Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

ODPOWIEDZ
valve
Mudżahedin
Posty: 261
Rejestracja: 6 lis 2012, o 16:41
Lokalizacja: Siedlce

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: valve » 21 cze 2016, o 15:57

Witam
Mam pytanie o 4 czar z domeny ognia. Czy jak jednostka jest ustawiona bokiem i np ma 10 modeli w 3 szeregach ( horda) , a z boku tylko wychodzi 3 modele w szeregu to czy jednostka dostaje za 3 szeregi k3 ran czy za 10 szeregow od boku k3 ran?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Ciara » 21 cze 2016, o 16:16

Wszystko jest w opisie zaklęcia?
Target suffers 1 Strength 4 hit with Flaming Attacks
for each rank or each file (caster's choice) in the
target unit
Hit z S4 za każdy szereg lub kolumnę, ty wybierasz.
Obrazek

valve
Mudżahedin
Posty: 261
Rejestracja: 6 lis 2012, o 16:41
Lokalizacja: Siedlce

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: valve » 21 cze 2016, o 16:31

w 8 edycji ruleboka tego nie ma

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: esgaroth » 21 cze 2016, o 17:52

heh xD no nie ma :)
przerzuć się na to http://www.the-ninth-age.com/index.php?simple-page i problem z głowy :)

valve
Mudżahedin
Posty: 261
Rejestracja: 6 lis 2012, o 16:41
Lokalizacja: Siedlce

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: valve » 22 cze 2016, o 15:46

Jakoś 9age mnie nie kręci, wole starego warha. Czy mógłby mi ktoś pomóc w moim pytaniu?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Okoń » 22 cze 2016, o 15:59

valve pisze:Jakoś 9age mnie nie kręci, wole starego warha. Czy mógłby mi ktoś pomóc w moim pytaniu?
Spoko. W 8 edycyjnym zaklęciu bijesz D3 hity za każdy szereg, w którym jest minimum 5 modelów, czyli 30 wojaków stojąc w hordzie po 10 w szeregu dostanie 3D3 hity. Liczy się formacja, a nie od której strony widzisz oddział.
Obrazek

valve
Mudżahedin
Posty: 261
Rejestracja: 6 lis 2012, o 16:41
Lokalizacja: Siedlce

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: valve » 23 cze 2016, o 15:51

Dzięki wielkie !:)

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3038
Rejestracja: 10 mar 2013, o 15:03
Lokalizacja: Czarne Wrony Sochaczew

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: lwieserce85 » 31 lip 2016, o 11:35

Teraz ja z pytaniem dot.zasady dzialania zerowki z beasta na potwory z jezdzcami ...czy podnosze t i s calemu modelowi czy albo jezdzcowi albo potworkowi na ktorym jezdziec siedzi????
Jak tem czar dziala na monstrus kawalerie( demigryfy lub malego karnozaura)?
Zawsze podnosilem charakterystyki i jezdzcowi i konikowi ale na ostatnim turnieju dowiedzialem sie ze zle robie i chciałbym to zweryfikować
Obrazek
Gasior pisze:
Garland the Ironfart pisze:....nie bolało jak w dupsko brałem :D
Panie! Dzieki za dobre słowa, ale to na pewno nie ta sama impreza którą opisujesz :D:D
:mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Dancaarkiiel » 31 lip 2016, o 11:59

Kto Ci powiedział, że źle robisz? Powód to "bo tak mówię" czy może podał jakiś fragment RB lub "oficjalną" odpowiedź na T9A?

Celem jest jednostka, czyli wszystkie modele oraz wszystkie części tych modeli jak herosi, przydupasy, wierzchowce, potworki - wszystko.
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3038
Rejestracja: 10 mar 2013, o 15:03
Lokalizacja: Czarne Wrony Sochaczew

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: lwieserce85 » 31 lip 2016, o 12:28

Hehehe...kolejna proba zwalowania na turnieju:)dziekuje
Obrazek
Gasior pisze:
Garland the Ironfart pisze:....nie bolało jak w dupsko brałem :D
Panie! Dzieki za dobre słowa, ale to na pewno nie ta sama impreza którą opisujesz :D:D
:mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris
Posty: 556
Rejestracja: 17 sie 2013, o 14:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Flinsh » 26 kwie 2017, o 08:48

Cześć,
Pytanie do 8ed.

Czy po tym jak mag odmówi pojedynku może rzucać czary w najbliższej fazie magii?
Robi różnice kiedy jest w oddziale?
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Okoń » 5 maja 2017, o 20:13

Flinsh pisze:Cześć,
Pytanie do 8ed.

