Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 152
Rejestracja: 22 sty 2010, o 09:31

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Dulix » 28 gru 2014, o 14:47

Rozumiem, że jeśli nie podano w opisie czaru, że armor save nie działa to go mam. A czy mogę używać w takiej sytuacji parry save?
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator
Posty: 2305
Rejestracja: 15 lut 2012, o 18:23
Lokalizacja: Oleśnica

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Okoń » 28 gru 2014, o 15:00

Dulix pisze:Rozumiem, że jeśli nie podano w opisie czaru, że armor save nie działa to go mam. A czy mogę używać w takiej sytuacji parry save?
RB, strona 88.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator
Posty: 7842
Rejestracja: 22 lut 2009, o 07:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Grolshek » 28 gru 2014, o 15:49

Dulix pisze:Rozumiem, że jeśli nie podano w opisie czaru, że armor save nie działa to go mam.
Oczywiście tak.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Goblinszaman
Plankton
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2010, o 17:25

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Goblinszaman » 28 gru 2014, o 18:48

Mam pytanie o czar "stopa Gorka" konkretnie jak moge ustawiać taką stope, czy musze po wybraniu miejsca ustawić stope tak jak docelowo uderzy po przerzucie k6, czy moge wybrać punkt i po przerzucie obrócic stope wokół tego punktu tak jak bym chciał. Chcialbym jeszcze zapytać jak traktować rzucenie tego czaru np. na obsluge krasnoludzkich organek czy obsługa dostaje obrażenia razem z machiną czy same organki. Jeszcze jedno czy fanatyka moge uwolnić kiedy chce czy tylko jak jestem 8 cali od wroga? Z góry dzieki za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Azurix
Masakrator
Posty: 2910
Rejestracja: 13 gru 2011, o 02:16
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Azurix » 28 gru 2014, o 18:54

Goblinszaman pisze:Mam pytanie o czar "stopa Gorka" konkretnie jak moge ustawiać taką stope, czy musze po wybraniu miejsca ustawić stope tak jak docelowo uderzy po przerzucie k6, czy moge wybrać punkt i po przerzucie obrócic stope wokół tego punktu tak jak bym chciał.
Najpierw przykładasz Template, a potem Scatterujesz, więc musi znieść go w tej samej pozycji, w której przyłożyłeś.
Goblinszaman pisze:Chcialbym jeszcze zapytać jak traktować rzucenie tego czaru np. na obsluge krasnoludzkich organek czy obsługa dostaje obrażenia razem z machiną czy same organki.
W obecnej edycji Obsługa jest licznikiem Woundów, a w przypadku Ranged Weapon (głównie Czary i Strzelanie) używa się statystyk Maszyny. Masz więc 1 trafienie, które ranisz zazwyczaj na 5+ (bo Maszyna ma zwykle T7, chociaż nie zawsze), a potem masz Multiplikację (D3).
Goblinszaman pisze:Jeszcze jedno czy fanatyka moge uwolnić kiedy chce czy tylko jak jestem 8 cali od wroga? Z góry dzieki za odpowiedz.
Tylko jak jesteś 8" od wrogiej jednostki i nie "możesz", ale "musisz" zawsze ich wypuścić w takiej sytuacji.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Goblinszaman
Plankton
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2010, o 17:25

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Goblinszaman » 28 gru 2014, o 21:11

Super dzięki. zapytam jeszcze o jakąś dobrą taktyke na brodatych, chodzi o jakąś rozpiske w okolicach 1000 pkt. Czym dobrze byłoby ich przydusić. Zaczynam gre zielonymi więc jestem jeszcze zielony.

Garland the Ironfart
Mudżahedin
Posty: 334
Rejestracja: 1 mar 2014, o 23:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Garland the Ironfart » 30 gru 2014, o 07:25

Dobry.

Czy fanatycy są wypuszczani jedynie w strefie przedniej, czy też na boki i tył jak coś się pojawi w 8"?

Pozdrawiam

Garland

Awatar użytkownika
Mad Max
Powergamer Rozpiskowy
Posty: 35
Rejestracja: 15 maja 2013, o 11:04

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Mad Max » 30 gru 2014, o 09:35

Wypuszczasz fanatyków jak Ci się podoba. Możesz nawet do tyłu ;)
Nigdzie nie ma zapisu, że tylko z przedniej strefy. A co nie jest zabronione...

