

Dołączył(a): 31 sie 2007, o 20:28
Posty: 439
A co z tym pytaniem ?
Shakin' Dudi napisał(a):
Czy my will be done tj lethal strike dziala na rydwany ?

Rozumiem, że chodzi o sytuację gdy bohater z "Undying Will" jest w oddziale Chariotów.
Według mnie:
Charioteer (2) - ataki w walce mają Lethal Strike; strzał z łuku nie ma (bo Lethal Strike dotyczy Close Combat a nie Shooting)
Skeletal Horse (2) - nie ma Lethal Strike bo jest Harnessed i zasada Undying Will sama w sobie zabrania
Chassis - nie ma Lethal Strike bo to są impakty, które są Special Atakami


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 12 paź 2018, o 13:55 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2011, o 23:45
Posty: 470
Siemanko, mam takie małe, szybkie, dziwne pytania:
1. Czy Command Group jest uznawane za R&F na potrzebę Make Way! Postaci w jednostce?
2. Czy jeśli muzyk/czempion/chorąży jednostki styka się z wrogiem, można go podmienić na postać, jeśli są spełnione wszystkie warunki?
3. Czy jeśli postać wbija do jednostki z "lewej" strony, to czy może przeskoczyć na jej "prawą" stronę, jeśli starcza jej ruchu, oczywiście po drodze przesuwa R&F i trafia na CG?
Odpowiedź na 2 i 3 wynika też troszkę z odpowiedzi na 1 :D

_________________
- Do you see that army soldier?
- Yes my Lord.
- Well... I don't want to.
- Understood my Lord.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 12 paź 2018, o 14:31 
"Nie jestem powergamerem"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 166
Lokalizacja: Katowice
sorinmarkov napisał(a):
Siemanko, mam takie małe, szybkie, dziwne pytania:
1. Czy Command Group jest uznawane za R&F na potrzebę Make Way! Postaci w jednostce?
2. Czy jeśli muzyk/czempion/chorąży jednostki styka się z wrogiem, można go podmienić na postać, jeśli są spełnione wszystkie warunki?
3. Czy jeśli postać wbija do jednostki z "lewej" strony, to czy może przeskoczyć na jej "prawą" stronę, jeśli starcza jej ruchu, oczywiście po drodze przesuwa R&F i trafia na CG?
Odpowiedź na 2 i 3 wynika też troszkę z odpowiedzi na 1 :D


Z tego co ja rozumiem z zasad położenie muzyka w oddziale nie ma żadnego znaczenia dla mechaniki gry. Położenie sztandarowego jest istotne tylko w przypadku gdy posiada on jakiś sztandar z działaniem obszarowym (np. w DH jest Runic Standart of Shielding, który działa w 6" od sztandarowego, a nie oddziału). W związku z powyższym muzyk i sztandarowy są przezroczyści dla zasad ruchu, o które pytasz.

Według mnie czempion też może być przesuwany w trakcie make way. Ważne tylko, aby zwrócić uwagę na to, że w trakcie make way boheter zamienia się miejscem z inną figurką, a potem następną, itd.

Efektywnie 3xTAK.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 12 paź 2018, o 14:39 
"Nie jestem powergamerem"
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 166
Lokalizacja: Katowice
Jeszcze mała uwaga: muzyk i sztandarowy posiadają reguły stand behind i front rank, więc istnieją na pewno jakieś formacje z duża ilością bohaterów (w stosunku do ilości modeli w szeregu), dla których może to mieć znaczenie ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania dotyczące wersji 2.0
PostNapisane: 12 paź 2018, o 15:16 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2011, o 23:45
Posty: 470
Okej, a jeżeli champion stoi z boku oddziału i styka się z wrogą jednostką, może zostać podmieniony na postać? Może tworzę sztuczne ograniczenia ale czempion to dość unikatowy upgrade w jednostce, ma sporo swoich zasad specjalnych. I z tego wynika moje pytanie, czy command group są modelami rank and file, bo jeśli nie, to imho przesunąć czy podmienić się ich nie da z racji brzmienia zapisu mejkłeja. To że mają stand behind chyba nic nie zmienia, muszą być z frontu, chyba że postacie ich wypchną.

_________________
- Do you see that army soldier?
- Yes my Lord.
- Well... I don't want to.
- Understood my Lord.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 291 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 11 Queries | GZIP : Off ]