Dwarfs - początkujacy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Jak zacząć?
to troche nie do konca tak.
w koncu z jednego boxa mozesz tez zrobic thundow i kusznikow, dzialo i organki. jednak sklejajac jedno nie wystawimy tego juz jako drugie.
w innych armiach wiele jest jeszcze takich przykladow.
jednak wojownicy i dlugobrodzi sa najbardziej do siebie podobni i tutaj faktycznie nie powinno byc problemu z wystawieniem ich w dwoch formach. wystarczy ich brody pomalowac na jasne kolory by nie bylo zadnego problemu.
w koncu z jednego boxa mozesz tez zrobic thundow i kusznikow, dzialo i organki. jednak sklejajac jedno nie wystawimy tego juz jako drugie.
w innych armiach wiele jest jeszcze takich przykladow.
jednak wojownicy i dlugobrodzi sa najbardziej do siebie podobni i tutaj faktycznie nie powinno byc problemu z wystawieniem ich w dwoch formach. wystarczy ich brody pomalowac na jasne kolory by nie bylo zadnego problemu.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Acha, jedna porada - gdybyś sklejał działo/organki, nie musisz sklejać wszystkiego. Da się zrobić tak, że sklejasz działo w cztery części (lufa, lewa strona, prawa strona z podstawą i sama lufa). W ten sposób możesz skleić osobno lufy organek i używać ich wymiennie.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
aaa ok cenna rada co do organek/działa figsy longbeards-ów sa ładne, bardzo łądne, można z początku przyoszczędzić nie kupując metali i robiąc ich z wojowników. Ale już w Ironbreakers i Hammerers trzeba zainwestować, pomału kupująć po 5.
Po ile sie ich zazwyczaj wystawia Ironbreakers, Hammerers i Longbeards 10? 20? albo inaczej minimalny odział to?
Po ile sie ich zazwyczaj wystawia Ironbreakers, Hammerers i Longbeards 10? 20? albo inaczej minimalny odział to?
"Złoto nie może kupić straconego honoru, ani rzemiosło nie może go naprawić"
minimalny oddział to:riv89 pisze:aaa ok cenna rada co do organek/działa figsy longbeards-ów sa ładne, bardzo łądne, można z początku przyoszczędzić nie kupując metali i robiąc ich z wojowników. Ale już w Ironbreakers i Hammerers trzeba zainwestować, pomału kupująć po 5.
- Ironbreakers: 5
- Hammerers: 5
- Longbeards: 10
po ile się wystawia to już kwestia tego jak lubisz grać, a to (jak już rozmawialiśmy) już kwestia pogrania kilku bitew
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
najlepiej 25-30...:]riv89 pisze:aaa ok cenna rada co do organek/działa figsy longbeards-ów sa ładne, bardzo łądne, można z początku przyoszczędzić nie kupując metali i robiąc ich z wojowników. Ale już w Ironbreakers i Hammerers trzeba zainwestować, pomału kupująć po 5.
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
Akurat nie mogę powiedzieć, żeby figurki hamków i ironbreakerów od GW mi się podobały. Sam od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu Hamków (mam tych Manticowych, nie są zbyt ładni, ale 40 kosztuje coś koło 160 złotych), z tym że od Gamezone'a a nie GW. Porównując cenę od GW (450 złotych za 30 modeli, dostępne są chyba i tak tylko w mail order) wychodzi jakieś 480 złotych za 30 modeli, z tym że jest 9 wzorów wojowników, do tego są w/g mnie dużo ładniejsze. Tutaj link poglądowy: http://vanaheim.pl/gamezone-dwarfs/3749 ... ian-i.html
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
lekki offtop: zarejstrowałem się tutaj przedewszystkim po to żeby moimi pytaniami nie zadręczyć pewnego znajomego (pozdrawiam w tym miejscu) po czym okazuje się, że i tak dopadł mnie tutaj forumowicz o niku: Smh
Dziękuję
Dziękuję
panterq pisze:Akurat nie mogę powiedzieć, żeby figurki hamków i ironbreakerów od GW mi się podobały. Sam od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu Hamków (mam tych Manticowych, nie są zbyt ładni, ale 40 kosztuje coś koło 160 złotych), z tym że od Gamezone'a a nie GW. Porównując cenę od GW (450 złotych za 30 modeli, dostępne są chyba i tak tylko w mail order) wychodzi jakieś 480 złotych za 30 modeli, z tym że jest 9 wzorów wojowników, do tego są w/g mnie dużo ładniejsze. Tutaj link poglądowy: http://vanaheim.pl/gamezone-dwarfs/3749 ... ian-i.html
legalne jest w WFB wystawianie figurek innej firmy? Do grania dla fanu powinno i pewnie tak jest a w turniejach?
nie możesz tylko jeżeli jest to truniej GW, a tak to to można . [ W polsce raczej ich nie ma :]]riv89 pisze:panterq pisze:Akurat nie mogę powiedzieć, żeby figurki hamków i ironbreakerów od GW mi się podobały. Sam od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu Hamków (mam tych Manticowych, nie są zbyt ładni, ale 40 kosztuje coś koło 160 złotych), z tym że od Gamezone'a a nie GW. Porównując cenę od GW (450 złotych za 30 modeli, dostępne są chyba i tak tylko w mail order) wychodzi jakieś 480 złotych za 30 modeli, z tym że jest 9 wzorów wojowników, do tego są w/g mnie dużo ładniejsze. Tutaj link poglądowy: http://vanaheim.pl/gamezone-dwarfs/3749 ... ian-i.html
legalne jest w WFB wystawianie figurek innej firmy? Do grania dla fanu powinno i pewnie tak jest a w turniejach?