Garland the Ironfart
Mudżahedin
Posty: 334
Rejestracja: 1 mar 2014, o 23:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Garland the Ironfart » 30 gru 2014, o 10:35

A co z ogólną zasadą dotyczącą widocznosci? Z tego co rozumiem dotycz strefy przedniej. Chciałbym sie jednak upewnić.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator
Posty: 7842
Rejestracja: 22 lut 2009, o 07:54
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Grolshek » 30 gru 2014, o 11:47

Wypuszczasz fanatyków jak ci się podoba. Ile jeszcze potwierdzeń potrzebujesz ? Przez swoich, obcych, rozwalając o impasy, krawędź stołu żeby zyskać d6 hitów. To O&G są a nie jakaś nudna armia...
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Garland the Ironfart
Mudżahedin
Posty: 334
Rejestracja: 1 mar 2014, o 23:13
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Garland the Ironfart » 30 gru 2014, o 13:08

Bardzo dziekuję. Pytam bo gram Krasnalami i staram sie armie bardziej emocjonujące sprowadzić do stabilnego, wręcz nudnego poziomu. :D

Pozdrawiam Garland

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 152
Rejestracja: 22 sty 2010, o 09:31

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Dulix » 2 sty 2015, o 18:37

Oddział mieczników stoi przy budynku w odległości 1'' (budynek jest na jego lewej flance), czy gobliny na pająkach, które są na budynku mogą w jakiś sposób szarżować na mieczników?
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

ślivek
Falubaz
Posty: 1402
Rejestracja: 18 lip 2013, o 20:15

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: ślivek » 2 sty 2015, o 20:54

Dulix pisze:Oddział mieczników stoi przy budynku w odległości 1'' (budynek jest na jego lewej flance), czy gobliny na pająkach, które są na budynku mogą w jakiś sposób szarżować na mieczników?
Po pierwsze to gobliny na pająkach nie mogą być "na" budynku. Nie mogą garnizonować a jedynie przebiegać przez budynki jakby były open oraz nie zsiadają z pająków podczas oblegania budynku. Zasada Wall-crawler mówi "they cannot linger".
Stąd jeśli się nie mieszczą (a się nie mieszczą jak słusznie mi przypomniano) to nie mogą się dostawić.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2015, o 00:25 przez ślivek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Masakrator
Posty: 2910
Rejestracja: 13 gru 2011, o 02:16
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Azurix » 2 sty 2015, o 21:30

Od kiedy to długość (wymiar wgłąb szeregów oddziału) Podstawki Kawaleryjskiej ma mniej niż 1", skoro to 50mm jest? :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer
Posty: 6586
Rejestracja: 2 lut 2009, o 11:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: misha » 2 sty 2015, o 21:41

pewnie mu o szerokość chodziło :) mniej niż cal
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Azurix
Masakrator
Posty: 2910
Rejestracja: 13 gru 2011, o 02:16
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Azurix » 2 sty 2015, o 21:55

No nie wiem, bo tam chodzi o domknięcie szarży i o formację z 1 szeregiem, a bokiem nie da się tego zrobić i ilość szeregów nie miałaby w tym momencie znaczenia :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ślivek
Falubaz
Posty: 1402
Rejestracja: 18 lip 2013, o 20:15

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: ślivek » 3 sty 2015, o 00:23

#-o Pierwsza Noworoczna wpadka zaliczona. Przepraszam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej
Posty: 928
Rejestracja: 2 lip 2009, o 12:43

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Kopyt » 3 sty 2015, o 18:27

Grimgor Ironhide musi znajdować się w BO ??
Obrazek

-Qc-
Prawie jak Ziemko
Posty: 9357
Rejestracja: 15 lut 2009, o 18:54
Lokalizacja: Szybki Szpil
Kontakt:

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: -Qc- » 3 sty 2015, o 18:42

musi tam byc, nie moze wyjsc, nie moze nigdzie wejsc ani nikt do niego
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Rupert
"Nie jestem powergamerem"
Posty: 108
Rejestracja: 10 lis 2012, o 13:39

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Rupert » 6 sty 2015, o 20:52

Jakie minimalne wielkości podstawek aktualnie obowiązują?

1. Klopa 50x75 jest ok?
2. DD 40x60?
3. Gigant? 50x100?

ODPOWIEDZ