eBAY czym to się je?
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
eBAY czym to się je?
Witam. Mam wielką armię ogrów na sprzedaż i mam pytanie...
...zastanawiam się bowiem czy nie mógłbym uzyskać lepszej ceny sprzedając ją poprzez eBAY, przyjmując że istnieją od nas społeczeństwa zamożniejsze...? Jako że armię mam bdb pomalowaną i wielką (cena w pl sklepach ponad 2000zł za same figsy...) to wychodzę z założenia że koszty przesyłki związane z zagraniczną wysyłką będą do udźwignięcia dla takiego zestawu...
A pytanie brzmi, jako że nigdy na ebay nie sprzedawałem, czy rzeczywiście mogę liczyć na lepszą cenę czy też to takie moje dziecinne wyobrażenia że anglik/niemiec kupi drożej bo tam w euro zarabiają tyle co u nas w PLN?
Ponadto nie wiem czy w Polsce znajdzie się osoba chętna do kupienia całego zestawu choćby po cenie sklepowej, bez ok. 300 godzin jakie poświęciłem na modelarstwo. Być może źle oceniam miejscową scenę i mamy zamożnych graczy chcących poczynić taki wydatek?
Jeżeli ktoś już sprzedawał figurki w ten sposób proszę o wszelkie możliwe rady/ostrzeżenia jakich może udzielić. Może ktoś już sprzedawał większe zestawy i wie jak uzyskać najlepszą cenę? Proszę również o jakiekolwiek info od osób korzystających z eBAY, dla niezaznajomionego, na co uważać, o czym pamiętać, jakie są różnice do allegro, o których trzeba pamiętać.
...zastanawiam się bowiem czy nie mógłbym uzyskać lepszej ceny sprzedając ją poprzez eBAY, przyjmując że istnieją od nas społeczeństwa zamożniejsze...? Jako że armię mam bdb pomalowaną i wielką (cena w pl sklepach ponad 2000zł za same figsy...) to wychodzę z założenia że koszty przesyłki związane z zagraniczną wysyłką będą do udźwignięcia dla takiego zestawu...
A pytanie brzmi, jako że nigdy na ebay nie sprzedawałem, czy rzeczywiście mogę liczyć na lepszą cenę czy też to takie moje dziecinne wyobrażenia że anglik/niemiec kupi drożej bo tam w euro zarabiają tyle co u nas w PLN?
Ponadto nie wiem czy w Polsce znajdzie się osoba chętna do kupienia całego zestawu choćby po cenie sklepowej, bez ok. 300 godzin jakie poświęciłem na modelarstwo. Być może źle oceniam miejscową scenę i mamy zamożnych graczy chcących poczynić taki wydatek?
Jeżeli ktoś już sprzedawał figurki w ten sposób proszę o wszelkie możliwe rady/ostrzeżenia jakich może udzielić. Może ktoś już sprzedawał większe zestawy i wie jak uzyskać najlepszą cenę? Proszę również o jakiekolwiek info od osób korzystających z eBAY, dla niezaznajomionego, na co uważać, o czym pamiętać, jakie są różnice do allegro, o których trzeba pamiętać.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
Armie w calosci Ida najszybciej na ebayu. a jak masz pomalowana to naprawde szybko
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
Gohish masz konto na eBay ?? jak tak to na POLSKIM czy ANGIELSKIM ??Gokish pisze:2,5% nie więcej niż 43,75 zł
Powiedz mi jak Ty to wyliczyłeś ?? bo eBay pobiera znacznie większą prowizję.
W sumie zależy to od ostatecznej ceny sprzedanego przedmiotu.
O ile samo wystawienie przedmiotu po cenie 2000zł albo np 420 funa + kilka zdjęć to jeszcze grosze, to np na eBayu UK ostatecznie zapłacisz za sprzedany przedmiot po cenie 420Ł + 20Ł P&P prowizji około 55-60 funa.
Ja nie korzystałem nigdy z eBaya PL ale z tego co wiem, opłaty % wszędzie mają takie same.
w ten weekend wystawiasz aukcje za free i z tego co pamiętam to możesz zaznaczyć opcję żeby Twoja aukcja była widziana na ebay USA co stanowczo zwiększa szanse na sprzedaż.
eBay to dużo lepszy pomysł na sprzedaż armii niż allegro
znajdz tylko odpowiedni ebay odpwiednie opcje i z pewnością trafi ci się jakiś dobry klient...
mój kolega sprzedawał tak armie Imperium rok temu (zbejcowaną ale za to przeładnie) i opchnął to za naprawdę grubą kasę jakiemuś francuzowi z którym potem robił wiecej interesów
wiec jak widac warto
eBay to dużo lepszy pomysł na sprzedaż armii niż allegro
znajdz tylko odpowiedni ebay odpwiednie opcje i z pewnością trafi ci się jakiś dobry klient...
mój kolega sprzedawał tak armie Imperium rok temu (zbejcowaną ale za to przeładnie) i opchnął to za naprawdę grubą kasę jakiemuś francuzowi z którym potem robił wiecej interesów
wiec jak widac warto
hmmm... a ktos z Was który jest pewien mógłby jasno opisać jak co ustawić i jakie sa prowizje?
