Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

Mamut
Chuck Norris
Posty: 591
Rejestracja: 23 lip 2017, o 21:36
Lokalizacja: Kraków, ambasador "8smej Bili"

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Mamut » 16 kwie 2019, o 15:21

Remember that models with Massive Bulk (all models of Gigantic Height) ignore Armour and Personal Protections from the rider.

s88 brb

To jest różnica między np. Starfall shard a Taurosaur's Vigour z SA
Keep Calm
and
Przestań Mamucić
"Making people happy is something to be proud of, especially if you can do it by accident"
~!
177013

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris
Posty: 386
Rejestracja: 23 gru 2011, o 10:05
Lokalizacja: Mielec LF - EoS

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: medzik » 16 kwie 2019, o 15:54

Czytaj ze zrozumieniem, "bearer’s model" o którym przecież pisałem działa na Gigantic i to jest zrozumiała różnica, natomiast ja pytałem o różnicę pomiędzy "bearer" a "wearer", nie "bearer’s model".
EMP/Eos Turniejowo:
2014 - 26/4/12
2015 - 9/8/6
2016 - 3/1/2
2017 - 3/1/2
2018 - 8/1/2
2019 - 3/0/5

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Ciara » 16 kwie 2019, o 15:56

Wearować to można kask czy armor. A bearować to jakiś artefakt czy klamkę albo coś. Chyba? :^o
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris
Posty: 386
Rejestracja: 23 gru 2011, o 10:05
Lokalizacja: Mielec LF - EoS

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: medzik » 16 kwie 2019, o 16:04

Tak też myślę, że to tylko chyba o gramatykę chodzi, niemniej jednak pytam bo AB pokazuje Special Save bohatera na mouncie /+4
jak jest wearer np. Death Cheater, a już samo +5 jak jest bearer np. Winter Cloak - niemniej jednak pewnie nie ma to znaczenia w kwestii zasad.
EMP/Eos Turniejowo:
2014 - 26/4/12
2015 - 9/8/6
2016 - 3/1/2
2017 - 3/1/2
2018 - 8/1/2
2019 - 3/0/5

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Ciara » 16 kwie 2019, o 16:17

ab to żaden wyznacznik zasad tylko narzędzie do robienia rozpisek
Obrazek

Mamut
Chuck Norris
Posty: 591
Rejestracja: 23 lip 2017, o 21:36
Lokalizacja: Kraków, ambasador "8smej Bili"

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Mamut » 16 kwie 2019, o 16:33

w ab zapis
specjal save /4+ zwykle oznacza kondycjonalny specjalny save na 4+ (w tym przypadku regena), innym przykładem tego jest cloack z DE który zapisany jest jako /3+ (bo tylko od ranged).
Keep Calm
and
Przestań Mamucić
"Making people happy is something to be proud of, especially if you can do it by accident"
~!
177013

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris
Posty: 386
Rejestracja: 23 gru 2011, o 10:05
Lokalizacja: Mielec LF - EoS

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: medzik » 16 kwie 2019, o 18:13

Ciara pisze:ab to żaden wyznacznik zasad tylko narzędzie do robienia rozpisek
to prawda niemniej jednak należy się zastanowić jak i weryfikować co tam jest napisane
EMP/Eos Turniejowo:
2014 - 26/4/12
2015 - 9/8/6
2016 - 3/1/2
2017 - 3/1/2
2018 - 8/1/2
2019 - 3/0/5

Awatar użytkownika
Bela
Falubaz
Posty: 1198
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:24

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Bela » 16 kwie 2019, o 19:41

To kwestia wyłącznie nazewnictwa, że ktoś coś nosi (wearer) , albo posiada (Bearer) lub ewentualnie jest dzierżyciel, w przypadku broni (wielder). Jednak Rulebook jasno wyjaśnia, że względem zasad, wszystko to oznacza to samo (str. 117, 22.B.b).
I tak czytamy: "The wielder, wearer, or bearer: these terms mean the same thing for rules purposes and refer to the model
part the Special Item was bought for".
Sprzedam:
WoCH/WDG
Demony/Bestie

Polskie tłumaczenie 9th Age :
9th Age PL

Tłumaczenie na zamówienie (np. AoS, Mordheim) => PW

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator
Posty: 2322
Rejestracja: 27 sie 2010, o 00:27
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Slayer Zabójców » 16 kwie 2019, o 20:19

Armybuilder to temat rzeka, spotkałem kilku graczy, którzy byli zdziwieni, że ich heros jednak nie ma save'a 1+ ponieważ używa great weapona/halabardy, a niestety przez to tarcza nie daje im ochrony w walce wręcz... armybuilder ich oszukał pokazując save 1+ :P
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris
Posty: 386
Rejestracja: 23 gru 2011, o 10:05
Lokalizacja: Mielec LF - EoS

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: medzik » 16 kwie 2019, o 20:41

Bela pisze:To kwestia wyłącznie nazewnictwa, że ktoś coś nosi (wearer) , albo posiada (Bearer) lub ewentualnie jest dzierżyciel, w przypadku broni (wielder). Jednak Rulebook jasno wyjaśnia, że względem zasad, wszystko to oznacza to samo (str. 117, 22.B.b).
I tak czytamy: "The wielder, wearer, or bearer: these terms mean the same thing for rules purposes and refer to the model
part the Special Item was bought for".
Dzięki - rzeczowa odpowiedź :)
EMP/Eos Turniejowo:
2014 - 26/4/12
2015 - 9/8/6
2016 - 3/1/2
2017 - 3/1/2
2018 - 8/1/2
2019 - 3/0/5

