System punktacji bitew w DMP - dyskusja

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

A ja uwazam ze obecny system byl najlepszym systemem dotad stosowanym. Sprowadza do minimum szczescie trafienia na free fragi (zreszta chyba wiekszosc druzyn z czolowki trafia w ciagu 5 bitew na jakiegos free fraga), dzieki czemu wynik 55-45 niewiele rozni sie od takiego 97-3 (bo chyba taki avatar zdobyl rok temu na naszym teamie beta, dzieki czemu tak odsadzil reszte).

Jesli zrobilibysmy wiekszy przedzial remisow, to i tak niektorzy beda narzekac ze "zabraklo nam 15 malych punktow z jakiejstam bitwy do wygranej calego teamu", albo ze jeden rzut kostka w jakiejstam bitwie przesadzil o tym ze team spadl o 10 miejsc. Jasne. To jest przeciez battle, tutaj mamy elementy losowosci, i to jest wlasnie fajne. Polska przeciez tez czasami wygra z Portugalia ;-)

Ja bym chetnie gral na takim systemie na kolejnym DMP.

A co do 6 bitew to juz przesada. Robienie jej w piatek, to byloby uniemozliwianie dojechania na turniej dla niektorych osob. Robienie 4 bitew w sobote to jest 14-15 godzin grania bez wiekszych przerw ! Bez przesady...

Awatar użytkownika
blundi
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: blundi »

Jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że zabrakło na DMP bitwy Rogaty vs Inkwizytor, która by wszystko wyjaśniła ;)
6 bitew nie jest pomysłem, który warto od razu do kosza wyrzucać
Przy 40-tu drużynach jest jest szansa, że 2 drużyny będą miały 5 MP i nie zagrają między sobą, przy 6 bitwach problem pojawia się dla ponad 64 drużyn, co chyba nie prędko nas czeka.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Gdybyśmy zagrali z Inkwizytorem mogłoby się okazać, że zabrakło bitwy Rogaty-Bastion.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Ziemko pisze:Jesli w Wawie sale sa za drogie to ja krzycze Gorzow , Gorzow !!! ;)
A ja mam pytanie.
Czy w tym roku DMP się nie udało, że tak je chcecie przenosić do Gorzowa?
Gdybyśmy zagrali z Inkwizytorem mogłoby się okazać, że zabrakło bitwy Rogaty-Bastion.
Myślę, że tu chodziło o 6tą bitwę, jak już sklepaliście Bastion, a Inkwizytorzy Avatara.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dla mnie moze byc w Pikotkowie Dolnym i tak na nie pojade , Kielonku nadal chcesz w Wawie zeby moc uciec z niedzielnych bitew zeby robic remont ?? :wink:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Dokladnie. DMP jak narazie z roku na rok okazuje sie frekwencyjnei coraz lepsza impreza. Nie widze powodow aby przenosic to do Gorzowa. Oby tylko za rok byly dziwki i dobre picie (no dobra, moze byc bez dziwek ;p).

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

zostawcje wawe....jak tak to ja moge tez w Lubartowie z Boberem sale załatwić równie dobrą jak jest ta na gorzów i turniej bedzie 5 zł od osoby ;] ...tylko ze bedzie w Lubartowie do ktorego gożej dojechac. Wiec z tego powodu wolałbym kompromis i Warszawe :) ...mozemy tez uznac ze co roku DMP bedzie sie przenosic...i miejsce DMP będzie zajmowało mastera tamtejszego środowiska batlowego, lub też będą mieli dwa mastery (to juz gorzej). Osobiscie nie miałbym nic przeciwko aby raz DMP było w Gorzowie, raz w Wawie, raz w Lublinie...itd itp... ;) tylko pytanie: Jest to naprawde konieczne? Mi sie naprawde super teraz ło grało :)

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Ziemko pisze:Kielonku nadal chcesz w Wawie zeby moc uciec z niedzielnych bitew zeby robic remont ?? :wink:
Nie dość, że zostałem do końca imprezy, to jeszcze pomagałem przy jej posprzątaniu. Skończyliśmy koło 23.
:wink:
Obrazek

mormac
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: mormac »

Zróbmy bitwy każdy z każdym. Będzie najsprawiedliwiej. Jak się jest na studiach albo w szkółce to można grać i tydzień. Może pomysłem są DMP dla juniorów :shock:

W obecnej formie DMP są bliskie ideału. I nie rozumiem, po co przenosić imprezę do Gorzowa :roll: Gorzów ma już swoje eventy, a mimo wszystko chyba do Warszawy łatwiej dojechać z kilku miejsc w Polsce. Jestem przekonany, że za rok będzie jeszcze więcej graczy...

