re-roll [9thage]

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Furion, kudłaty, Lidder

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pyrax
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 48
Rejestracja: 31 sty 2019, o 18:03

re-roll [9thage]

Post autor: Pyrax » 13 cze 2019, o 15:05

Siema,
pytanie w ramach zasad najnowszych 9th age.
w roznych dyskusjach na temat rerolli slyszalem rozne opinie, np ze np przeciwstawne rerolle sie znosza .

szukałem w instrukcji zasad odpowiadajacyh rerollom i znalazlem tylko to :

Rerolling Dice: Lastly, some effects in the game call for rerolling certain dice, such as “failed to-wound rolls”, or “Aegis Save results of ‘1’”. When you encounter such situations, reroll the relevant dice. Dice can only be rerolled once. The second result is final, no matter the cause, source, or result, and the initial result is ignored for all rules purposes, unless specifically stated otherwise. Note that rerolling a dice is not considered a modifier.

Czy sa jeszcze jakies w instrukcji zasady dotyczace tego watku ?


Podaje przyklad :

[ITEM]
Trickster’s Cunning 60 pts Light Armour enchantment. Successful to-wound rolls against the wearer must be rerolled.

VS

[SPELL]
Spectral Blades ?5+? {9+} 18? Augment One Turn The target must reroll failed to-wound rolls with its Melee Attacks{and gains Lethal Strike}.

Prosiłbym o konkretne nawiązanie do instrukcji i wyjaśnienie przykładu :)
z góry dzieki za pomoc

piona!
PYRAX

“Be humble in victory and gracious in defeat.”

We offer salvation through the touch of disease.
The Vermin Swarm


Obrazek

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: re-roll [9thage]

Post autor: Ciara » 13 cze 2019, o 16:00

Wdg zasad rzucasz na ranienie, podnosisz wszystkie kostki (bo masz reroll udanych i nieudanych) i rzucasz jeszcze raz. Ale zwykle ludzie dogadują się że takie rerolle się znoszą bo szkoda czasu na rzucanie.
Obrazek

Cuendae
Wałkarz
Posty: 68
Rejestracja: 24 lut 2019, o 23:00

Re: re-roll [9thage]

Post autor: Cuendae » 21 cze 2019, o 16:20

A ja mam inne pytanie do reroli, bo nie znalazłem w bloku odpowiedzi:
Hopeless shot vs reroll na trafienie. Domyślam się, że tylko pierwszy rzut jest rerollowany czy jest może jakoś inaczej?

Awatar użytkownika
Ciara
Falubaz
Posty: 1384
Rejestracja: 19 sie 2012, o 06:26
Lokalizacja: Animosity Szczecin
Kontakt:

Re: re-roll [9thage]

Post autor: Ciara » 21 cze 2019, o 21:41

Pierwszy i drugi rzut także.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator
Posty: 2561
Rejestracja: 13 gru 2006, o 13:01
Lokalizacja: Moria - Lublin
Kontakt:

Re: re-roll [9thage]

Post autor: Shakin' Dudi » 21 cze 2019, o 23:07

Entropic Aura z chaosu wyłącza magiczne zbroje. Jak działa względem herosów w UD ze zbroją +2 W. Zabiera rany z automatu? Zabijają herosa na ostatnich 2 ranach? Czy nie ma żadnego efektu na same rany?

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz
Posty: 14378
Rejestracja: 22 gru 2006, o 13:22
Lokalizacja: Jeźdźcy Hardkoru

Re: re-roll [9thage]

Post autor: swieta_barbara » 24 cze 2019, o 11:33

Ja bym powiedział, że jeśli masz 4 lub 5 ran, do redukuje Ci do 3, jeśli masz mniej to masz ile masz.

Awatar użytkownika
Adam
Mudżahedin
Posty: 261
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 20:27

Re: re-roll [9thage]

Post autor: Adam » 24 cze 2019, o 13:54

swieta_barbara pisze:Ja bym powiedział, że jeśli masz 4 lub 5 ran, do redukuje Ci do 3, jeśli masz mniej to masz ile masz.
Kolejność modyfikatorów jest taka że zawsze wynik końcowy jest minimalny więc raczej spodziewałbym się że masz -2W. Warto by się o to zapytać na forum T9A żeby dostać oficjalną odpowiedź.

ODPOWIEDZ