Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 15 lis 2018, o 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1912 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 8 wrz 2018, o 20:44 
Szef Wszystkich Szefów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 mar 2009, o 15:27
Posty: 3509
Lokalizacja: Tychy
Dzięki WarX i Jarek

_________________
Mówi się trudno i idzie się dalej ...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 14:58 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2008, o 10:54
Posty: 266
Mam pytanie - jak to jest że strzelaniem do Towering jeśli jest w oddziale? Czy wszystko (no. łuki i katapulty) może brać taka jednostkę za cel czy tylko maszyny?

_________________
Nagash is coming...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 9 wrz 2018, o 15:48 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 1127
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Wszystko co widzi tego toweringa (nie zasłania mu inny towering, teren czy cokolwiek) może strzelać do tego celu. Inna sprawa że trzeba liczyć covery zależnie jak dużą część oddziału widzisz.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 09:03 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2008, o 10:54
Posty: 266
Możesz rozwinąć? Jak 10 łuczników widzi tron w 40 grave guardów to może 10 strzał wyładować w tron który jest częścią oddziału?

_________________
Nagash is coming...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 09:46 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 1127
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Nie. Możesz przydzielic 1 hita w tron, reszta w oddział. Dopiero jak każdy typ w oddziale dostanie przynajmniej jednego hita z danego ataku wtedy możesz przydzielic więcej hitów w tron/modele.

Co do coverow działa to tak że jeśli widzisz tron, nie widzisz modeli piechoty to wtedy liczysz jaką część oddziału stanowi tron (część footprinta oddziału). Jeżeli większość stanowi piechota to masz cover, jeżeli większość stanowi altar to go nie masz aczkolwiek to też zależy od tego co go zasłania.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 12 wrz 2018, o 09:51 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 212
Lokalizacja: Katowice
Vesemirus napisał(a):
Możesz rozwinąć? Jak 10 łuczników widzi tron w 40 grave guardów to może 10 strzał wyładować w tron który jest częścią oddziału?


Nie ;)

Dystrybucja hitów jest taka:

Cytuj:
20.B.7 Distributing Hits onto Combined Units
When an non-Close Combat Attack hits a combined unit, there are two possibilities for distributing hits:

Characters are of the same Type
-andsame
Size
-and-
There are 5 or more R&F models in the unit
All hits are distributed onto the R&F Health Pool
,
Characters cannot suffer any hits.


Characters are of a different Type
- ordifferent
Size
-or-
There are 4 or less R&F models in the unit
The player making the attack distributes hits onto
the R&F Health Pool
and Characters. All simultaneous
hits must be distributed as equally as
possible, meaning that no model can take a second
hit until all models have taken a single hit,
and so on.
If a unit of 5 or more R&F models contains several Characters of both the same and different Type or Size, Characters
with the same Type and Size as the R&F models are ignored for the hit distributions. Note that hits are never
distributed onto Champions.


Co z tego po ludzku wynika:
1) przy celowaniu (to-hit) działają chyba zwykłe reguły (dla dużych oddziałów raczej TP nie będzie miało wielkiego wpływu na covery)
2) przy trafieniu rozdzielasz w ten sposób, że każda figurka może dostać jeden hit, zanim jakakolwiek dostanie drugi hit. Atakujący wybiera kto dostanie 'specjalny' jeżeli jest jakiś. Na przykład gdy armata trafi w oddział z TP, atakujący może wybrać, że hit z większą siłą, AP, i MW pójdzie w TP. W tym sensie oddział chroni TP przed łucznikami, ale nie przed artylerią ;)
3) na potrzeby ataków obszarowych TP liczy się jako tyle figurek ile miejsca zajmuje. Czyli TP zajmująca 6 podstawek wojaków liczy się jako 6 dla katapulty, wydłuża szeregi (jeżeli wojaków np. jest tylko 6, albo mniej) dla bolców, armat, miotaczy ognia (ale tutaj ważne jest, że całkowita liczba hitów musi być mniejsza, bądź równa liczbie figurek, a nie podstawek!).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 17:04 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 sie 2008, o 10:54
Posty: 266
Dzięki, kolega podczas gry mówił, że może władować 10 strzałów z jednostki DE w tron ... A jako armia niestrzelająxa polegam na przeciwniku jeśli chodzi o zasady strzelania ;-)

_________________
Nagash is coming...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 12:52 
Chuck Norris

Dołączył(a): 31 sie 2007, o 20:28
Posty: 440
Są takie dwa czary:
1. Alchemy: Glory of Gold
The target gains +1 Armour Penetration, Flaming Attacks, and Magical Attacks.
2. Pyromancy: Flaming Swords
The target’s Melee and Shooting Attacks gain a +1 to wound modifier, Flaming Attacks, and Magical Attacks.

