Always Strikes First
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Always Strikes First
Niedługo wychodzą nowe elfiki i sądzę, że całkiem szybko mogą się pojawić pytania dotyczące walki między oddziałami z ASF.
Wg. podręcznika wygląda to tak - jeśli dwa oddziały mają ASF, pierwszy uderza ten z wyższą Inicjatywą ( należy rzucić kością kto pierwszy uderza, gdy mamy tą samą In. ).
Naszły mnie zatem konkretne pytania:
- jeśli spotykają się dwa oddziały z ASF to nie ma znaczenia kto szarżował, pierwszy uderza i tak ten z większą I ?
- jeśli walczą dwa oddziały posiadające ASF i taką samą Inicjatywę, to w drugiej rundzie walki nie ma znaczenia kto wygrał poprzednią, a i tak rzucamy kością by stwierdzić kto pierwszy atakuje ?
- czy jakiekolwiek znaczenie ma urzywanie przez jakąś ze stron dwuręcznej broni ?
W takim rozumieniu zasad jak przedstawiłem wyżej wychodzą takie smaczki, jak oddział swordmasterów szarżujący na drugi oddział swordmasterów i rzut kością decydujący o tym, kto kogo zmieli Chyba, że rozumiemy uderzanie według Inicjatywy, jako określenie mało precyzyjne i oznaczające walkę według inicjatywy jak w normalnym starciu - szarżujący -> inicjatywa -> w razie równej ten kto wygrał. Choć zapis w książce wydaje się dość precyzyjny.
Wg. podręcznika wygląda to tak - jeśli dwa oddziały mają ASF, pierwszy uderza ten z wyższą Inicjatywą ( należy rzucić kością kto pierwszy uderza, gdy mamy tą samą In. ).
Naszły mnie zatem konkretne pytania:
- jeśli spotykają się dwa oddziały z ASF to nie ma znaczenia kto szarżował, pierwszy uderza i tak ten z większą I ?
- jeśli walczą dwa oddziały posiadające ASF i taką samą Inicjatywę, to w drugiej rundzie walki nie ma znaczenia kto wygrał poprzednią, a i tak rzucamy kością by stwierdzić kto pierwszy atakuje ?
- czy jakiekolwiek znaczenie ma urzywanie przez jakąś ze stron dwuręcznej broni ?
W takim rozumieniu zasad jak przedstawiłem wyżej wychodzą takie smaczki, jak oddział swordmasterów szarżujący na drugi oddział swordmasterów i rzut kością decydujący o tym, kto kogo zmieli Chyba, że rozumiemy uderzanie według Inicjatywy, jako określenie mało precyzyjne i oznaczające walkę według inicjatywy jak w normalnym starciu - szarżujący -> inicjatywa -> w razie równej ten kto wygrał. Choć zapis w książce wydaje się dość precyzyjny.
-
- "Nie jestem powergamerem"
Według podręcznika we wszystkich trzech przypadkach najpierw decyduje inicjatywa, jeśli równa to rzut kostką. GW nie ma znaczenia.
odnosnie GW wydaje mi sie, ze ma.. nie mam rulebooka w domu na ta chwile, ale Gregory T. mi cos tam kiedys takiego nawijal
-
- "Nie jestem powergamerem"
GW nie obniża I, tylko daje uderzanie jako ostatni. Co jest kasowane przez ASF. W sumie logiczne byłoby to, co piszesz, ale w RB nic o tym nie wspomnieli.
GW powinno wyłączać ASF, ale cii
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Zgadzam się z przedmówcą GW powinno wyłączać ASF, choć w RB trudno się dopatrzeć jednoznacznej interpretacji (przy GW pisze strike last, no ale w takim razie jak wyglądają SM którzy bili po inicjatywie... a teraz będą zawsze bić pierwsi.... eee dziwne to trochę może jakieś uściślenia wyjdą)
PZDR
PZDR
jakiej interpretacji? zasady specjalne sa wazniejsze od zasad broni. Przeciez to chyba oczywiste.... jesli mamy wlasnie wspomnianych swordmasterow to oni maja bic po inicjatywie czy jako stike last bo maja tak z gw? jesli uznasz, ze po inicjatywie to tak samo jest z asf. Liczy sie tylko ta zasada w tym przypadku.Quvy pisze:Zgadzam się z przedmówcą GW powinno wyłączać ASF, choć w RB trudno się dopatrzeć jednoznacznej interpretacji (przy GW pisze strike last, no ale w takim razie jak wyglądają SM którzy bili po inicjatywie... a teraz będą zawsze bić pierwsi.... eee dziwne to trochę może jakieś uściślenia wyjdą)
PZDR
tak
co do tego nie jestem pewien ale raw przemawia za rzucaniem na inicjatywe co ture. Dziwne ale tak mniej wiecej to wyglada...- jeśli walczą dwa oddziały posiadające ASF i taką samą Inicjatywę, to w drugiej rundzie walki nie ma znaczenia kto wygrał poprzednią, a i tak rzucamy kością by stwierdzić kto pierwszy atakuje ?
