![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
i dooobry browarek i miły flejm przed snem :*
tylko jedna sprawa mnie ciut dziwi, straszna upartość ale to moze i dobrze... gdyż wrzuciłem link do ograniczeń z pierwszej Ciupagi Gremlina, zdecydowana większosc wypowiadajacych pochwala te ograniczenia... one sa już wypracowane, co więcej, poniekąd format Ciupag i same te turnieje wykreowały pewien schemat na małe punkty.
Nie lepiej iść w tą stronę?
Co do ograniczeń Euro na małe punkty, zupełnie w mym przekonaniu się nie sprawdzą.
1). sa to małe punkty
2). BAN na lordów
3). to nie drużynówka
Zakaz używania lordów całkowicie wypacza takie formaty, a więc nie ma się co sugerować euro, bo tam oni występują i poczęstokroć to własnie oni robią grę i napędzają rozpy.
Z resztą, dobry comp, to krótki comp
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
p.s.
Gremlin, jesli byś miał chwilkę, zrobiłbyś zestawienie top5 armi z ciupag przy pokazaniu ograniczeń na każdy dany turniej?
I może warto przewertowac wszystkie turnieje na >=1600, pokazac top 5 każdego oraz ograniczenia.
Bo, u nas było w cholere takich turnieji, warto wyciągnąc z tego wnioski niż budować od nowa mały format w oparciu o Euro, gdzie jest +1k punktów+lordowie.
Takie ograniczenia może i miałyby sens, jesli własnie powyższi panowie byliby odblokowani. Wtedy bym to sprawdził jak to się sprawuje, obecnie uważam, że nie jest to dobre rozwiązanie, w szczególności robiąc aż tak srogi i długi comp na tak małe punkty.
A jak robić od nowa, to szedłbym za Butanem. Czysty open. Zestawić po turnieju wyniki, paringi. Co więcej powtórzyć tego opena, porównać, potem poprzycinać razące rzeczy.
Zróbmy to od ogółu do szczegółu, nie zas od szczegół€ do ogółu, bo przynajmniej mi się tak wydaje, że tak winno robić się ograniczenia jak sama nazwa sugeruje:
ograniczenie:
1. «norma, przepis, zarządzenie krępujące czyjąś swobodę działania»
2. «ograniczony charakter czegoś»
za jakims tam internetowym słownikiem.
Więc krępujemy swobodę działania otwartego batla, tylko najpierw zobaczmy jak wielka jest ta swoboda. Sprawdził to ktoś empirycznie (format 1400)? Owszem, mozna wyciągnać racjonalne wnioski nie poparte praktyką, ale zupełnie nic się nie traci jeśli się spróbuje to sprawdzić w formie empirycznej.
Racjonalną przesłanką jest zmiania TLoS na SLoS/VLoS i jest jeszcze jakaś inna? Ja nie widzę, ktoś widzi? A jesli takową widzi, to proszę o argumenty za przesłanką, inaczej ta dyskusja naprawde będzie mierna i nic nie wnoszaca, jak z reszta widać...
Dlatego, zrobić opena, ewentualnie iść na ugodę i wziąć ograniczenia z Ciupagi, może leciutko zmienione. Przykąłdowo, zamiast 0-3 maszyn, 0-2, oczywiście to tylko przykład, niezbyt przemyślany.
pozdro