Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Awatar użytkownika
olek88
Wałkarz
Posty: 87
Rejestracja: 28 sty 2018, o 07:28

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: olek88 » 12 lis 2018, o 09:44

Witam mam pytanko, czy zasada shield wall która daje z tarczą 6+warda w walce (jeżeli jesteśmy szarżowani to 5+).
czy jeżeli deep watch poprawiają go z zasady wall of iron na5+ to jeżeli jesteśmy szarżowani dostaja warda na4+?
z góry dziękuję za odp bo nie d końca jestem pewien...

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity
Posty: 5046
Rejestracja: 6 sie 2009, o 22:34

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Stan » 12 lis 2018, o 10:17

nie, nadal 5+

Plague
Chuck Norris
Posty: 420
Rejestracja: 28 maja 2012, o 20:31
Lokalizacja: Świdnik

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Plague » 12 lis 2018, o 19:33

Jeśli są szarzowani to 4++ Imo

Awatar użytkownika
MikiChol
Chuck Norris
Posty: 553
Rejestracja: 4 kwie 2012, o 11:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: MikiChol » 12 lis 2018, o 19:52

Mają 5+ z tarcz, niezależnie czy są szarżowani czy nie. Zapis shield wall mówi że masz 6+, a jeśli jesteś szarżowany 5+ (a nie +1 co ma ogromne znaczenie). Deep watch ma, że ma z shield walla 5+.

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 12 lis 2018, o 22:26

Łoludzie ;)

Jakby Deep Watche mieli 4+ z shieldwalla po szarży, to by byli turbo OP.

Parry, 3+ AS, 4+ Shieldwall. Do tego BSB, dwa sztandary legionu i nie da się w to zaszarżować niczym co nie jest unbreakable (albo chociaż stubborn)...

Garland the Ironfart
Mudżahedin
Posty: 333
Rejestracja: 1 mar 2014, o 23:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Garland the Ironfart » 18 lis 2018, o 17:11

Rozumiem, że update naszego AB rewolucji nie czyni? Z tego co widzę KG, Iron Draki i Warriorzy z GW w dół. Czy otzegapiłem jakąś istotną zmianę?

Awatar użytkownika
Łaki
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 36
Rejestracja: 11 lis 2018, o 14:23

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Łaki » 18 lis 2018, o 17:51

Tu masz wszystkie zmiany punktowe:

Rune of Resistance 55 (-10)
Forge wardens start 220 (-20) - additional 22 (-2)
king's guard start 310 (-10) - additional 27 (-1)
rangers start 140 (-5) - additional 16 (-1)
deep watch start 310 (-20)
Miner pistol 4 (-1)
Clan warriors great weapons 3 (-1)
Obrazek

Awatar użytkownika
olek88
Wałkarz
Posty: 87
Rejestracja: 28 sty 2018, o 07:28

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: olek88 » 23 gru 2018, o 20:57

Witam mam pytanko czy dragon seeker może byc tylko w oddziale seekersów?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator
Posty: 2322
Rejestracja: 27 sie 2010, o 00:27
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców » 23 gru 2018, o 21:01

Tylko w oddziale Seekersów lub sam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 23 gru 2018, o 21:20

Slayer Zabójców pisze:Tylko w oddziale Seekersów lub sam :)
Sam... Biedaczysko. Zostalby ostrzelany po kolei wszystkim co ma przeciwnik i pewnie nie dozylby nawet polowy fazy strzelania (zakladajac, ze faza magii by nie byla dla niego terminalna ;).

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator
Posty: 2322
Rejestracja: 27 sie 2010, o 00:27
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców » 24 gru 2018, o 11:24

Wiadomo, że w 99% przypadków lepiej żeby facet siedział w oddziale, ale może zaistnieć wyjątkowa sytuacja w której będzie się opłacało wypuścić go samego, a że mamy święta, to jest magii czas :P
Obrazek

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 24 gru 2018, o 21:14

Tak. Na pewno samotna szarża nie raz będzie miała sens.