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Dancaarkiiel » 17 kwie 2019, o 07:29

Slayer Zabójców pisze:Armybuilder to temat rzeka, spotkałem kilku graczy, którzy byli zdziwieni, że ich heros jednak nie ma save'a 1+ ponieważ używa great weapona/halabardy, a niestety przez to tarcza nie daje im ochrony w walce wręcz... armybuilder ich oszukał pokazując save 1+ :P
Sami siebie oszukiwali :P
Obrazek

Mamut
Chuck Norris
Posty: 591
Rejestracja: 23 lip 2017, o 21:36
Lokalizacja: Kraków, ambasador "8smej Bili"

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Mamut » 17 kwie 2019, o 16:28

Dancaarkiiel pisze:
Slayer Zabójców pisze:Armybuilder to temat rzeka, spotkałem kilku graczy, którzy byli zdziwieni, że ich heros jednak nie ma save'a 1+ ponieważ używa great weapona/halabardy, a niestety przez to tarcza nie daje im ochrony w walce wręcz... armybuilder ich oszukał pokazując save 1+ :P
Sami siebie oszukiwali :P
Co to za gracze co nie potrafią do 6ciu policzyć XD
Keep Calm
and
Przestań Mamucić
"Making people happy is something to be proud of, especially if you can do it by accident"
~!
177013

-Qc-
Prawie jak Ziemko
Posty: 9357
Rejestracja: 15 lut 2009, o 18:54
Lokalizacja: Szybki Szpil
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: -Qc- » 17 kwie 2019, o 17:36

Najgorsze jest to, ze ciągle wole mieć arma 3 niż 4 i tylko armybuilder mi tłumaczy że zle chce
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator
Posty: 2561
Rejestracja: 13 gru 2006, o 13:01
Lokalizacja: Moria - Lublin
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Shakin' Dudi » 23 kwie 2019, o 23:54

Czy obnizanie S z cosmologi dziala na breath weapony? Np sfinksa albo z magicznej lancy bretonskiej?

Awatar użytkownika
Bela
Falubaz
Posty: 1198
Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:24

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Bela » 24 kwie 2019, o 06:30

Zmiana S to zmiana w profilu jednostki, a zioniecie ma własną siłę podaną w nawiasie, więc nie działa.
Sprzedam:
WoCH/WDG
Demony/Bestie

Polskie tłumaczenie 9th Age :
9th Age PL

Tłumaczenie na zamówienie (np. AoS, Mordheim) => PW

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Posty: 1235
Rejestracja: 12 gru 2006, o 23:47
Lokalizacja: trójmiasto
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: esgaroth » 26 kwie 2019, o 12:51

1. czy hunter może rzucić w jeden cel włócznią a zionąć z dragon staffa w inny cel w tej samej fazie shootingu?

2. secondary objective Capture the Flags, czy zamarkowany oddział który ucieka w ostatniej turze liczy się jako zdobyty na potrzeby scenariusza?

Mamut
Chuck Norris
Posty: 591
Rejestracja: 23 lip 2017, o 21:36
Lokalizacja: Kraków, ambasador "8smej Bili"

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Mamut » 26 kwie 2019, o 12:58

esgaroth pisze:1. czy hunter może rzucić w jeden cel włócznią a zionąć z dragon staffa w inny cel w tej samej fazie shootingu?

2. secondary objective Capture the Flags, czy zamarkowany oddział który ucieka w ostatniej turze liczy się jako zdobyty na potrzeby scenariusza?
1. Nie
2. pisze jak byk:
"The player that has the lowest number of their marked units removed as casualties at the end of the game wins this Secondary Objective"
s35
Keep Calm
and
Przestań Mamucić
"Making people happy is something to be proud of, especially if you can do it by accident"
~!
177013

Awatar użytkownika
Dancaarkiiel
Kradziej
Posty: 967
Rejestracja: 4 sty 2016, o 20:00

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Dancaarkiiel » 26 kwie 2019, o 13:34

Mamut pisze:1. Nie
2. pisze jak byk:
"The player that has the lowest number of their marked units removed as casualties at the end of the game wins this Secondary Objective"
s35
Jest napisane :^)
Obrazek

-Qc-
Prawie jak Ziemko
Posty: 9357
Rejestracja: 15 lut 2009, o 18:54
Lokalizacja: Szybki Szpil
Kontakt:

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: -Qc- » 26 kwie 2019, o 16:13

Czy blilnding scroll może wyłączyć atrybut TK?
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Mamut
Chuck Norris
Posty: 591
Rejestracja: 23 lip 2017, o 21:36
Lokalizacja: Kraków, ambasador "8smej Bili"

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Mamut » 26 kwie 2019, o 17:42

Dancaarkiiel pisze:
Mamut pisze:1. Nie
2. pisze jak byk:
"The player that has the lowest number of their marked units removed as casualties at the end of the game wins this Secondary Objective"
s35
Jest napisane :^)
Nie jesteś moją polonistką :/
-Qc- pisze:Czy blilnding scroll może wyłączyć atrybut TK?
Może, może, znowu jak byk JEST NAPISANE.
"Binding Scroll
One use only. May be activated after Siphon the Veil (at the end of step 3 of the Magic Phase Sequence). When activated, pick an enemy model and select one of its Attribute, Bound, or Learned Spells. "
s.19 Arcane Compendium
Keep Calm
and
Przestań Mamucić
"Making people happy is something to be proud of, especially if you can do it by accident"
~!
177013

ODPOWIEDZ