Czy po tym jak mag odmówi pojedynku może rzucać czary w najbliższej fazie magii?
Robi różnice kiedy jest w oddziale?
Może rzucać czary - odmowa pojedynku nie wpływa w żaden sposób na fazę magii.
Obrazek

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris
Posty: 556
Rejestracja: 17 sie 2013, o 14:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Flinsh » 6 maja 2017, o 17:57

Dzięki :)
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Awatar użytkownika
ALTPL
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Rejestracja: 22 mar 2017, o 09:27

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: ALTPL » 21 maja 2017, o 07:22

Hej, chciałbym zapytać o Wrath of God . Czy dokładanie dodatkowych znaczników / wybuchanie dzieje się na końcu każdej następnej ( niezależnie od tego, czy to Magic phase mój czy przeciwnika ) fazy magii czy dotyczy to tylko moich faz magii?
Thank You for the Daemon!

DL:
7/5/15

WE:
1/2/4

Awatar użytkownika
Bela
Falubaz
Posty: 1198
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:24

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Bela » 21 maja 2017, o 07:32

Każdej, niezależnie czy jest to twoja faza magii czy przeciwnika.
Sprzedam:
WoCH/WDG
Demony/Bestie

Polskie tłumaczenie 9th Age :
9th Age PL

Tłumaczenie na zamówienie (np. AoS, Mordheim) => PW

smpa
Wałkarz
Posty: 64
Rejestracja: 21 mar 2017, o 08:57

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: smpa » 25 maja 2017, o 15:09

To ja jeszcze dopytam: w opisie czaru jest,że po każdej subfazie magii, a wiec wychodzi na to, ze w kazdej fazie rzucasz na dodanie znacznika po rzucie na wiatry magii, po rzucaniu czaru i po zakonczeniu fazy magii. Zgadza sie?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Ciara » 25 maja 2017, o 15:46

Najlepiej by było gdybyś zacytował oryginalny opis zaklęcia ale zgaduję że to pewnie coś takiego: "... at the end of each subsequent magic phase roll dice blablabla"

W turze której rzuciłeś zaklęcie nic się nie dzieje, w każdej następnej fazie, twojej i przeciwnika już rzucasz na to co się dzieje. Na koniec fazy magii chyba że jest napisane inaczej ale to już jak przytoczysz oryginalny opis zaklęcia.
Obrazek

smpa
Wałkarz
Posty: 64
Rejestracja: 21 mar 2017, o 08:57

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: smpa » 26 maja 2017, o 05:46

treść czaru:

Choose a point within range on the table and place a counter
there. At the end of each subsequent Magic Phase roll a D6; if
1-3 is rolled, add another counter on the same spot. If 4-6 is
rolled, each unit within (2D6+X)" suffers 2D6 Strength (4+X)
hits, where X is equal to the number of counters. The spell then
ends, remove all counters.

subfazy magii:

Magic Phase Sequence
1 Start of the Magic Phase. Roll for the Magic Flux
and Channelling.
2 “Remains in Play” spells may be dispelled.
3 The Active Player may attempt to cast one spell.
4 Repeat steps 2-3 of this Sequence until neither
player performed an action.
5 End of the Magic Phase. Resolve end of phase
triggered abilities.


Wygląda na to że rzucam 5x na dodanie znacznika, chyba że wcześniej wystrzeli?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Okoń » 26 maja 2017, o 06:50

Nie.. jakie znowu dodawanie znaczników za subfazy magii.
At the end of each subsequent Magic Phase
Oznacza to "na koniec każdej kolejnej fazy magii".

Dalej podajesz przebieg pojedynczej fazy magii, czyli te 5 punktów co wypisałeś. Nie dodajesz za nie znaczników, tylko począwszy od następnej fazy magii po rzuceniu zaklęcia (czyli w fazie magii przeciwnika) sprawdzasz na ostatnim kroku zwanym "End of the Magic Phase" czy kometa spadnie. Jeżeli nie spadnie, to dodajesz jeden znacznik i będziesz sprawdzał na koniec każdej kolejnej fazy magii dopóki czar nie uderzy.
Obrazek

smpa
Wałkarz
Posty: 64
Rejestracja: 21 mar 2017, o 08:57

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: smpa » 26 maja 2017, o 09:02

Okoń pisze:Nie.. jakie znowu dodawanie znaczników za subfazy magii.
At the end of each subsequent Magic Phase
Oznacza to "na koniec każdej kolejnej fazy magii".

Dalej podajesz przebieg pojedynczej fazy magii, czyli te 5 punktów co wypisałeś. Nie dodajesz za nie znaczników, tylko począwszy od następnej fazy magii po rzuceniu zaklęcia (czyli w fazie magii przeciwnika) sprawdzasz na ostatnim kroku zwanym "End of the Magic Phase" czy kometa spadnie. Jeżeli nie spadnie, to dodajesz jeden znacznik i będziesz sprawdzał na koniec każdej kolejnej fazy magii dopóki czar nie uderzy.
Mam wrażenie, że Twoja odpowiedz byłaby zgodna przy tłumaczeniu
At the end of each Magic Phase
natomiast mam wrażenie, że słowo
subsequent
ma znaczenie co do tego ile razy rzucasz na ilość znaczników.

ODPOWIEDZ