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Kielon pisze:
Ziemko pisze:Kielonku nadal chcesz w Wawie zeby moc uciec z niedzielnych bitew zeby robic remont ?? :wink:
Nie dość, że zostałem do końca imprezy, to jeszcze pomagałem przy jej posprzątaniu. Skończyliśmy koło 23.
:wink:
Respekt dla Ciebie , koledzy z zespolu powinni wziac z Ciebie przyklad...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jeszcze Niedbalowi grać pomagał :)
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Post autor: Trojek »

Jezeli chodzi o system punktacji to idziemy w dobrym kierunku. Wystarczy spojzec na to jak wygladala punktacja w Polskiej I lidze, bylo juz 2 za wygrana i 1 za remis, bylo tez 2 za wygrana i 3 za wygrana 3 bramkami, takze 1 za remis...

I wydaje mi sie ze to jest najrozsadniejsze, jak rozwazymy wszystkie mozliwosci to system 3/1 jest chyba najskuteczniejszy. Chodzi przede wszystkim o to zeby turniej trwal jak najdluzej, impreza traci smaczek jak po dwoch remisach staje sie jasne ze nie bedzie sie o nic wielkiego gralo... wiec system 1 pkt do 60-40 i 3 pkt za 61-39 i lepiej to moim zdaniem najlepsze rozwiazanie. Bedzie przez to wiecej remisow, ale przeciez sa jeszcze duze punkty na taki wypadek.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

a po co wogole liczyc te pkty?

rownie dobrze mozna liczyc tylko malutkie punkciki z bitew;premiuje sie wtedy wyrownany team

choc 3/1/0 tez brzmi niezle

Awatar użytkownika
Motor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Motor »

Trojek pisze:
I wydaje mi sie ze to jest najrozsadniejsze, jak rozwazymy wszystkie mozliwosci to system 3/1 jest chyba najskuteczniejszy. Chodzi przede wszystkim o to zeby turniej trwal jak najdluzej, impreza traci smaczek jak po dwoch remisach staje sie jasne ze nie bedzie sie o nic wielkiego gralo... wiec system 1 pkt do 60-40 i 3 pkt za 61-39 i lepiej to moim zdaniem najlepsze rozwiazanie. Bedzie przez to wiecej remisow, ale przeciez sa jeszcze duze punkty na taki wypadek.
Jest skuteczny, ale przynajmniej przy przy 6-8 bitwach, przy 5 zakładając, że drużyna dwa razy zremisowała to i tak nie ma szans na wygranie turnieju, albo nawet na zajęcie miejsca na podium.
3 wygrane i 2 remisy = 11 punktów
4 wygrane i porażka = 12 punktów
Przy obecnym systemie obie drużyny by miały po 4 punkty i szanse na podium.
Obrazek

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Przy obecnym 2 remisy i 3 wygrane to 4 Match Pointy. Przy czterech jak najbardziej jest mozliwe byc na podium :)

Awatar użytkownika
Trojek
Mudżahedin

Post autor: Trojek »

Motor pisze: 3 wygrane i 2 remisy = 11 punktów
To zalezy od punktu widzenia, dla mnie to jest sluszne. Jak najbardziej team wygrywajacy 4 razy i raz przegrywajacy powinien byc wyzej niz ten wygrywajacy 3 razy i dwa razy remisujac. Czemu? Bo wygrywac turniej powinien wygrywajacy bitwy. Mozna ewentualnie pomyslec nad 2/5, zeby trzy remisy byly lepsze od wygranej, ale inaczej to bez sensu IMO

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Trojek pisze:
Motor pisze: 3 wygrane i 2 remisy = 11 punktów
To zalezy od punktu widzenia, dla mnie to jest sluszne. Jak najbardziej team wygrywajacy 4 razy i raz przegrywajacy powinien byc wyzej niz ten wygrywajacy 3 razy i dwa razy remisujac. Czemu? Bo wygrywac turniej powinien wygrywajacy bitwy. Mozna ewentualnie pomyslec nad 2/5, zeby trzy remisy byly lepsze od wygranej, ale inaczej to bez sensu IMO
Ale są lepsze :) Wg. punktacji np. 2-1-0 masz:
1 wygrana : 2pkt.
3 remisy : 2,5 pkt.
2/5 to to samo tylko x2 :)
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

ODPOWIEDZ