9th age bretka

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Re: 9th age bretka

Post autor: Milczek »

Kratos powiedzial ze to niedopatrzenie. Takie jak to, ze dolaczenie kasztelana do maga na pegazie daje temu pierwszemu m.in fly, channeling itp

Bretonnian
Falubaz
Posty: 1152

Post autor: Bretonnian »

Ja mam wrażenie, że w końcu można się pobawić ofensywnie. A nie kontrola z kontrą. Dam znać jak już potestuje. W każdym razie nie jest najgorzej :mrgreen:

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej
Posty: 759
Lokalizacja: Animosity Szczecin

Post autor: Odoamar »

Czy różnica w szybkości lotu na unicie pegazów i pegazach bohaterów jest celowa? Czy to błąd?
Szczególnie, że z bardingiem robi się tylko 7 lotu.

Latający bohaterowie skinków mają tyle samo mv co oddział i w tym przypadku też chyba tak powinno być?
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Takie pytanie. Wbijam sie lordem z dragon lancą i V of Might w ogry. Za każdego wounda dostaje następny ,ale co w przypadku multiplikacji? Za np. rany pomnożone przez 3 mam dodatkowe 3 ataki?
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy
Posty: 13908
Lokalizacja: Ordin Warszawa

Post autor: Shino »

Tak. Dokladnie tak dziala to.

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

To jest moc!!
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

ślivek
Falubaz
Posty: 1488

Post autor: ślivek »

Shino, kangur. Nie taka jest intencja.
It's extra attacks after saves. Virtue of Might works for unsaved wounds.
its already asked. U do the wounds, then u have how much extra attacks u generate, then roll the d3 for each inflicted wound.
its already asked. U do the wounds, then u have how much extra attacks u generate, then roll the d3 for each inflicted wound.
Naturalnie jednak:
but wording is not clear and it is not clear since version 0.8 or so...
I am thinking about using it NOT like intended on a tournament just so they "fix" the wording
Generalnie używajcie póki się da ;)
Pamiętajcie tylko, że multiplikacja działa tylko jak cel ma odpowiednią ilość woundów.
Obrazek

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Dokładnie tak jak piszesz Śliwek jest OP tylko na multi woundowe modele. Nie zapominaj ,że płacimy za nią troche i działa tylko w szarży , więc nie wiem czy i tak będzie sensownym wyborem ;)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Takie jeszcze pytanie , dlaczego ktoś dodał opcje +1A dla pegaza kosztem zmiany podstawki? A co myślicie o tym ,że Kasztelan z zasadą Lowborn i barding warhorse będzie mógł dołączyc do errantów . Jako jedyny bohater i unit nie będzie tracił wtedy przerzutów na nieudaną szarże? Na tą chcwile można ich użyc jako kontre , chyba że macie jakieś pomysły?
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
Roedor
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 131
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: Roedor »

Witam, mama takie pytania może ktoś mi pomoże:

Mam Lorda z Virtue of Might i Dragon Lance

Pytanie 1: Załóżmy że atakuję oddział 6 ogrów (po 3 woudsy każdy) - Mam 4 ataki i załóżmy że wchodzą wszystkie - losuję 4 razy D3 na woundsy i wypadają cztery "2". Czy teraz traktuje to łącznie jako 8 ran i zdejmuję 2 ogrów a jeden dostaje 2 rany?

Pytanie 2: Załóżmy że atakuję oddział 10 goblinów (po 1 wouds każdy) - Mam 4 ataki i załóżmy że wchodzą wszystkie - losuję 4 razy D3 na woundsy i wypadają cztery "2". Czy teraz traktuje to łącznie jako 8 ran i zdejmuję 8 goblinów czy 4?

Pytanie 3: Virtue of Might mówi że "every unsaved wounds" generuje następny atak - ile dodatkowych ataków mam w każdym z powyższych przypadków?