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy
Te hamki z gamezone'a mają płaszcze. Ja krasnoludy z płaszczami konwertuję w Strażników. "Camo-leśny" płaszcz, z bitsów kusza na plecy i jest git
Jeżeli chodzi jeszcze o: tzw. Wysiwyg Longbeards Vs Warriors.
Link do forum ang. opisują co i jak
1. http://www.bugmansbrewery.com/topic/299 ... -warriors/
2. http://www.bugmansbrewery.com/topic/369 ... ongbeards/
Link do forum ang. opisują co i jak
1. http://www.bugmansbrewery.com/topic/299 ... -warriors/
2. http://www.bugmansbrewery.com/topic/369 ... ongbeards/
- Stundstorm
- Warzywo
Witam. Od pewnego czasu gram w Warhammera 40000 i inne bitewniaki. Ostatnio chcę też zacząć grać w Fantasy Battela. Zdecydowałem się na Dwarfów, i chciałem się zapytać jaki byłby (poza battalionem) najlepszy zakup jednostek do tej armii. Myślałem na początek o warriorach i thundersach oraz lorda z pistolem. Czy to w ogóle ma sens. I jakie jeszcze jednostki opłaca się kupić.
Mój blog: http://wargamingwangera.blogspot.com/
Zalezy jak chcesz grac ale uzywa sie najczesciej z piechoty : wojakow, longow, hamerrerow i kusznikow. Rzadko sie widuje slayerow thundererow a jeszcze bardziej ironow
z maszyn : dzialo organy katapulta czasem balista
z bohaterow : musi byc min. rozpraszacz runsmith[1 kosc ]/runlord[2 kosci ] ale czasami tez mozna grac na kowadle[3 kosci na rozproszenie i bsb ale tez mozna miec lorda na tarczy . Raczej sa to podstawowi bohaterowie w armii, nie ktorzy tez uzywaja slayerow
Jak cos to mnie poprawicie ale chyba dobrze napisalem
z maszyn : dzialo organy katapulta czasem balista
z bohaterow : musi byc min. rozpraszacz runsmith[1 kosc ]/runlord[2 kosci ] ale czasami tez mozna grac na kowadle[3 kosci na rozproszenie i bsb ale tez mozna miec lorda na tarczy . Raczej sa to podstawowi bohaterowie w armii, nie ktorzy tez uzywaja slayerow
Jak cos to mnie poprawicie ale chyba dobrze napisalem
- Stundstorm
- Warzywo
Mam jeszcze jedno pytanie. Wiadomo kiedy wyjdzie nowy army book do dwarfsów. Nie chcę kupować nie wiedząć bo ostatnio wtopiłem się tak z dexem do Dark Angels.
Mój blog: http://wargamingwangera.blogspot.com/
Witam!
Na forum jestem nowy i co za tym idzie dopiero zaczynam swoją przygodę z WFB. Staję - jak chyba każdy początkujący - przed oczywistym problemem: jaką armię wybrać? W zasadzie mam trzech faworytów - Bretonię, Imperium i właśnie Krasnali. Pojawiają się tu zatem dwa pytania:
1) czy możecie opisać nieco Dwarfów w celu zachęcenia nowego gracza?
2) jak wyglądałaby rozpiska (albo przynajmniej przybliżony skład armii) jednostek na jakieś 750-1000 pkt? Chodzi tu głównie o modele, które musiałbym zakupić na start do nauki gry.
Z góry dzięki
Na forum jestem nowy i co za tym idzie dopiero zaczynam swoją przygodę z WFB. Staję - jak chyba każdy początkujący - przed oczywistym problemem: jaką armię wybrać? W zasadzie mam trzech faworytów - Bretonię, Imperium i właśnie Krasnali. Pojawiają się tu zatem dwa pytania:
1) czy możecie opisać nieco Dwarfów w celu zachęcenia nowego gracza?
2) jak wyglądałaby rozpiska (albo przynajmniej przybliżony skład armii) jednostek na jakieś 750-1000 pkt? Chodzi tu głównie o modele, które musiałbym zakupić na start do nauki gry.
Z góry dzięki
Dokładnie. Można napisać bardzo dużo ale za trzy tygodnie ta wiedza będzie nic nie warta, bo wyjdzie nowy army book, który może wszystko wywrócić do góry nogami. Słyszy się też o książce do bretki w połowie tego roku. Polecam chwilę poczekać i wtedy podejmować decyzję.