Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

smpa
Wałkarz
Posty: 64
Rejestracja: 21 mar 2017, o 08:57

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: smpa » 25 lut 2018, o 22:55

Wielkie dzięki

Szypul
Mudżahedin
Posty: 280
Rejestracja: 18 gru 2006, o 09:20

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Szypul » 28 lut 2018, o 09:54

str. 86 Rulebooka:
Distributing Hits at Combined Units
"Note that hits are never distributed onto Champions."

Czyli nawet jak mamy poniżej 5 R&F to champion dostaje dopiero jak zejdą wszyscy R&F?

ślivek
Falubaz
Posty: 1420
Rejestracja: 18 lip 2013, o 20:15

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: ślivek » 28 lut 2018, o 20:03

tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pitagoras
Falubaz
Posty: 1442
Rejestracja: 17 paź 2007, o 13:54
Lokalizacja: Okolice Warszawy

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Pitagoras » 10 mar 2018, o 23:05

Może średnio pasujące pytanie, ale niewarte nowego wątku. Znacie jakiś zaufany sklep internetowy, gdzie mógłbym zakupić prostokątne podstawki w różnych wymiarach? Interesują mnie głównie 20x20, ale też 50x100 i 40x40 mm.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sokół
Mudżahedin
Posty: 267
Rejestracja: 29 maja 2011, o 11:25
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Sokół » 12 mar 2018, o 13:08

1. Czy po dogonieniu i zniszczeniu przeciwnika po wygranym combacie można zrobić reform w miejscu do którego się dobiegło w wyniku pościgu?

2. Czy jeśli jakiś unit ucieka przez oddziały przeciwnika to zdaje Dangerousy raz czy za każdy oddział przeciwnika/teren?

3. Czy w combacie można bić bezpośrednio w championa/sztandarowego/muzyka?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Ciara » 12 mar 2018, o 13:23

1. Nie możesz. Możesz tak zrobić jeśli przeciwnik da flee w reakcji na szarze a ty go dogonisz.
2. Za każdym razem zdajesz dtesty.
3. Tylko w czempiona.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sokół
Mudżahedin
Posty: 267
Rejestracja: 29 maja 2011, o 11:25
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Sokół » 12 mar 2018, o 13:24

Dzięki :)

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator
Posty: 2156
Rejestracja: 24 lip 2008, o 22:20
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Aron_Banalny » 13 mar 2018, o 16:12

ile razy strzelają grotlingi
Obrazek

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Dancaarkiiel » 13 mar 2018, o 16:17

Aron_Banalny pisze:ile razy strzelają grotlingi
2 strzały na model, jak wszystko inne w tej grze.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator
Posty: 2156
Rejestracja: 24 lip 2008, o 22:20
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Aron_Banalny » 15 mar 2018, o 06:25

Dzięki. W którym rozdziale tego szukać?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Ciara » 15 mar 2018, o 08:48

W rbku.

W grotlingach jest to jakby jeden model part który strzela raz i bije raz. Czyli z zasad throwing weapona ma dwa strzały. Przy gargantuli na przykład masz przy goblinach (8) co oznacza że mnożysz ilość ataków i strzałów razy 8, bo goblinów jest tam 8.
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord
Posty: 1689
Rejestracja: 23 wrz 2007, o 15:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: hypnotic » 15 mar 2018, o 09:07

Oddział 15 modeli + bohater dostaje area attackiem który powinien objąć 16 modeli. Jak dzielą się hity, wszyscy po 1, jeśli tak czy bohater może dostać big hitem, bohater nic oddział 16?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Ciara » 15 mar 2018, o 09:11

Druga opcja. Bohater nie dostaje nic chyba że ma inny troop type/size. Jest to opisane w "Distributing hits at combined units". Katapa robi tyle hitów ile jest modeli a potem te hity rozdzielasz jak z normalnego strzelania. Jakby koleś był na koniu czy duży to mógłby normalnie dostać big hita.
Obrazek

Luczi
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 173
Rejestracja: 19 gru 2014, o 10:36
Lokalizacja: Ulthuan

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Luczi » 30 mar 2018, o 12:07

Witam. Jak tłucze chariot atakami wspomagajacymi? Każdy charioter po 1 czy moze wiecej? Dzieki i Wesołych!
He. BM.

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Dancaarkiiel » 30 mar 2018, o 12:19

Luczi pisze:Witam. Jak tłucze chariot atakami wspomagajacymi? Każdy charioter po 1 czy moze wiecej? Dzieki i Wesołych!
Chodzi o supportingi, tak? Każdy model part może wykonać X supportujących ataków które zależą od wielkości modelu (strona 67) - dla typowej taczki (Large) będzie to X=3. Przypominam, iż model party z zasadą Harnessed nie wykonują supportingów.
Obrazek

lupinsky
Warzywo
Posty: 18
Rejestracja: 11 sty 2018, o 00:40

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: lupinsky » 30 mar 2018, o 13:38

Dokladnie kolega pyta sie o rydwany UD, czy zaloganci z wykupiona zasada legion charioteers z drugiego szeregu uderza w sumie 4 atakami z kazdego rydwanu, skoro kazdy z nich ma po 2 ataki?

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Dancaarkiiel » 30 mar 2018, o 13:48

lupinsky pisze:Dokladnie kolega pyta sie o rydwany UD, czy zaloganci z wykupiona zasada legion charioteers z drugiego szeregu uderza w sumie 4 atakami z kazdego rydwanu, skoro kazdy z nich ma po 2 ataki?
Dokładnie tak jak piszesz. Należy pamiętać, że ograniczenie co do ilości supportów tyczy się model partów, a nie całych modeli.
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5063
Rejestracja: 6 sie 2009, o 22:34

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Stan » 23 kwie 2018, o 18:11

Czy można przechować sobie na początku tury 3 tokeny i potem z heridary spell HE dostać kolejnego tokena, tak że łącznie będzie ich 4?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Ciara » 23 kwie 2018, o 19:03

Tak.

W Rbku masz ładnie opisane kroki w fazie magii. W 3cim kroku zamieniasz tokeny na kostki, wtedy masz ograniczenie do 3 tokenów na następną turę. 4ty krok to rzucanie zaklęć i wtedy dodajesz kolejne tokeny.
Obrazek

Szypul
Mudżahedin
Posty: 280
Rejestracja: 18 gru 2006, o 09:20

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Szypul » 10 cze 2018, o 20:30

Siema.
Jak to jest z coverami i volley fire?
If at least one model in a unit can draw Line of Sight to the target, then all model parts using Volley Fire in the same unit ignore all intervening models of their own Size or smaller for Line of Sight and Cover purposes.
Tzn ze lucznicy wysokosci standard olewaja tylko cover od jednostek standard?

ODPOWIEDZ