Które składowe tych czarów działają na Special Atacks (Breath Attack Shooting Attack, Breath Attack Special Attack in Combat, Grind Attack, Impact Hits, Stomp, Sweeping Attack) ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 13:15 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 mar 2013, o 15:03
Posty: 2831
Lokalizacja: Czarne Wrony Sochaczew
1 działa na wszystkie ataki (impacty, stompy,itp)
2. Działa tylko na ataki zwykle

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 14:39 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 212
Lokalizacja: Katowice
lwieserce85 napisał(a):
1 działa na wszystkie ataki (impacty, stompy,itp)
2. Działa tylko na ataki zwykle


Melee to stompy, impacty, itd. Wiec na nie chyba tez dziala ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 20:41 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1178
Lokalizacja: trójmiasto
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 21:25 
Falubaz

Dołączył(a): 18 lip 2013, o 20:15
Posty: 1310
Właśnie 2 działa w pełni na wszystko.
1 nie daje płonących na specjalne ataki.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 15 wrz 2018, o 22:25 
Chuck Norris

Dołączył(a): 31 sie 2007, o 20:28
Posty: 440
Ślivku, czy na pewno 2 (Pyromancy: Flaming Swords) działa w pełni na wszystko ?

To jak rozumieć ten zapis ?
Cytuj:
20.G Special Attacks
A model part with Special Attacks can make a special type of attack specified by the corresponding rules. Attacks
made using Special Attacks cannot be affected by weapons or Attack Attributes, unless stated otherwise.

gdzie tylko przy Magical Attacks jest jawnie napisane, że działa na Special Attacki.

A także to, że Sweeping Attack jest Ranged Special Attackiem, więc chyba na ten typ ataku czar 2 w ogóle nie działa ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 00:46 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 212
Lokalizacja: Katowice
ironhead napisał(a):
Ślivku, czy na pewno 2 (Pyromancy: Flaming Swords) działa w pełni na wszystko ?

To jak rozumieć ten zapis ?
Cytuj:
20.G Special Attacks
A model part with Special Attacks can make a special type of attack specified by the corresponding rules. Attacks
made using Special Attacks cannot be affected by weapons or Attack Attributes, unless stated otherwise.

gdzie tylko przy Magical Attacks jest jawnie napisane, że działa na Special Attacki.

A także to, że Sweeping Attack jest Ranged Special Attackiem, więc chyba na ten typ ataku czar 2 w ogóle nie działa ?


Ale tutaj jest dokładnie 'stated otherwise', bo Melee Attacks to konkretna klasa ataków ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 07:51 
Falubaz

Dołączył(a): 18 lip 2013, o 20:15
Posty: 1310
To jest ta różnica między tym że model dostaje jakąś zasadę (wtedy ograniczenia o atrybutach nie działających na specjalne mamy) a atrubutach bezpośrednio przyznanych pewnym atakom (wtedy jest jasno stated otgerwise).
Glory of gold przyznaje atrybut modelowi.
Flaming swords przyznaje atrybut atakom modelu. Do tego Melee atakom.
Nie mniej prace by czytało się to lepiej trwają :)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 10:04 
Chuck Norris

Dołączył(a): 31 sie 2007, o 20:28
Posty: 440
Dzięki Panowie :) Źle próbowałem interpretować "unless stated otherwise".

Pozostaje jeszcze Sweeping Attack: czy to jest Ranged Special Attackiem ? Jeśli tak to które składowe tych czarów na to działają ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 11:57 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 gru 2006, o 23:47
Posty: 1178
Lokalizacja: trójmiasto
ślivek napisał(a):
Nie mniej prace by czytało się to lepiej trwają :)

super, bo to jest najtrudniejsza część rulebooka, reszta jest spoko


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 20:38 
Mudżahedin

Dołączył(a): 6 lis 2012, o 16:41
Posty: 252
Lokalizacja: Siedlce
Pytanko:
Faraon z paired weapon i enchantem Scourge of Kings ma 6 atakow czy 7 ? Enchant daje 6 ale paired weapon plus jeden


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 21:13 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 sie 2012, o 06:26
Posty: 1127
Lokalizacja: Animosity Szczecin
7. Piew ustawiasz konkretną wartość (set) którą można później modyfikować (pairedy, zasady specjalne, zaklęcia)

W rbku "priority of modifiers" jest co nieco o tym.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania Ogólne v. 2.1
PostNapisane: 18 wrz 2018, o 17:55 
Mudżahedin

Dołączył(a): 6 lis 2012, o 16:41
Posty: 252
Lokalizacja: Siedlce
tylko potwierdzam:)
A czy relikwia z koe moze dolaczyc do forlanów?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1912 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.031s | 11 Queries | GZIP : Off ]