Border Princes

Border Princes

Niezależne Forum WFB/9th Age
 
Teraz jest 23 paź 2018, o 19:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 244, 245, 246, 247, 248  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 19 paź 2017, o 14:22 
Mudżahedin

Dołączył(a): 25 sie 2014, o 22:30
Posty: 349
Za podręcznikiem głównym:
Special Attacks
Special Attacks (like Stomp or Breath Weapon) are typically not made with the model’s weapon. Special Attacks do
not benefit from special rules that modify normal Close Combat Attacks or normal Shooting Attacks (including
special rules that modify Characteristics). However, Special Attacks may benefit from other sources of rules (as long
as they are not special rules) or characteristics increases, such as spells or Magic Items. For example, a Great
Weapon or Thunderous Charge does not increase the Strength of Stomp attacks, but a Potion of Strength or the spell
“Awaken the Beast” (which increases the Strength) does.

Dalej wyliczają specjalne ataki:
Breath Weapon (X)
Crush Attack
Grinding Attacks (X)
Impact Hits (X)
Stomp (X)
Sweeping Attack

Albo czegoś nie widzę i wałuję od nie wiem kiedy, albo mam rację :] Tak czy tak, wygrywam :]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 23 paź 2017, o 18:40 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 paź 2013, o 12:20
Posty: 2092
Ciara napisał(a):
Ataki specjalnie zdaje się nie mają tego ograniczenia.

Inaczej crush atakiem musiałbym bić po szeregowych modelach jak jest 5 lub więcej? =P~


Zasada Crush Attack:
Even though this is a Special Attack, the attack is Allocated as if it was a normal Close Combat Attack. The model can
still make other Special Attacks such as Stomp or Impact Hits.


Cytuj:
Albo czegoś nie widzę i wałuję od nie wiem kiedy, albo mam rację :] Tak czy tak, wygrywam :]


Wałujesz.

Distributing hits:

All attacks that target a unit as a whole (this includes most Ranged Attacks and most Special Close Combat Attacks),
are (under normal circumstances) considered to only hit R&F models. When Characters are joined to units, how hits
are distributed may change, as described in the Character section.

_________________
Maluję dla Perfectly Painted Studio!

https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/

perfectlypaintedstudio@gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 24 paź 2017, o 07:46 
Mudżahedin

Dołączył(a): 25 sie 2014, o 22:30
Posty: 349
wind_sower napisał(a):
Wałujesz.


A więc wygrywam :]

wind_sower napisał(a):
Distributing hits:

All attacks that target a unit as a whole (this includes most Ranged Attacks and most Special Close Combat Attacks),
are (under normal circumstances) considered to only hit R&F models. When Characters are joined to units, how hits
are distributed may change, as described in the Character section.


Ja tam laik i warzywniak jestem, jednak powyższe zaczyna się od założenia, że wszystkie ataki wycelowane są w oddział. A atak specjalny o którym rozmawiamy mówi wyraźnie o modelach w styku, nie o całym oddziale:
s.50:
"Allocating Attacks
At each Initiative step, before any attacks are rolled, attacks must first be allocated against enemy models. If a model
is in base contact with more than one model, it can choose which model to attack. Attacks can be allocated against
models with different Wound pools, i.e. R&F models, Champions and Characters."

Jeżeli wałuję, to czy mógłbyś mi proszę dokładnie to wyjaśnić na podstawie podręcznika?? Za miesiąc i tak wszystko pewnie się zmieni,a ja zagram za pół roku, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć :]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 24 paź 2017, o 10:20 
Masakrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 paź 2013, o 12:20
Posty: 2092
Gdybyś był Laikiem szło by Ci znacznie lepiej ;)
Gazy są atakiem specjalnym, który załącza się pod odpowiednimi warunkami czyli musi być model w styku. Z jednej strony przy zasadach Impactów lub stompów masz, że ataki idą w unit z drugiej strony przy crush atacku masz ze jest traktowany na close combat attack czyli mozesz go przydzielić.

Ja interpretuje to tak, że jeżeli stykasz się tylko z generałem spełniasz warunki gazów i generał obrywa w pozostałych przypadkach nie możesz przydzielać, ale zawsze lepiej zapytać na forum dziewiątki lub ślivka :]

_________________
Maluję dla Perfectly Painted Studio!

https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/

perfectlypaintedstudio@gmail.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 26 paź 2017, o 10:28 
Mudżahedin

Dołączył(a): 25 sie 2014, o 22:30
Posty: 349
wind_sower napisał(a):
Gdybyś był Laikiem szło by Ci znacznie lepiej ;)


No fakt, lepiej było napisać leszczem :]


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 13 lis 2017, o 11:07 
Mudżahedin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 sty 2007, o 18:57
Posty: 343
W 8 i 7 edycji ile hitów zadawały te strzały z Kółka?
To były trzy pojedyncze hity z multiplikacją woundów czy jakoś inaczej to działało?

