Witam,
wzorem innych zakładam jeden temat na rozpiski. Będą to armie różne w zależności czym przyjdzie mi ochota zagrać (głównie EMP albo WoCh, bo posiadam trochę figsów).
Za zgodą przeciwnika postanowiłem jednak rozegrać najbliższą bitwę armią Dogs of War. Mimo, że Dogsy są mało popularne od dłuższego czasu to liczę na porady/uwagi/krytykę odnośnie rozpiski.
Dołączyłem krótkie objaśnienia do itemów dostępnych tylko dla DoW.
Dogs of War - 2400
LORDS
#1 Mercenary General - [220]
General
Barded Warhorse; Heavy Armour; Shield
[20] Sword of Might; [10] Dragonhelm; [45] Talisman of Preservation; [25] Crown of Luccini (+1 Ld / worth +100VP if killed)
#1 Hireling Wizard Lord - [210]
Magic LvL 4 - Lore of Shadow
HEROES
#1 Paymaster - [65]
BSB
Halberd; Heavy Armour; Shield
#1 Mercenary Captain - [101]
Heavy Armour; Shield
[25] Pike of Remas (Pike / +1S / mounted units cannot voluntarily charge if come into BtB contact with bearer); [20] Bright Helm of Myrmidia (6+ ASv / -2 WS for enemies in BtB / hates Tomb Kings)
#1 Hireling Wizard - [120]
Magic LvL 2 - Lore of Metal
[25] Dispel Scroll
CORE
#9 Heavy Cavalry - [209]
Lance; Heavy Armour; Shield; Barded Warhorse; Standard; Musician
#39 Pikemen - [410]
Pike (attacks from 4 ranks / ASF if charged / +1S vs charging mounted units); Light Armour; Standard; Musician
#39 Pikemen - [410]
Pike; Light Armour; Standard; Musician
#10 Duellists - [100]
Skirmish
Pistol; Musician
SPECIAL
#34 Paymaster's Bodyguard - [370]
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician
[10] Banner of Steel (+1 ASv until end of turn)
RARE
#1 Cannon - [85]
#1 Halfling Hot Pot - [50]
#1 Halfling Hot Pot - [50]
Generał idzie do kawy, Paymaster do swojej gwardii. Kapitan ustawia się w narożniku jednego oddziału pik, żeby ich nie zaszarżowało nic oprócz piechoty. Halabardnicy chronią drugą flankę.
Kawaleria tylko do kontry. Piechota przepycha, mam nadzieję, że 40 ataków z ASF + Lore of Shadow dadzą radę.
Armie przeróżne w formacie 2400
Armie przeróżne w formacie 2400
It`s only fun if they run!
MUKER pisze:A klopy tylko dwa razy wziołem dwie (ostrzegano mnie, że to przynosi pecha - nie wierzyłem):
1) vs dwarf
ja zaczynam, faza magii pierwszy smitting klopa wybucha, drugi smitting druga klopa wybucha i tyle w tym temacie
Figurki posiadam tylko do Imperium i WoCh, ale imperialna piechota to nawet niezłe proksy za pikinierów i halabardy DoW. Przecież nie będę kupował modeli DoW, żeby pograć jedną-dwie gry. Tym bardziej, że ciężko te modele dostać odkąd GW zrezygnowało z DoW, jako głównej armii.
Jako, że gramy tylko domowo to opieramy się na RB i AB, ewentualnie głównym FAQ od GW. Zwykle gramy też na zasadach euro.
Jako, że gramy tylko domowo to opieramy się na RB i AB, ewentualnie głównym FAQ od GW. Zwykle gramy też na zasadach euro.
It`s only fun if they run!
MUKER pisze:A klopy tylko dwa razy wziołem dwie (ostrzegano mnie, że to przynosi pecha - nie wierzyłem):
1) vs dwarf
ja zaczynam, faza magii pierwszy smitting klopa wybucha, drugi smitting druga klopa wybucha i tyle w tym temacie