Pomoc przy malowaniu dwarfów
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
metaliczne farby lubią dużo washy różnego rodzaju - od fioletów do brązów spokojnie można dawać - po kilka warstw i co jakiś czas przecierka - krawędzie na koniec jedziesz jaśniejszymi odcieniami i powinno być dobrze - poeksperymentuj ;p
hehe a jak Ci sie wydaje? chodziło mi o brasha, ale generalnie chodzi o to by ciągle było widać podstawowy kolor czyli srebrny, miedziany, złoty czy jaki se tam wymyślisz... Ja nie jestem autorytetem ale widziałem tak robione metaliki i wyglądają lepiej niż NMM którego nie lubię za bardzo choć ćwiczę zawzięcie...
Kolejne pytanko:
Jak malować złoto? Mam shining golda, ale no sam nie wygląda najlepiej.. Washować? Jak tak to jakim kolorem najlepiej? Czy może wymieszać z inną farbką, ciemniejszą i potem powoli rozjaśniać? Czy może jakieś inne sposoby? NMM nie wchodzi w grę, przynajmniej na razie
Jak malować złoto? Mam shining golda, ale no sam nie wygląda najlepiej.. Washować? Jak tak to jakim kolorem najlepiej? Czy może wymieszać z inną farbką, ciemniejszą i potem powoli rozjaśniać? Czy może jakieś inne sposoby? NMM nie wchodzi w grę, przynajmniej na razie
- Tiger Brown
- Kradziej
Dużo daje odpowiedni podkład - próbowałem różnych brązów, ale ostatnio na godło krasiowego regimentu kuszników użyłem "Hammered Copper" Vallejo, na to "Ancient Bronze" Reapera i rozjaśnienia "Antique Bronze" tegoż, a ostatnie rozjaśnienia, że niby refleksy świetlne - "Mithril Silver" GW. Bardzo mi się podoba.
Jak washe, to jakieś brązy, "Chestnut Ink" GW lubi się ze złotem.
Jak washe, to jakieś brązy, "Chestnut Ink" GW lubi się ze złotem.
"Pomaluję wasze figsy" - w przypadku niektórych to brzmiałoby jak groźba.
Wiem że temacik stary, ale o malowaniu naszych malców, więc pozwoliłem sobie zapytać
Na dzień dzisiejszy jaki wash (z nowej palety GW) byłby najlepszy na "stare" dwarf flesh? Czego używacie aktualnie?
Dodam że posiadam stareńki (chyba jeszcze z lat 90) "brązowawy" flesh wash (chyba trochę za ciemny jak dla mnie) oraz z tych nowszych ogryn flesh. Praktycznie jeszcze nie używałem porządnie washy, a moje dwarfy wyglądają zdeczko jak różowe świnki
Mam nadzieję że nie zabijecie mnie za nekromancję
Na dzień dzisiejszy jaki wash (z nowej palety GW) byłby najlepszy na "stare" dwarf flesh? Czego używacie aktualnie?
Dodam że posiadam stareńki (chyba jeszcze z lat 90) "brązowawy" flesh wash (chyba trochę za ciemny jak dla mnie) oraz z tych nowszych ogryn flesh. Praktycznie jeszcze nie używałem porządnie washy, a moje dwarfy wyglądają zdeczko jak różowe świnki
Mam nadzieję że nie zabijecie mnie za nekromancję
A ja mam pytanko co do robienia brody, generalnie zawsze starałem się nasze krasnoludy malować na czarnych podkładzie z uwagi na elementy pancerzy, jednak brody wychodziły słabe - takie smutne i stłamszone. Jednym słowem jaki podkład wybrać i czy ewentualnie podkładować czarnym potem na biało brodę i malować czy całość białym/czarnym? Jakie kolory używacie do malowania dumy naszych figurek?
Po pierwsze : czarna broda/szara drybushem biala farbka na czarna(podklad)/lub szara brode
Brozowa : broz ciemnny na cala brode nakladamy potem drybushem jsniejszy braz : ]
Brozowa : broz ciemnny na cala brode nakladamy potem drybushem jsniejszy braz : ]
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Jakoś wcześniej nie wpadłem na ten wątek. Co do malowania bród drybrushem to mam wątpliwości, co do ostatecznego efektu. Mi to jakoś nigdy nie wychodziło dobrze i zarzuciłem tę metodę. Kolorów można używać całą masę, efekty moga być bardzo różne, w zależności od użytych farb i technik. Zasada - zawsze trzeba zacząć od dużo ciemniejszej farby, niż kolor ostateczny. Moje brody np:
Siwe brody - ciemnoszary, jasnoszary, do białego, ok. 4-5 odcieni minimum
Blond - ciemny braz, jasny brąz,żółty z kościanym, albo zacząć od żółtego wręcz, ąż do kościanego/białego
Rudy - wszystkie odcienie czerwieni,pomarańczu, delikatny żółty można na koniec
Czarny - czarny i rozjasnianie szarym lub ew. granatowym
W międzyczasie washe nie zawadzą
Blond - ciemny braz, jasny brąz,żółty z kościanym, albo zacząć od żółtego wręcz, ąż do kościanego/białego
Tyz prawda, ja powiem tak ze uzywam drybushu i koncze normalnie . Ale fajne malowanie hamakow:Psmiejagreg pisze:Jakoś wcześniej nie wpadłem na ten wątek. Co do malowania bród drybrushem to mam wątpliwości, co do ostatecznego efektu. Mi to jakoś nigdy nie wychodziło dobrze i zarzuciłem tę metodę. Kolorów można używać całą masę, efekty moga być bardzo różne, w zależności od użytych farb i technik. Zasada - zawsze trzeba zacząć od dużo ciemniejszej farby, niż kolor ostateczny. Moje brody np:
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy