Rozpiski nowego Imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Re: Rozpiski nowego Imperium

Post autor: Kordelas »

ddr pisze:1 Captain of the Empire @ 143.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Dragonhelm [10.0]
Sword of Might [20.0]
Jego hełm dałbym BSB ,a tarczę BSB dałbym arcykapłanowi. :wink:
ddr pisze:41 Halberdiers @ 500.0 Pts
Halberd; Light Armour; FCG

20 Halberdiers Detachment @ [120.0] Pts
Halberd; Light Armour

14 Archer Detachment @ [98.0] Pts
Normal Bow
Coś chyba źle podliczyłeś punkty ,rozumiem ,że przy halabardnikach są również z detachmentami ,ale mimo to wychodzi 494

Oprócz tego na ogry wziąłbym domenę Cienia. Żeby uzyskać dodatkowe ,przydatne na ogry działo wywaliłbym ten detachment 20 halabard.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, o 21:28 przez Kordelas, łącznie zmieniany 1 raz.
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

Sprawa hejta na demisiach z Altara była już poruszana kilkukrotnie. Hejt działa.
Nie siejcie co chwila wątpliwości. :wink:
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Siweusz pisze:Sprawa hejta na demisiach z Altara była już poruszana kilkukrotnie. Hejt działa.
Nie siejcie co chwila wątpliwości. :wink:
a możesz jeszcze powiedzieć z czego dokładnie to wynika, z tego co słyszałem na mouty Hate nie działa

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

działa tak ze hejta mają i góry i demigryfy

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

Możecie to czymś więcej poprzeć niż tylko "bo tak"?
Przejrzałem faki i nic o hate dla mountów nie ma.
Jakieś uściślenia?
Grejt Puzon of de Empajer

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Sytuacja wygląda tak:
str. 36 AB pisze: righteous fury - a warrior priest and any unit he is currently in has the hatred special rule. However other characters in the unit do not gain hate
Czyli teoretycznie hate powinien działać na mounty, bo są one częścią unitu (a nie są characterami). Jednak FAQ do emp mówi że jednak nie dostają
Q: Do a Warrior Priest’s Righteous Fury and Battle Prayers affect his unit’s mounts? (p36) A: No.
Natomiast przy altarze jest:
str. 47 AB pisze: Holy Fervour: All friendly Empire units have the hatred special rule whilst within 6" of the War Altar
Zasada altara to nie jest ta sama zasada którą ma WP, co jest nawet potwierdzone w FAQ:
Q: Does the War Altar of Sigmar’s Holy Fervour affect friendly Empire characters? (p47) A: Yes.
Wobec tego skoro hate mają dostawać wszystkie unity w 6 calach i nie jest nigdzie napisane, że mounty nie dostają tego hate, to jak najbardziej mogą z niego korzystać, bo są częścią unitu.

Ogólnie cały problem polega na tym, że FAQ zabrania mountom korzystania z hate od warrior priesta, ale nie zabrania im korzystania z hate od altara. Warto jednak pamiętać, że już modlitwy z altara nie działają na mounty (w tym przypadku zasada jest trochę inaczej zapisana).
Mam nadzieję, że udało mi się wyjaśnić, jak nie to postaram się jeszcze jaśniej.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
#helion#
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: #helion# »

z zasady Altara; w 6 calach ODDZIAŁ dostaje hate i to rozwiązuje sprawę; dodatkowo również bohaterowie, ale uwaga tylko dzięki Altarowi; jeżeli dołączysz księdza do oddziału, to tylko szeregowe ludki dostają hate, bez mountów i characterów (errata do AB ze strony GW)

EDIT: Macias był pierwszy, chociaż u mnie klarowniej :mrgreen:
"(...)Imperium raz zaatakowane, zawsze kontratakuje(...)"
Kajus C+, Misja Kleopatra
Obrazek
GALERIA

Awatar użytkownika
bayer
Mudżahedin

Post autor: bayer »

Ok, dzięki, przyjąłem do wiadomości, rozumiem, że to oficjalne uściślenie?
Mnie nie przekonuje ta argumentacja, ale się dostosuje.
Grejt Puzon of de Empajer

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

kurcze wczoraj widziałem na UB że nawet elektor z Bydgoszczy zaczyna testować Huricanium i Papę na wózku... chyba rzeczywiście meta mocno się zmieniła :)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

W Bydgoszczy nie ma żadnego elektora, są jacyś w okolicznych wsiach :P
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Byro pisze:W Bydgoszczy nie ma żadnego elektora, są jacyś w okolicznych wsiach :P
Latyfundyści :twisted:
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Panowie, jestem po Włocławku, pojechałem z nastepującą rozpą:
Unnamed2400 Pts - Empire Army

Arch Lector of Sigmar @ 228.0 Pts
General; Barding; Prayers of Sigmar; Heavy Armour; Warhorse
Relic Sword [10.0]
Van Horstmann's Speculum
Talisman of Preservation
Enchanted Shield