Natomiast chyba nie ma praktycznie rozpisek, przeciw którym mógłby sobie ten seeker biegać samopas bez obawy o zdrowie z powodu deszczu strzał, lub magii ;)

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator
Posty: 2322
Rejestracja: 27 sie 2010, o 00:27
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców » 24 gru 2018, o 21:54

Mimo wszystko czasem spotyka się rozpiski które mają mało zagrożeń dla takiego Pana, a tym bardziej od 3 czy 4 tury kiedy te zagrożenia zostają zneutralizowane przez naszą artylerię/minerów/rangerów/koptery, wtedy możemy wypuścić bydlaka na wolność :)
Obrazek

Awatar użytkownika
olek88
Wałkarz
Posty: 87
Rejestracja: 28 sty 2018, o 07:28

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: olek88 » 30 gru 2018, o 08:49

Witam po świętach:) mam kolejne zapytanko:) wystawiam run smitha i kowadło czy mogą oni posiadać te same batle runy? chodzi mi o to czy anvil i smith mgą używać np rune of resilence

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator
Posty: 2322
Rejestracja: 27 sie 2010, o 00:27
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Slayer Zabójców » 30 gru 2018, o 11:07

Tak, na każdym casterze możesz mieć taki sam zestaw run, jedynie ta sama postać nie może wziąć 2x tego samego zaklęcia.
Obrazek

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 30 gru 2018, o 12:40

Ba!

Możesz kilka razy rzucić ten sam run na ten sam oddział, bo prawie wszystkie się stackują ;)

Awatar użytkownika
olek88
Wałkarz
Posty: 87
Rejestracja: 28 sty 2018, o 07:28

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: olek88 » 31 gru 2018, o 14:03

A czy żyrokoptery widzą zza swojego oddziału? i czy strzelaja jak za coveru?

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 31 gru 2018, o 14:55

olek88 pisze:A czy żyrokoptery widzą zza swojego oddziału? i czy strzelaja jak za coveru?
Jeżeli chodzi ci o strzelanie gdy dwa są ustawione w kreske, to zgodnie z ogólnymi zasadami własny oddział nigdy nie przysłania widoku.

Jeśli chodzi o strzelanie zza oddziału piechoty, to widzą, ale chyba z Hard Coverem do standardowych, Soft Coverem do dużych i bez covera do gigantycznych.

Awatar użytkownika
olek88
Wałkarz
Posty: 87
Rejestracja: 28 sty 2018, o 07:28

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: olek88 » 15 sty 2019, o 07:45

Witam mam pytanko nie wiem czy dobrze rozumiem zasadę do seekersów Yer comin’ with me! : Close Combat.


Close Combat Attacks made by models with this Attack Attribute can never wound on worse than 4+. In addition, when
a model with this Attack Attribute is removed as a casualty during the Melee Phase due to a Melee Attack, it must
immediately, before removal, make a single Close Combat Attack that is always resolved with Strength 5 and Armour
Penetration 2, which must be allocated either towards the model that caused the casualty or its unit (in this case, the
hits are distributed onto the unit). This Attack Attribute cannot be used against casualties caused by Impact Hits. In
order to use this Attack Attribute, the unit must be at least as wide as it is deep at the start of the Round of Combat.

chodzi o to że przeciwnik nie może woundować lepiej niż na 4+ i ze jak model zginie wykonuje atak z siłą 5 - 2 ap?
musi trafic i zranic normalnie? czy troche inaczej to działa proszę o pomoc:)

Awatar użytkownika
WarX
Chuck Norris
Posty: 569
Rejestracja: 28 gru 2017, o 16:49
Lokalizacja: Katowice

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: WarX » 15 sty 2019, o 11:45

Zawsze, niezależnie od siły i wytrzymałości każdy seeker rani na conajmniej 4+. Dragon Seeker, Vengeance Seeker i zwykły Seeker tak ma.

Jest tylko jeden wyjątek od tej reguły - atrybut szamanizmu ma zasadęis never wounded on better than 5+. Zgodnie z kolejnością modyfikatorów ta reguła wygrywa.

Przykład: Zwykly Seeker walczy z Battle Sphinxem z UD. Bierze paired weapon, wiec ma S4 vs. R8. Rani na 4+. Ten sam Seeker w szarży przeciw goblinom ma S5 (paired weapon + sturdy). vs R3. Rani na 2+ bo tak wynika z siła kontra wytrzymałość.

Yer coming with me ma jeszcze jedną konsekwencję - praktycznie zawsze bardziej opłaca się wziąć do walki paired weapon. +1 atak, +1 off i ignorowanie parry daje więcej, niż siła z GW. GW tylko jeżeli potrzebne jest AP jest dobrym wyborem ;)

Kiedy jakikolwiek seeker ginie nie z powodu Impact Hits ma prawo wykonać przedśmiertny atak z normalnym Off (czyli znowu Paired Weapon się bardziej opłaca), który ma na sztywno S5 i AP2 oraz zawsze rani na conajmniej 4+.

Jeszcze jakieś pytania? ;)

ODPOWIEDZ