Z góry dziękuje za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 14 lis 2017, o 11:54 
Niszczyciel Światów
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 wrz 2009, o 13:35
Posty: 4135
Lokalizacja: FENIX Włocławek/Gdańsk
3 strzały z multiplem woundów i bez Asv (i chyba z losową siłą)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 14 lis 2017, o 12:58 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2013, o 21:49
Posty: 1968
Lokalizacja: Warszawa
Był armour save, adekwatny do siły. Tylko latarka waliła noASv niezależnie od sił. Mało to logiczne, ale tak było.
Trzy strzały, siła d6*2, na 6 misfire, każdy suwerennie szukał najbliższego celu, mutiplikacja d6.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 6 sty 2018, o 19:45 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 561
Lokalizacja: Kraków
Magister jadący na dzwonku (Wrodzona ochrona 2) w lekkiej zbroi (+1 AS) oraz Putrid Protection (+2 AS) będzie miał teraz łączny AS 2+ ?
Nie znalazłem nigdzie przeciwwskazań, ale pytam by się upewnić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 6 sty 2018, o 20:27 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2012, o 11:15
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Tak będzie miał 2+ save. Co z tego jak zabrali mu stuborna :x


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 6 sty 2018, o 21:00 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2016, o 10:11
Posty: 561
Lokalizacja: Kraków
Bez sensu :( nie zwróciłem na to uwagi. Czyli nadal na półkę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 6 sty 2018, o 21:49 
Chuck Norris
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 kwi 2012, o 11:15
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Ja też najpierw nie zwróciłem na to uwagi. Dlatego go wystawiłem. Skończyło się tym, że przeciwnik nabił milion ran na klanratach i tu się nagle okazuje, że się breakuje bez żadnego rzutu. Smutne. Niestety przez ten brak dzwon jest warzywem (pal licho zabranie mr, chociaż grałem na wampiry bez magii ofensywnej, więc nie zauważyłem jego braku, pewnie się zmieni jak przeciwnik będzie nawalać czarami), a szkoda bo z + do chanella, zasięgu czarów i 360' widoku ma potencjał jako platforma dla maga z milionem pocisków.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 6 sty 2018, o 22:28 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2013, o 21:49
Posty: 1968
Lokalizacja: Warszawa
Bez unbreakable był już cienki, ale bez stubborna jest absolutnie niewystawialny. Szkoda w ogóle gadać.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 8 sty 2018, o 08:13 
Wałkarz

Dołączył(a): 26 wrz 2013, o 15:02
Posty: 71
No ja zagrałem turniej na dzwonku, czarowanie spoko, daje na prawdę sporo, to obniżenie offa i defa też spoko, trzymałem dzwonek za slejwami, a te biły się prawie dobrze.. Jednak oddział z dzwonkiem spadał w pierwszej turze w której brał udział w combacie... Za te 400 punktów lepiej drugą abome wsadzić do rozpiski..
Takie przemyślenia :)

_________________
http://www.zielonyskaven.blogspot.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 8 sty 2018, o 23:53 
Ciśnieniowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2008, o 13:06
Posty: 7019
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa
Czolem, chlopaki. Zaczalem w tym sezonie pogrywac szczurkami, takze moge sie podzielic wnioskami. Na dzwonie jeszcze nie gralem, ale te obnizania whygladaja calkiem fajnie. +2 do channela rowniez daje bardzo fajna przewage w magii, zwlaszcza, ze mozna dobrac drugiego malego maga z kolejnym +1 do channela z itemu. to sie +5 robi. Sporo. Piszecie, ze sie wam brejkuje. Wiadomo, ze tak bedzie i jesli isc nim do cc, to tylko gdzies na dobitke, zeby wyplacic impakty, te ataczory ogra, dodac szarze, banner i szeregi i przesadzic o losach CC. Mnie boli tylko jedna rzecz, ze ten dzwon moze spasc z artylerii, czy jakiegos innego strzelactwa i magii, a wtedy tracimy w zasadzie cala magie + z 800 punktow. Na pewno do przemyslenia w rozpie typowo offensywnej, ale z drugioej strony za te 400wki wchodzi w zasadzie kolejny unit.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 9 sty 2018, o 00:57 
Kretozord
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2013, o 21:49
Posty: 1968
Lokalizacja: Warszawa
ZielonySkaven napisał(a):
Za te 400 punktów lepiej drugą abome wsadzić do rozpiski..

Drugą? A skąd pomysł na pierwszą w sumie? :D
Próbowałem coś poabomkować tak na papierze i zawsze zamiast niej czy nich coś się lepszego dawało wcisnąć.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 9 sty 2018, o 01:43 
Ciśnieniowiec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 lis 2008, o 13:06
Posty: 7019
Lokalizacja: NEMEZIS Warszawa
To juz inna sprawa ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 12 lut 2018, o 06:38 
Mudżahedin

Dołączył(a): 25 sie 2014, o 22:30
Posty: 349
Pytanie:
Czy Multifocal Eyepiece działa też na Weapon Team niesiony przez Thunder Hulka?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 12 lut 2018, o 08:51 
Falubaz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lis 2011, o 18:24
Posty: 1133
Nie. W opisie masz jasno Weapon Team, a Weapon Team jest to nazwa konkretnego oddziału, więc tylko on może korzystać z efektów Eyepiece'a.

_________________
Sprzedam:
WoCH/WDG
Demony/Bestie

Polskie tłumaczenie 9th Age :
9th Age PL

Tłumaczenie na zamówienie (np. AoS, Mordheim) => PW


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Skaveńskie Q&A
PostNapisane: 27 mar 2018, o 07:33 
Mudżahedin

Dołączył(a): 23 maja 2011, o 19:06
Posty: 245
Czy dzwonek i furmanka chodzą na podstawce rydwanowej (chodzi o starą dobrą 8ed WFB)?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4950 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 244, 245, 246, 247, 248  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Template made by DEVPPL - Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.052s | 13 Queries | GZIP : Off ]