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
http://sellercentre.ebay.co.uk/fees-listing-itemDurin pisze:hmmm... a ktos z Was który jest pewien mógłby jasno opisać jak co ustawić i jakie sa prowizje?
Paypal też pobiera prowizję więc kilka groszy ubędzie.
Może na krajowym eBayu są inne opłaty.
Durin pisze:hmmm... a ktos z Was który jest pewien mógłby jasno opisać jak co ustawić i jakie sa prowizje?
realne koszty Ebay i Pay pal musisz liczyć na poziomie 15%. Zależy gdzie sprzedajesz i czy kupujący zapłacił CI kasą z karty czy miał kasę na PayPal - z różnych krajów są różne prowizje.
Przede wszystkim zaznacz ,że wysyłasz "all world" i jasno sprecyzuj koszty wysyłki dla każdego kontynentu osobno. Oferuj przesyłkę tylko REJESTROWANĄ czyli listową poleconę - do USA tylko priorytetową bo ekonomiczna płynie statkiem i dopłynie po 4 tygodniach a kupujący zdąży się już zniecierpliwić . Na stronie USPS com możesz śleedzić wpisując numer nadania poprzedając go RR- cyfry - i kończąc dodając PL ...czyli RR00000000PL. Ten numer możesz podać kupującemu jak wyślesz paczkę.
Ustaw cenę Kup Tera - wysoką ale zezwól na wysyłanie ofert - może ktoś normalny się zainteresuje i da godne pieniądze - zostaniesz o tym poinformowany mailem.
Modele wystawiaj na Ebay.co ale zaznacz opcje ,żeby były widoczne w uk, - kosztuje to 0,5$ dodatkowo...
I pamiętaj - Ebay to nie Allegro - tam kupujący jest bogiem - jeśli paczka nie dojedzie albo dojedzie uszkodzona to Ty będziesz stratny - otworzy Ci sprawę i Ebay zmusi cie do oddania kasy . Bądź więc wyjątkow ostrożny i rzetelny
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. W takim razie armia pójdzie na eBAY. Jeszcze pytanie z innej beczki, mianowicie czy poza UE należy się liczyć z jakimiś specjalnymi opłatami typu cło? A jeśli tak to jak je w praktyce opłacić i co napisać w info na opisie aukcji?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
A jak chcesz to załatwić uczciwie, to musisz napisać w aukcji, że cło opłaca kupujący i nie jest to twoja sprawa - u międzynarodowych sprzedawców często jest taka formułka. Choć muszę przyznać, że niektórzy sprzedawcy zawsze zaznaczają wartość 10 USD niezależnie od tego, co i za ile zamówię.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
Uwaga: nowe tortury wymyślone przez Royal Mail.
Zakupiłem ostatnio kilkanaście farbek na jebaju i po wymianie mail ze sprzedawcą (paczka nie przyszła) okazało się, że w jednej przesyłce mogą być najwyżej 4 farbki, max 150ml każda - bo tak sobie Royal Mail wymyśliło. Moja przesyłka została więc najprawdopodobniej zniszczona przez angielską pocztę jako nie odpowiadająca ichnim przepisom wewnętrznym. Szkoda, koniec z większymi zamówieniami Coat d'Arms. Ku przestrodze wszystkim kupującym w Anglii. Pisze tego posta tutaj, żeby nie tworzyć bez sensu nowych tematów.
Zakupiłem ostatnio kilkanaście farbek na jebaju i po wymianie mail ze sprzedawcą (paczka nie przyszła) okazało się, że w jednej przesyłce mogą być najwyżej 4 farbki, max 150ml każda - bo tak sobie Royal Mail wymyśliło. Moja przesyłka została więc najprawdopodobniej zniszczona przez angielską pocztę jako nie odpowiadająca ichnim przepisom wewnętrznym. Szkoda, koniec z większymi zamówieniami Coat d'Arms. Ku przestrodze wszystkim kupującym w Anglii. Pisze tego posta tutaj, żeby nie tworzyć bez sensu nowych tematów.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first