9th age bretka

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Re: 9th age bretka

Post autor: wind_sower »

Wsadzasz kasztelana za 65pts do grali i w szarży spłacasz 27 ataków + 6 od koni

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

wind_sower pisze:Wsadzasz kasztelana za 65pts do grali i w szarży spłacasz 27 ataków + 6 od koni
Nope. Kasztelan jest Lowborn. Nie wejdzie do grali.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

A miało być tak pieknie...

Bohaterowie na pedziach mogą się teraz wozić z pegazami?

as1
Chuck Norris
Posty: 564

Post autor: as1 »

Jest całkiem nieźle jak dla mnie ale jedno pytanie jak to jest z blessingiem teraz?
1)Czy muszę zapisać którą wersję warda biorę przed bitwą czy już na poziomie rozpiski?
2) czy nawet jeżeli już mam wybranego warda to czy mogę zaczynać bez modlenia się?
Zapis dotyczący blessinga jest totalnie nie jasny.
Ogólnie na duży plus ten book. W końcu zlikwidowali utratę warda jak champion odmawiał challenga
potanienie wielu jednostek.
Potanienie bohaterów jednostek trochę lepsza piechota.
Inne przegięcie też zostały pozytywnie rozwiązane więc nie jest źle. Poza tym inne armie dostały nerwy oczywiście poza Vcetami ale kiedyś i do nich się dorwą.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3587
Lokalizacja: 8B/Bielsko-Biała
Kontakt:

Post autor: debelial »

Wg mnie opis jest całkowicie jasny
1. Jest napisane zapisz w Army List - skoro jest wpisane w armię, to znaczy, że nie możesz zmieniać cały turniej (tak jak np. wybór ścieżki na magu). Możesz też nie brać dodatkowych opcji i zostać przy ward save 6+ (też cały turniej) i zaczyna bitwy na normalnych zasadach.
2. Jeśli jednak którąkolwiek wybierzesz, zawsze się 'modlisz', a więc niezależnie od tego o ile szybciej skończyłeś się wystawiać niż przeciwnik i tak nie dodasz tej różnicy do rzutu o zaczynanie - co nie znaczy że nie zaczniesz. Po prostu jeśli wystawisz się szybciej zaczyna ten kto kulnie więcej.

as1
Chuck Norris
Posty: 564

Post autor: as1 »

Otóż wcale nie jest tak jasne napisane przynajmniej po angielsku. Nie muszę wybierać ani jednego ani drugiego warda.
Co więcej jest jeszcze zapis in army list który jest mało zrozumiany.Czyli jednak trzeba zapisywać na cały turniej zaś trzecie zdanie wyraźnie wskazuje że jeżeli wybiorę któryś z wardów to po prostu nie dostaje bonusów do zaczynania i tyle. Ale co się stanie jak nie będę chciał wybrać żadnego z powyższych tylko latać z wardem 6+. Też muszę to na rosterze też zapisać?

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

"Models with this special rule have a Ward Save (6+) .
One of the two following options may be chosen for the duration of the game (write it in the Army List):
- Token of the King
- Token of the Grail
If either option is chosen, the army cannot gain any bonus to the dice roll to see who gets the first turn."

Dębek powiesz jak dokładnie trzeba to rozumieć? Zwłaszcza na turniejach?

Bo rzeczywiście nie jest do końca jasne. Najważniejsze pytanie, czy mimo wpisania w army list danego, dodatkowego warda, musimy z niego skorzystać czy też nie musimy.
Jeżeli nie musimy, to w którym momencie to deklarujemy ?

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord
Posty: 1569
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Glonojad »

Zapisuje się w armyliscie. Tak twierdzi KC na forum 9ki
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

Modele z tą zasadą posiadają Wsv na 6+.
Jedna z poniższych opcji MOŻE być wybrana na czas gry (Zapisz to w armyliście)
Token..
Token...
Jeśli któraś z opcji została wybrana nie dostajesz bonusu do rzutu na rozpoczęcie.

Moim zdaniem jest jasne, że wybieramy to na poziomie rozpiski.

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista
Posty: 829
Lokalizacja: Ośmiornica łódzka

Post autor: Hoops »

wind_sower pisze:Modele z tą zasadą posiadają Wsv na 6+.
Jedna z poniższych opcji MOŻE być wybrana na czas gry (Zapisz to w armyliście)
Token..
Token...
Jeśli któraś z opcji została wybrana nie dostajesz bonusu do rzutu na rozpoczęcie.

Moim zdaniem jest jasne, że wybieramy to na poziomie rozpiski.
No dla mnie jest identycznie zrozumiałe.
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Erranci.... Impetous...model in charge get Frenzy....czyli konie także dostają drugi atak?
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Klaudel
Falubaz
Posty: 1026
Lokalizacja: Rogaty Szczur

Post autor: Klaudel »

co wy wymyślacie w tej Bretce? najpierw impacty, potem stompy, teraz frenzy na koniach :)

poza tym odnotowałem skrupulatnie, że as1 wyraża się w pozytywach o armii, którą gra. niechybnie wiosna idzie :)
We can't stop here. This is bat country.

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Posty: 3587
Lokalizacja: 8B/Bielsko-Biała
Kontakt:

Post autor: debelial »

wind_sower pisze:Modele z tą zasadą posiadają Wsv na 6+.
Jedna z poniższych opcji MOŻE być wybrana na czas gry (Zapisz to w armyliście)
Token..
Token...
Jeśli któraś z opcji została wybrana nie dostajesz bonusu do rzutu na rozpoczęcie.

Moim zdaniem jest jasne, że wybieramy to na poziomie rozpiski.
Dokładnie to napisałem

as1
Chuck Norris
Posty: 564

Post autor: as1 »

klaudel jesteśmy na lepszej drodze i tyle. Pierwszy pozytywne zmiany od bardzo dawna ale jest jeszcze wiele ostrych przegięć w innych armiach ale powoli dążymy do celu.
czyli rozumiem tak jeżeli nie chce się modlić to muszę to zapisać także na poziomie rozpiski. Tak się pytam bo chyba logiczne tak?

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord
Posty: 1569
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Glonojad »

Klaudel pisze:co wy wymyślacie w tej Bretce? najpierw impacty, potem stompy, teraz frenzy na koniach :)
To nie my, to KC.
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

Konie Aspirantów mają Frenzy. Na razie. W kwietniu to zniknie.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

as1 pisze:.
czyli rozumiem tak jeżeli nie chce się modlić to muszę to zapisać także na poziomie rozpiski. Tak się pytam bo chyba logiczne tak?
Jeżeli nie zapiszesz jakiego wybrałeś tokena, to znaczy nie wybrałeś żadnego :) Masz warda na 6+ i tyle.

Podbijam:

Czy bohater na pegazie może się wozić z pegazami? Czy jest jakaś zasada, ktora to uniemożliwia?

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

Może.

hesus
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 160

Post autor: hesus »

"Piety ​(60 pts)
The model’s Ward Save is increased by +1, to a maximum
of 5+. This bonus is conferred to the non‐Character
models of any unit it joins. The model may only join
Cavalry or Infantry units."

Chyba jakaś chora pomyłka...

Zmiana podstawek dla "lepszych" pegazów skąd się biorą te pomysły :?

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Milczek pisze:Konie Aspirantów mają Frenzy. Na razie. W kwietniu to zniknie.
A komuś to nie pasuje ? Dlaczego dają zasady na miesiąc ?
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

ODPOWIEDZ