Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 22 sty 2019, o 06:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3965 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 195, 196, 197, 198, 199  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 12 lis 2018, o 09:44 
Pseudoklimaciarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2018, o 07:28
Posty: 21
Witam mam pytanko, czy zasada shield wall która daje z tarczą 6+warda w walce (jeżeli jesteśmy szarżowani to 5+).
czy jeżeli deep watch poprawiają go z zasady wall of iron na5+ to jeżeli jesteśmy szarżowani dostaja warda na4+?
z góry dziękuję za odp bo nie d końca jestem pewien...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 12 lis 2018, o 10:17 
Niszczyciel Światów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 sie 2009, o 22:34
Posty: 4763
nie, nadal 5+


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 12 lis 2018, o 19:33 
Mudżahedin

Dołączył(a): 28 maja 2012, o 20:31
Posty: 348
Lokalizacja: Świdnik
Jeśli są szarzowani to 4++ Imo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 12 lis 2018, o 19:52 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2012, o 11:15
Posty: 503
Lokalizacja: Poznań
Mają 5+ z tarcz, niezależnie czy są szarżowani czy nie. Zapis shield wall mówi że masz 6+, a jeśli jesteś szarżowany 5+ (a nie +1 co ma ogromne znaczenie). Deep watch ma, że ma z shield walla 5+.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 12 lis 2018, o 22:26 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
Łoludzie ;)

Jakby Deep Watche mieli 4+ z shieldwalla po szarży, to by byli turbo OP.

Parry, 3+ AS, 4+ Shieldwall. Do tego BSB, dwa sztandary legionu i nie da się w to zaszarżować niczym co nie jest unbreakable (albo chociaż stubborn)...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 18 lis 2018, o 17:11 
Mudżahedin

Dołączył(a): 1 mar 2014, o 23:13
Posty: 278
Lokalizacja: Warszawa
Rozumiem, że update naszego AB rewolucji nie czyni? Z tego co widzę KG, Iron Draki i Warriorzy z GW w dół. Czy otzegapiłem jakąś istotną zmianę?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 18 lis 2018, o 17:51 
Plewa
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 lis 2018, o 14:23
Posty: 8
Tu masz wszystkie zmiany punktowe:

Rune of Resistance 55 (-10)
Forge wardens start 220 (-20) - additional 22 (-2)
king's guard start 310 (-10) - additional 27 (-1)
rangers start 140 (-5) - additional 16 (-1)
deep watch start 310 (-20)
Miner pistol 4 (-1)
Clan warriors great weapons 3 (-1)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 23 gru 2018, o 20:57 
Pseudoklimaciarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2018, o 07:28
Posty: 21
Witam mam pytanko czy dragon seeker może byc tylko w oddziale seekersów?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:01 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sie 2010, o 00:27
Posty: 2246
Lokalizacja: Oleśnica
Tylko w oddziale Seekersów lub sam :)

_________________
Obrazek

Galeria Slayera >>klik<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 23 gru 2018, o 21:20 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
Slayer Zabójców napisał(a):
Tylko w oddziale Seekersów lub sam :)


Sam... Biedaczysko. Zostalby ostrzelany po kolei wszystkim co ma przeciwnik i pewnie nie dozylby nawet polowy fazy strzelania (zakladajac, ze faza magii by nie byla dla niego terminalna ;).


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 24 gru 2018, o 11:24 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sie 2010, o 00:27
Posty: 2246
Lokalizacja: Oleśnica
Wiadomo, że w 99% przypadków lepiej żeby facet siedział w oddziale, ale może zaistnieć wyjątkowa sytuacja w której będzie się opłacało wypuścić go samego, a że mamy święta, to jest magii czas :P

_________________
Obrazek

Galeria Slayera >>klik<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 24 gru 2018, o 21:14 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
Tak. Na pewno samotna szarża nie raz będzie miała sens.