Captain of the Empire @ 163.0 Pts
Barding; Great Weapon; Full Plate Armor; Battle Standard; Warhorse
Dragonhelm
Dawnstone
The Other Trickster's Shard

Battle Wizard Lord of the Light Order @ 243.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Light; Warhorse
Dispel Scroll

Battle Wizard of the Light Order @ 77.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Light; Warhorse

Captain of the Empire @ 153.0 Pts
Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Helm of the Ratslayer
Dragonbane Gem
Sword of Might

8 Knightly Orders @ 186.0 Pts
Musician;

14 Knights of the Inner Circle @ 415.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Warhorse
Razor Standard

5 Demigryph Knights @ 300.0 Pts
Musician;

5 Reiksguard Knights @ 145.0 Pts
Musician;

1 Great Cannon @ 120.0 Pts

1 Great Cannon @ 120.0 Pts

1 Steam Tank @ 250.0 Pts

Models in Army: 40

Total Army Cost: 2400.0
Jak poszło możecie przeczytac poniżej:

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 2#p1053872

Sloty 0-4 dla czołgu, dział i demigryfów to po prostu za duże przycięcie. Co z tego, że mamy potencjalnie możliwość wystawienia 10 demiśków skoro możemy to tak naprawdę władować jedynie do 2 dużych nieporęcznych regimentów, i dodatkowo za cenę innych ważnych przedmiotów/jednostek?

Jedyne Imperium jakie pocisnęło to imperium Karliego. ale on gra na piechocie. Wydaje się, że ETC upierniczyło kawaleryjskie wariacje. Szkoda.

A jak poszło innym generałom we Włocławku, może jakieś raporty? :)

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

innym poszło równie słabo - Piotr obessał ja obessałem a na dokładkę w warzywniaku trafiłem na Marysia... generalnie trzeba dużo zmian :)... jakich jeszcze nie wiem ;) Duke był chyba koło 50 tego miejsac....więc tez obessał... Karli zawsze grał inaczej :)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Ograniczenie "drugie działo lub drugie demisie" uwala armię bardzo mocno. Wciąż próbuje pojąć inne potencjalne powody obsysu. Stąd i eksperymenty z wózkami na UB... Na razie jedyny wniosek jaki wypracowałem to rosnący poziom i mój brak ogrania nowej mety. Cóż, młodszy syn nieco podrośnie, to się będę od dna odbijał... :D

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Piotr pisze:Ograniczenie "drugie działo lub drugie demisie" uwala armię bardzo mocno. Wciąż próbuje pojąć inne potencjalne powody obsysu. Stąd i eksperymenty z wózkami na UB... Na razie jedyny wniosek jaki wypracowałem to rosnący poziom i mój brak ogrania nowej mety. Cóż, młodszy syn nieco podrośnie, to się będę od dna odbijał... :D
To jest jedyny problem, nie ma innych powodów obsysu - jak biorę dwa działa nie ma pary w walce, jak biorę dwa regony miśków brakuje pary strzeleckiej.
Wczoraj grałem testową bitwę z nowymi DoC na jednym dziale i niestety było bardzo źle - demony mają lepszą artylerię jak grasz na dwóch regonach miśków :roll:

Ograniczenie 0-4 jest bardzo złe, tym bardziej, że gra daje narzędzia do kontrowania kawaleryjskich rozp Imperium - Lore of Metal, wampir-blender, nowe demony, maszynki skavenów - można tak wymieniać i wymieniać, jeszcze żeby to Imperium miało jakieś wyniki na ETC. No ale niestety tak jak lubię ten format, to w tym przypadku Panowie z AR bardzo przegięli.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

panowie z Ar mają w dupie to co myślimy... ja teraz wystawiam 6 demisiów i 2 działa - cofnąłem się w rozwoju przez to Euro...
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Embir pisze: Sloty 0-4 dla czołgu, dział i demigryfów to po prostu za duże przycięcie.
Jak dla mnie to bardzo dobrze przemyślane przycięcie. Pierwsze które w sensowny sposób ogranicza coś mocnego. I przede wszystkim zwiększa zróżnicowanie rozpisek (przynajmniej teoretycznie).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Jak nie wiesz o czym mówisz to nie gadaj.... zapraszam na mastera. Nagle może się okazać że "przemyślane rozwiązania" są z dupy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Niespecjalnie rozumiem o co Ci chodzi. Tak się akurat składa, że byłem ostatnio na masterze i uważam że to ograniczenie jest przemyślane, bo sprawia że nie wsadzasz do rozpy wszystkiego co najlepsze bo się mieści. Musisz się chwilę zastanowić i wybrać odrobinę słabszy cc lub słabsze strzelanie. I tak nawet z tym ograniczeniem EMP jest mocna armią i można osiągać nią niezłe wyniki.
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

no ...można...a my wszyscy oduczyliśmy się grać... na kujawiaku Duke wygrał ja z Piotrem byliśmy top 20 a Karki top 10... rzeczywiście teraz nam gorzej poszło... ciekawie czemu? :shock: :shock:
Obrazek

ODPOWIEDZ