Diabelski warsztat

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Diabelski warsztat

Post autor: Belzebub »

Witam!

Chciałbym prezentować tutaj swoje prace. Bardzo mi zależy aby móc rozwijać swoje umiejętności.
W związku z tym będę wdzięczny za maksymalną ilość konstruktywnej krytyki.

Zacznę od Chaos Lorda na Juggernaucie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Technicznie naprawdę fajnie - efekt ognia przykuwa uwagę i model awansuje 1 kategorię.

Wash na czaszkach zamiast dry brusha.

Złoto/brąz na okuciach - wash z jakiejś ciemniej barwy lub highlight żeby nabrało wymiaru.

metalic- jest jakiś taki zwykły, może użyj różnych odcienie, albo chociaż zaznacz krawędzie.

Kompozycja- zastosuj zasadę trójkąta- miej 3 punkty układające się w jakiś trójkąt na modelu ( od przodu) które byłyby pomalowane na inny kolor niż czerwony, żeby był kontrast wtedy nie będzie wrażenia monochromu. Najczęściej to dłonie i twarz, ale może to być tarcza, kita i jakieś szmaty koło pasa. Biały/kościany jasnoniebieski będą dobrze pasować.

Awatar użytkownika
ctan
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: ctan »

Jak wyżej i przede wszystkim więcej cieńszych warstw farby niż jedna gruba, żeby figs był gładko pomalowany bez wyraźnej faktury farby bo odnoszę wrażenie że miejscami jest za grubo.
http://www.fantasygames.com.pl
Mój ranking na CMoN Obrazek

Nie maluję figsów na zamówienie.Obrazek

Slaine Mac Roth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Slaine Mac Roth »

Nie stawiaj figurek w takim swietle, rozpraszaj je jakoś.

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Wielki dzięki za podpowiedzi :D
Muthare pisze: Wash na czaszkach zamiast dry brusha.
Często mam dylemat czy washować czy drybrushować. Z tego co wiem, to chyba trzeba minimalizować ilość drybrushy, bo zazwyczaj je widać.
Muthare pisze: Złoto/brąz na okuciach - wash z jakiejś ciemniej barwy lub highlight żeby nabrało wymiaru.
metalic- jest jakiś taki zwykły, może użyj różnych odcienie, albo chociaż zaznacz krawędzie.
Zdziwisz się, ale był tam położony ciemny wash :) Dla mnie problem polega na tym, że to za mała powierzchnia (za wąska) żeby wydobyć z niej przestrzeń. Dla mnie złoty zawsze był problematyczny.
Co do metalika to też było to monco łoszowane, a poźniej rozjaśniane - być może tak jak piszesz, trochę za słabo.
Muthare pisze: Kompozycja- zastosuj zasadę trójkąta- miej 3 punkty układające się w jakiś trójkąt na modelu ( od przodu) które byłyby pomalowane na inny kolor niż czerwony, żeby był kontrast wtedy nie będzie wrażenia monochromu. Najczęściej to dłonie i twarz, ale może to być tarcza, kita i jakieś szmaty koło pasa. Biały/kościany jasnoniebieski będą dobrze pasować.
To dla mnie jest zupełnie nowe podejście. Pewnie uczą tego na pierwszym roku ASP czy coś takiego... Wiesz gdzie mogę się trochę więcej dowiedzieć na ten temat? Albo podaj przykłady swoich prac z użyciem tej zasady.
ctan pisze:Jak wyżej i przede wszystkim więcej cieńszych warstw farby niż jedna gruba, żeby figs był gładko pomalowany bez wyraźnej faktury farby bo odnoszę wrażenie że miejscami jest za grubo.
Trochę się będę bronić, gdyż odlew był nie do końca dobrze zrobiony. W przypadku dużych figurek GW robionych w metalu tak się często zdarza. W związku z tym powierzchnie, które powinny być gładkie mają sporo wad fabrycznych.
Aczkolwiek być może na początku malowania mogłem położyć zbyt grubą warstwę.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Znalazłem chwilę na zrobienie kilku fotek.
Niestety aparat z telefonu komórkowego, więc szału nie ma.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na żywo wyglądają nieco lepiej.

Awatar użytkownika
Marynarz Storczyk

Post autor: Marynarz Storczyk »

Fajne malowanie, fajny smok, fajne trole tylko jak dla mnie mógłbyś zwashować czymś te kolce i zęby u troli bo są za czyste jak na trole.
El dinero no es nada, pero mucho dinero, eso ya es otra cosa.

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

Generalnie możnaby wyciągnąć highlightami łuski wyverny, i przyciemnić kły i wypustki kostne u troli, za to skóra wyverny jest super- tak trzymać.
mógłbyś się zastanowić nad metalem, można osiągnąć fajne efekty mieszająć czarną farbę z woda i ludwikiem, a następnie malując tylko zetknięcia płyt i kolczugi, słowem wszystko co powinno być ciemniejsze.

Awatar użytkownika
Belzebub
Wałkarz

Muthare pisze:mógłbyś się zastanowić nad metalem, można osiągnąć fajne efekty mieszająć czarną farbę z woda i ludwikiem, a następnie malując tylko zetknięcia płyt i kolczugi, słowem wszystko co powinno być ciemniejsze.
A czym się to różni od washa? I po co ten ludwik? :D

Awatar użytkownika
puszkin

Post autor: puszkin »

Płyn do naczyń zmniejsza napięcie powierzchniowe więc farba z nim zachowuje się jak wash.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Zrób coś z oczami tych trolli, bo są niewidoczne, a szkoda...

ODPOWIEDZ