+2s? zazwyczaj to ma spore znaczenie- czy jakiekolwiek znaczenie ma urzywanie przez jakąś ze stron dwuręcznej broni ?
jakiej interpretacji? zasady specjalne sa wazniejsze od zasad broni. Przeciez to chyba oczywiste.... jesli mamy wlasnie wspomnianych swordmasterow to oni maja bic po inicjatywie czy jako stike last bo maja tak z gw? jesli uznasz, ze po inicjatywie to tak samo jest z asf. Liczy sie tylko ta zasada w tym przypadku.Quvy pisze:Zgadzam się z przedmówcą GW powinno wyłączać ASF, choć w RB trudno się dopatrzeć jednoznacznej interpretacji (przy GW pisze strike last, no ale w takim razie jak wyglądają SM którzy bili po inicjatywie... a teraz będą zawsze bić pierwsi.... eee dziwne to trochę może jakieś uściślenia wyjdą)
PZDR
tak
co do tego nie jestem pewien ale raw przemawia za rzucaniem na inicjatywe co ture. Dziwne ale tak mniej wiecej to wyglada...- jeśli walczą dwa oddziały posiadające ASF i taką samą Inicjatywę, to w drugiej rundzie walki nie ma znaczenia kto wygrał poprzednią, a i tak rzucamy kością by stwierdzić kto pierwszy atakuje ?
+2s? zazwyczaj to ma spore znaczenie- czy jakiekolwiek znaczenie ma urzywanie przez jakąś ze stron dwuręcznej broni ?
Hehe To będzie dobre:
HE vs HE
Szarżują Swordmasterzy na Swordmasterów - I te same, obie ekipy ASF. No to kulamy - szarżujący 3, szarżowany 5 WOW szarżowany mieli szarżującgo ŁIIIIIIIIIIIII Nie ma jak rzut jedną kostką decydujący o tym kto komu naklepie.
HE vs HE
Szarżują Swordmasterzy na Swordmasterów - I te same, obie ekipy ASF. No to kulamy - szarżujący 3, szarżowany 5 WOW szarżowany mieli szarżującgo ŁIIIIIIIIIIIII Nie ma jak rzut jedną kostką decydujący o tym kto komu naklepie.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
tak.. teraz grajac HE vs HE bedzie grac bardziej taktycznie..a nie leciec na pałe do walki (jak to sie robi w innych ofesach)..Scimitar pisze:Hehe To będzie dobre:
HE vs HE
moze SM zaszarzowani od boku nie sa tacy straszni?
ale prawda jest ze ASF vs ASF bedzie teraz zalezało tylko od rzutu kostka.. szkoda... ale to nie my piszemy zasady.
Bueheeheeh, no i pieknie pieknie sie porobilo z tymi HE. Te ASF to poroniony pomysl, zabiera kolejny element taktyki w battlu. Po co zastawiac pulapki, robic markowane szarze itd. Skoro i tak mamy ASF, a w przypadku SM vs SM decyduje jeden rzut kostka, bo mielenie bedzie ostre...
"Taktycznie" czyli "kto kogo pierwszy wystrzela i wymaguje"?Asassello pisze:tak.. teraz grajac HE vs HE bedzie grac bardziej taktycznie..a nie leciec na pałe do walki (jak to sie robi w innych ofesach)..Scimitar pisze:Hehe To będzie dobre:
HE vs HE
moze SM zaszarzowani od boku nie sa tacy straszni?
ale prawda jest ze ASF vs ASF bedzie teraz zalezało tylko od rzutu kostka.. szkoda... ale to nie my piszemy zasady.
LOL.. M.T. to tak jakby zarzucac Chaosowi "ze walczy w CC" i tym wygrywa..
-
- Powergamer Rozpiskowy
Nie do końca tak. Będzie zależało od zapisu przy tym ASF. W przypadku krasnoludzkiego MR. of Swiftness jest tak: "If Initiative are equal follow the WHo Strikes First Rules. See Warhammer Rulebook"Scimitar pisze:Hehe To będzie dobre:
HE vs HE
Na stronie 34 Rulebooka czytamy, że pierwszą zasadą jest, że szarżujący bije pierwszy.
IMO - test inicjatywy dopiero w przypadku remisowego starcia.
w kodeksie napisali rownierz ze maja ASF bez wzlgedu do posiadana bron i jej zasady, mialem w eku widzialem i jestem tego pewien.
co do remisowego starcia: bije ten kto ma wyzsze I a jesli jest remis to rzucamy kostka, nic prostszego.
co do remisowego starcia: bije ten kto ma wyzsze I a jesli jest remis to rzucamy kostka, nic prostszego.
W przypadku szarzy decyduje rzut koscia ( mowie o sytuacji walki sm vs sm) , natomiast w drugiej turze walki decyduje imho kto wygral poprzednia walke , przeciez tak jest w z normalnymi oddzialami , ze jesli maja taka sama I to decyduje kto wygral walke w zeszlej turze... W przypadku remisu w 1 turze walki jest ponowny rzut koscia...