Pytanie 4: Virtue of Might mówi że "When charging and using a Lance" to znaczy że działa kiedy szarżuje i kiedy używam lancy naraz czy zawsze kiedy szarżuje i zawsze kiedy używam lancy (w drugiej turze walki też)

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

1. Zdejmujesz 2 ogry i kolejny ma dwa woundy
2. Ściągasz 4 gobliny
3. W obydwóch przypadkach cztery dodatkowe ataki.
4. Musisz szarżować i używać lancy.

Awatar użytkownika
Roedor
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 131
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: Roedor »

Jeszcze raz przeczytałem uważnie zasadę multiple wounds i w 1 przypadku będą to tylko 2 zabite ogry bez dodatkowych obrażeń.

Będzie wyglądało to tak (zakładamy że 4 ataki wylosowane po 2):
1 atak - ogr dostaje 2 rany zostaje 1 wounds
2 atak - ogr zostaje zabity - 1 rana przepada (miał tylko 1 wounds)
3 atak - 2 ogr dostaje 2 rany
4 atak - dobija 2 ogra - 1 rana przepada (miał tylko 1 wounds)
The amount of Wounds that the attack is multiplied into can never be higher than the Wounds Characteristic of the Target (excluding Wounds suffered previously in the battle). For example, if a Multiple Wounds (D6) attack wounds a Troll (W3) and rolls a ‘5' for the amount of Wounds, this is reduced
to 3 Wounds.
A mogło być tak pięknie...

I wtedy reszta też się wyjaśniła - dzięki

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

Przeczytajcie po prostu najnowsza wersje army booka.

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Za mocne kombo było i juz to zmienili :D
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

@Milczek - przeczytałem i nic to nie zmienia w moich odpowiedziach.

@Roedor - Nie możesz rozpatrywać ataków po kolei bo są zadane jednocześnie (jedna inicjatywa), czyli oddział otrzymuje naraz 8 woundów bo jest to najlepsza z możliwych opcji
If the R&F models have more than 1 Wound each, remove whole R&F models whenever possible. Keep track of models
that are wounded, but not enough to reach 0 Wounds. These lost Wounds are taken into account for future attacks. For
example, a unit of 10 Trolls (3 Wounds each) loses 7 Wounds. Remove two whole models (6 Wounds), leaving 1 Wound
which is kept track of. Later, this unit loses 2 Wounds, which is enough to kill a single Troll since 1 Wound was inflicted
in the previous attack.
Przypis, który podałeś ma zastosowanie przy drugim Twoim przykładzie, gdy goblin ma tylko 1W więc nie możesz mu wtubić 2W, gdyż jednym atakiem nie możesz zranić dwóch modeli. Taka jest moja interpretacja, ale warto zapytać na forum 9th age.

Awatar użytkownika
Milczek
Oszukista
Posty: 876
Lokalizacja: Gorzów Wlkp., "Rogaty Szczur"

Post autor: Milczek »

Pool woundów modeli R&F jest jeden (champion jest wyjątkiem) po prostu liczycie ile woundów lord zadał łącznie i ściągacie odpowiednią ilość modeli. Nie ma tu jakiejś innej kminy.
Trzeba pamiętać, że multi woundy da się wbić jedynie modelom z więcej niż 1 W i tyle maksymalnie MW ile wynosi W tych modeli (np. na Pegasus Knights można wbić maks 2 MW).

Jak trebusz walnie plackiem, trafi 6 ogrów i wbije 6 ran, to zdejmujesz 2 ogry a nie masz 6 ogrów z 1 raną.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

Milczku jest dokładnie tak jak napisałeś czyli dokładnie tak samo jak ja napisałem.

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator
Posty: 2955
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: kangur »

Jak wam sie widzą nowe zmiany ?
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

hesus
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 160

Post autor: hesus »

na pierwszy rzut oka - o co cho z tymi punktami???

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator
Posty: 2293

Post autor: wind_sower »

Gralowcy jeżdżą na poświęconych wałachach :D Pegasusy - 1M :(

ODPOWIEDZ