Natomiast chyba nie ma praktycznie rozpisek, przeciw którym mógłby sobie ten seeker biegać samopas bez obawy o zdrowie z powodu deszczu strzał, lub magii ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 24 gru 2018, o 21:54 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sie 2010, o 00:27
Posty: 2246
Lokalizacja: Oleśnica
Mimo wszystko czasem spotyka się rozpiski które mają mało zagrożeń dla takiego Pana, a tym bardziej od 3 czy 4 tury kiedy te zagrożenia zostają zneutralizowane przez naszą artylerię/minerów/rangerów/koptery, wtedy możemy wypuścić bydlaka na wolność :)

_________________
Obrazek

Galeria Slayera >>klik<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 30 gru 2018, o 08:49 
Pseudoklimaciarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2018, o 07:28
Posty: 21
Witam po świętach:) mam kolejne zapytanko:) wystawiam run smitha i kowadło czy mogą oni posiadać te same batle runy? chodzi mi o to czy anvil i smith mgą używać np rune of resilence


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 30 gru 2018, o 11:07 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 27 sie 2010, o 00:27
Posty: 2246
Lokalizacja: Oleśnica
Tak, na każdym casterze możesz mieć taki sam zestaw run, jedynie ta sama postać nie może wziąć 2x tego samego zaklęcia.

_________________
Obrazek

Galeria Slayera >>klik<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 30 gru 2018, o 12:40 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
Ba!

Możesz kilka razy rzucić ten sam run na ten sam oddział, bo prawie wszystkie się stackują ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 31 gru 2018, o 14:03 
Pseudoklimaciarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2018, o 07:28
Posty: 21
A czy żyrokoptery widzą zza swojego oddziału? i czy strzelaja jak za coveru?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 31 gru 2018, o 14:55 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
olek88 napisał(a):
A czy żyrokoptery widzą zza swojego oddziału? i czy strzelaja jak za coveru?


Jeżeli chodzi ci o strzelanie gdy dwa są ustawione w kreske, to zgodnie z ogólnymi zasadami własny oddział nigdy nie przysłania widoku.

Jeśli chodzi o strzelanie zza oddziału piechoty, to widzą, ale chyba z Hard Coverem do standardowych, Soft Coverem do dużych i bez covera do gigantycznych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 15 sty 2019, o 07:45 
Pseudoklimaciarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sty 2018, o 07:28
Posty: 21
Witam mam pytanko nie wiem czy dobrze rozumiem zasadę do seekersów Yer comin’ with me! : Close Combat.


Close Combat Attacks made by models with this Attack Attribute can never wound on worse than 4+. In addition, when
a model with this Attack Attribute is removed as a casualty during the Melee Phase due to a Melee Attack, it must
immediately, before removal, make a single Close Combat Attack that is always resolved with Strength 5 and Armour
Penetration 2, which must be allocated either towards the model that caused the casualty or its unit (in this case, the
hits are distributed onto the unit). This Attack Attribute cannot be used against casualties caused by Impact Hits. In
order to use this Attack Attribute, the unit must be at least as wide as it is deep at the start of the Round of Combat.

chodzi o to że przeciwnik nie może woundować lepiej niż na 4+ i ze jak model zginie wykonuje atak z siłą 5 - 2 ap?
musi trafic i zranic normalnie? czy troche inaczej to działa proszę o pomoc:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pytania krótkobrodego - zasady
PostNapisane: 15 sty 2019, o 11:45 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 gru 2017, o 16:49
Posty: 310
Lokalizacja: Katowice
Zawsze, niezależnie od siły i wytrzymałości każdy seeker rani na conajmniej 4+. Dragon Seeker, Vengeance Seeker i zwykły Seeker tak ma.

Jest tylko jeden wyjątek od tej reguły - atrybut szamanizmu ma zasadęis never wounded on better than 5+. Zgodnie z kolejnością modyfikatorów ta reguła wygrywa.

Przykład: Zwykly Seeker walczy z Battle Sphinxem z UD. Bierze paired weapon, wiec ma S4 vs. R8. Rani na 4+. Ten sam Seeker w szarży przeciw goblinom ma S5 (paired weapon + sturdy). vs R3. Rani na 2+ bo tak wynika z siła kontra wytrzymałość.

Yer coming with me ma jeszcze jedną konsekwencję - praktycznie zawsze bardziej opłaca się wziąć do walki paired weapon. +1 atak, +1 off i ignorowanie parry daje więcej, niż siła z GW. GW tylko jeżeli potrzebne jest AP jest dobrym wyborem ;)

Kiedy jakikolwiek seeker ginie nie z powodu Impact Hits ma prawo wykonać przedśmiertny atak z normalnym Off (czyli znowu Paired Weapon się bardziej opłaca), który ma na sztywno S5 i AP2 oraz zawsze rani na conajmniej 4+.

Jeszcze jakieś pytania? ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3965 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 195, 196, 197, 198, 199  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.042s | 11 Queries | GZIP : Off ]