Smok w oddziale

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

Zablokowany
Wujek Wojtek
Pseudoklimaciarz
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2012, o 17:40

Smok w oddziale

Post autor: Wujek Wojtek » 17 mar 2012, o 23:08

Sytuacja wygląda tak: Stoi sobie kilku rankowy oddział. Po jednej stronie dostawiony bohater na smoku (nie pasujące podstawki to stoi z boku, a oddział "wystaje" mu o te kilka rank za jego podstawkę z tyłu). I teraz w ten oddział na flankę wjeżdża przeciwnik, ale w taki sposób ze dotyka tylko smoka. Czy modele z oddziału w którym jest smok mogą walczyc (na takich zasadach jak jest podane na stronie 49)? Dostawiają się?

:roll: :roll: :roll: :twisted: :lol2:
:roll: :roll: :roll: :?: :lol2:

Legenda:
:roll: kilku rankowy oddział
:twisted: smok w tym oddziale
:lol2: atakujący
:?: wolne miejsce

Druga podobna sytuacja - wielorankowy oddział ze smokiem dostawionym do boku jest atakowany od tyłu - smok może się przesunąć do tyłu by walczyć?

:roll: :roll: :roll: :twisted:
:roll: :roll: :roll:
:lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Awatar użytkownika
loko
Masakrator
Posty: 2606
Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:27
Lokalizacja: wrocław

Re: Smok w oddziale

Post autor: loko » 17 mar 2012, o 23:09

bez wczytywanie sie w tresc posta- smok nie moze byc w oddziale chyba ze jest nielotem.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

Wujek Wojtek
Pseudoklimaciarz
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2012, o 17:40

Re: Smok w oddziale

Post autor: Wujek Wojtek » 17 mar 2012, o 23:14

Hmm... smok nie może? Poszukam w zasadach...
Ale:
Transformation of Kadon - ostatni czar z beasta. Czarodziejka w trzyrankowym oddziale łuczników zmienia się w smoka i w tym oddziale pozostaje.

To równie dobrze może byc bohater na koniu stojący w oddziale piechoty (strona 98 z zasad - rysunek goblina na wilku w oddziale piechurów).

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Smok w oddziale

Post autor: Okoń » 18 mar 2012, o 01:18

Wujek Wojtek pisze: Transformation of Kadon - ostatni czar z beasta. Czarodziejka w trzyrankowym oddziale łuczników zmienia się w smoka i w tym oddziale pozostaje.
W chwili kiedy rzucasz transformacje kadona, to dany bohater "wypada" z oddziału i już nie jest jego częścią.
Wujek Wojtek pisze: To równie dobrze może byc bohater na koniu stojący w oddziale piechoty (strona 98 z zasad - rysunek goblina na wilku w oddziale piechurów).
Przykład z bohaterem na koniu w oddziale piechoty to całkiem co innego. Troop type Cavalry a Monster to nie to samo..
Obrazek

Cylindryk
Chuck Norris
Posty: 504
Rejestracja: 7 sie 2008, o 14:56

Re: Smok w oddziale

Post autor: Cylindryk » 18 mar 2012, o 01:56

Okoń pisze:
Wujek Wojtek pisze: Transformation of Kadon - ostatni czar z beasta. Czarodziejka w trzyrankowym oddziale łuczników zmienia się w smoka i w tym oddziale pozostaje.
W chwili kiedy rzucasz transformacje kadona, to dany bohater "wypada" z oddziału i już nie jest jego częścią.
Bzdura.
Cytat z czaru:
(...) Jeżeli Czarodziej był w jednostce, może w niej pozostać nawet, jeśli technicznie jest potworem (chociaż możesz przeorganizować jednostkę by do niej pasował - strona 91). (...)

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Smok w oddziale

Post autor: Okoń » 18 mar 2012, o 02:20

Ok, jak patrzę teraz na wording spella to fakt, że jest to wyjątek. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że musi być miejsce na zamianę, bo w niektórych sytuacjach uniemożliwi to w ogóle transformację.
Obrazek

Wujek Wojtek
Pseudoklimaciarz
Posty: 20
Rejestracja: 18 lut 2012, o 17:40

Re: Smok w oddziale

Post autor: Wujek Wojtek » 18 mar 2012, o 20:12

No to jak z tym "dosunieciem" smoka do tyłu, albo typów z oddziału do boku?
Hmm.. albo cienka linia - jedna ranka łuczników i w nich z boku dostawiony smok. Dostają od tyłu.. Kto walczy? (wyczerpałem już wszystkie możliwe ustawienia?).

Awatar użytkownika
kompatybilijny
Wałkarz
Posty: 62
Rejestracja: 28 sty 2016, o 11:16

Re: Smok w oddziale

Post autor: kompatybilijny » 19 lut 2016, o 22:48

Po pierwsze, to teraz mag dostaje statystyki np. hydry po transformacji, ale nie jej podstawkę. Po drugie, to modele MUSZĄ dosunąć się do combatu.

Awatar użytkownika
Bela
Falubaz
Posty: 1198
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:24

Re: Smok w oddziale

Post autor: Bela » 19 lut 2016, o 23:45

Wszystko jest w RB na 50 (w tłumaczeniu na 45). Jeśli wróg atakuje od strony hero na jakimś wierzchowcu, który nie pasuje do oddziału, to przez tą lukę mogą atakować nasze modele (nawet ten częściowo zasłaniany przez bohatera).
Sprzedam:
WoCH/WDG
Demony/Bestie

Polskie tłumaczenie 9th Age :
9th Age PL

Tłumaczenie na zamówienie (np. AoS, Mordheim) => PW

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów
Posty: 4572
Rejestracja: 4 lis 2009, o 12:57

Re: Smok w oddziale

Post autor: Lazur » 20 lut 2016, o 02:11

Kompatybilijny i bela... wiecie że odpisujecie na post z 2012 roku? ;)
Obrazek

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris
Posty: 441
Rejestracja: 7 maja 2014, o 07:40

Re: Smok w oddziale

Post autor: In_the_sea_of_blood » 20 lut 2016, o 06:46

W tym tygodniu sporo tematów z przed kilku lat zostało odkopane. Tak jak teczki TW "Bolek".
Przypadek? Nie sądzę!! [-X
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Zablokowany