Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
misha
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: misha »

analogicznym tokiem myślenia(w porównaniu do inych tego typu jednostek u innych armii)
a co to za jednostki i co było dodatkowe, a nie było w AB/FAQ ?
a napisane mogło to być w nie wiem czym i obowiązywać.
AB+FAQ, jak ni ma to ni ma :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Magnaf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Magnaf »

Jaka jest poprawana wielkosc podstawki do:
- Highborn on Green Dragon

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

50x50
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Pytanko tak dla upewnienia się :) Czy można mieć dwa przedmioty z wardem i wybierać którego używam dowolnie jak chcę ?

Sytuacja :
Lordzio ma Stone of Rebirth i Armour of Destiny. Czy do momentu aż życie nie spadnie mi do jednej rany korzystam z warda na 4+ ze zbroi a po spadku mogę przełączyć się na 2+ ?:)

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

Zawsze używasz najlepszego możliwego warda, więc po utracie 2 ran przełączasz się na 2+. To tak jakbyś miał Armor of Destiny i Dragonbane Gem, w momencie dostania ataku ognistego, uaktywnia się gem, czyli najlepszy możliwy ward się polepsza.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

o ile się nie mylę to mając warda z 2 różnych źródeł można wybrać z którego się korzysta (nie zawsze musi to być najlepszy)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

A jaki jest sens branie tego gorszego? ;-)
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Kiedy chcemy żeby coś umarło, bo np. zajmuje nam miejsce, a mamy szatański plan :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

dokładnie, głównie chodzi o to że nie mamy zasady life is cheap a strzelać trzeba... :wink:

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Laik pisze:o ile się nie mylę to mając warda z 2 różnych źródeł można wybrać z którego się korzysta (nie zawsze musi to być najlepszy)
Wybierasz lepszy, RB str. 44:
"If a model has more than one ward save simply use the best."
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Magnaf

Czy magiczne luki:Bow of Loren, Hunter itd to longbowy o sile 3 czy 4 ? ( Pamiętam gdzieś zapis o sile 4 ale nigdzie nie moge tego znaleźć)

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Magnaf pisze:Czy magiczne luki:Bow of Loren, Hunter itd to longbowy o sile 3 czy 4 ? ( Pamiętam gdzieś zapis o sile 4 ale nigdzie nie moge tego znaleźć)
Siła 3 :) Siłę 4 mają tylko łuki Glade Guardów na bliskim zasięgu

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Siła 4 na całej armii, była by moc:D a w drafcie było by max 30 łuków:P
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

pingu pisze:Siła 4 na całej armii, była by moc:D a w drafcie było by max 30 łuków:P
To nie ten dział pingu, nie spamujmy wszędzie.
Pozdro

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Nie spamuje, a woli ścisłości jeśli ktoś chce mieć s4 na wszystkich łukach zapraszam do USA taki mają draft
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Magnaf

Zastanaiwam sie czy to bug z army buildera:
- Highborn jako wild rider nie moze wziac Sprit Sword / oraz tej broni ktora daje -1 do liderki po zadaniu wounda

W opisie przedmiotu nie ma zamieszczone "only on foot" w dodatku bedac na smoku moge mu dodac te przedmioty. Jako wild rider moze poslugiwac sie pozostalymi przedmiotami.

Rozumiem ze to bug i spokojnie mozna robic combo na -2 liderki i wrzutke ze spirit sworda?

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

wild rider hero może z magicznych broni brać tylko włócznie (taki bug army booka :wink: )

gryfel
Warzywo

Post autor: gryfel »

Witam

Jeśli chodzi o gre w WFB jestem raczej zielony... Póki co zbieram WE tylko kolekcjonersko, kiedyś spodobały mi się modele i zakupiłem kilka raczej z zamiarem jedynie pomalowania :) Zdecydowałem się na Leśne głównie z powodu ładnych figsów, o grze wiem tylko tyle co przeczytałem lub słyszałem na turniejach innych bitwniaków. Kolekcję zacząłem od bohaterów i na razie tylko takie figury posiadam, ale świat WFB kusi, chętnie bym nauczył się grać jeśli znajde czas.

Pare pytań od początkującego:

1. Co to jest BSB :) ??
2. Jacy bohaterowie są grywalni? Dlaczego w rozpiskach (na forum) nie pojawia się smok (zielony z bliżniaczkami) ani Orion?
3. Skaw The Falconer to model tylko kolekcjonerski czy można nim normalnie grać (opłacalny)?
4. Jakie różnice mają różne rodzaje Lordów? Np. Waywatcher Lord, a zwykły lord?
5. Co mnie bardzo ciekawi, jak to jest z nowymi edycjami w WFB..? Jeśli wyjdą nowe profile figurek np. Driad to co ze starymi modelami?
No i jak często zdarza sie taki "remake" armii? Czy za każdym razem zmianiają sie zasady i wszystkie armie otrzymują nowe armybooki?

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

1. Battle Standard Bearer - sztandarowy armii.
2. Siostry oraz Orion to specjalni bohaterowie - w Polsce nie gra się na special charakters.
3. Skaw jest bodajże z 4 lub 5 edycji, jako figurka można go użyć jako innego bohatera. Sam Skaw jako specjalny już nie istnieje.
4. Różnią się zasadami.
5. Różnie, Wood Elfickiego booka nie było od dobrych 6 lat, natomiast imperialny chyba co 2 lata. Edycja średnio co 3-4 lata.

Jeśli chcesz zacząć grać to polecam zacząć swą przygodę od podręcznika z zasadami oraz podręcznika armii. To Ci wyjaśni wiele, a nawet bardzo wiele.

Pozdrawiam

gryfel
Warzywo

Post autor: gryfel »

Czy to jest najnowszy Rulebook? Często wychodzą nowe (każda edycja?)?
Co do army book'a - lepszy angielski czy polski? Mam wrażenie, że gra jest lepiej podana w oryginale? Najnowszy to 6-sta Ed?

Jeszcze małe pytanko - jakie zastosowanie mają modele jednorożców w armii WE..? Czy można wystawić maga/lorda itp. na dowolnym wierzchowcu?

Czy polska liga WFB wydaje właśne uściślenia dot. rozgrywki tak jak jest np. w Lotrze?

ODPOWIEDZ