Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz
Posty: 1028
Lokalizacja: Wrocław

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Abrasus »

Nie, to nie jest literówka ;)

Anadim
Chuck Norris
Posty: 544

Post autor: Anadim »

Żeby korzystać z MW flame cannona musisz być na krótkim zasięgu co daje 12" po upgrade. Ale i tak cena w miarę atrakcyjna

kubikos
Warzywo
Posty: 19

Post autor: kubikos »

Kurde przy 24 calach zasięgu wydają się być wielce obiecujące ;) nawet na dalekim zasięgu dzieki temu że trafiają praktycznie zawsze przy 4 siły mogą porzadnie pocharatać piechotę. :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5140

Post autor: Stan »

12 cali zasięgu jest nierealne. Wszystko co ma więcej niż jedną ranę ma zwykle też więcej ruchu niż 4 i może się ustawić na pewną szarze ponad 12 cali.

Awatar użytkownika
Merrol
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 167
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Merrol »

Czy żelazną straż mając zasadę specjalną tarczownicy (shield skil) warda 5+ z tarczami itd. Przez zasade ściana z tarcz (shield wall) która polepsza się do 5+ w pierwszej rundzie gdy oddział został zaszarzowany . To dla żelaznej straży do polepsza się 4+ tak jak to było w 8 ed z ironbrakers czy zostaje już 5+ . W 8 ed było to dokładnie wyszczególnione a tu jest tak nie wiadomo do końca.
eMperem
Fear is the path to the dark side

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

ward zawsze na 5+ w ich wypadku
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

czy magicznym ruchem można przesunąć 6" cannon i czy wtedy może strzelić w tej samej turze ?
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2331
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: Okoń »

Można przesunąć, ale wtedy jest traktowany jak ruszony i nie może strzelić.
Obrazek

Awatar użytkownika
Merrol
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 167
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Merrol »

ale magiczny ruch nie jest marszem tylko jakby ruchem podstawowym wiec nie ma porostu tylko -1 do trafienia ?
Gdzie w ogóle są opisane ruchy broni altyleryjskiej czy może wykonać ruch podstawowy te 3 cale bo chyba nie może maszerować czy może ?
eMperem
Fear is the path to the dark side

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2331
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: Okoń »

Troop type: war machine ma do siebie przypisaną zasadę "Move or Fire", więc nie może strzelać po jakimkolwiek ruchu.

Odnośnie maszerowania, to ma zasadę "Cannot March".
Obrazek

Awatar użytkownika
Merrol
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 167
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Merrol »

ok dzięki znalazłem wszytko .
eMperem
Fear is the path to the dark side

kanti
Mudżahedin
Posty: 254
Lokalizacja: Rawa Maz

Post autor: kanti »

ile run mogę wybrać na kowadle?? czy 3 z bitewnych i 3 z kowadła czy łącznie 3 runy niezależnie jakie??

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2331
Lokalizacja: Oleśnica

Post autor: Okoń »

W sumie 3.
Obrazek

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

Gyrocopter jak strzela dostaje -1 za zasieg (9" i więcej) , -1 za wielostrzał i -1 za teren (np las) ? Czy garłacz nie otrzymuje -1 i dzieki lataniu ignoruje tez las jako zasłone ?
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5140

Post autor: Stan »

Osłony nie ignoruje ale jeśli jest volley gun to nie ma kary za wielostrzal.

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

Stan pisze:Osłony nie ignoruje ale jeśli jest volley gun to nie ma kary za wielostrzal.
Forge Repeater:
Shooting Weapon. Range 18", Strength 5, Flaming Attacks, Quick to Fire, Multiple Shots (4)

nope.

czyli -1za las -1 za wielostrzał i -1 za zasięg (9" lub więcej) to trafia na 6 i 4+ .Tak ?
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5140

Post autor: Stan »

Masz quick to fire więc na 6 bo bez kary za ruch.

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

ruchu nie liczyłem , tylko -1 zasięg -1 teren -1 multi shoot. Przy BS 3 tychodzi traienie na 7+
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5140

Post autor: Stan »

Ok racja to dobrze policzyłeś.

Awatar użytkownika
StR
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 122
Lokalizacja: Karak Agatrha

Post autor: StR »

Kolejne pytanie o gyrocopter :)

Po zebraniu sie po ucieczce moge jeszcze cos zrobic naszym lataczem ? Ruch ? Strzał ? Cokolwiek ?
Obrazek
I am a dwarf and I`m digging a hole... diggy diggy hole...

ODPOWIEDZ