2,5K na Bazyliszka.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

2,5K na Bazyliszka.

Post autor: Husiat »

No więc nadchodzi Bazyliszek i mam zamiar pojechać... Żeby dostać kilka masek w plecy, ale to już inna sprawa.
Chodzi jednak o to że na taki format (2500p) będę grał pierwszy raz, bo choć grałem już na 2K wiele razy to sądzę że 2500 będzie zupełnie inne.
I dlatego proszę o pomoc co bardziej doświadczonych graczy. Póki co złożyłem dwie rozpiski, za bardzo się chyba nie różniące.
Jakiekolwiek rady, nawet o zmianę kluczowych jednostek, mile widziane. :wink:

DoW 2500p - Pierwsza opcja

Mercenary General 219p
General, Heavy Armour, Shield
Pegasus.
Bright Helm of Myrmidia [20]
Pike of Remas [25]
Crown of Luccini [25]

Paymaster 61p
Heavy Armour, Shield.

Hireling Wizard (Caddy) 110p
2x Scroll

Asarnil the Dragonlord 460p

20 Pikemen 250p
Heavy armour, FCG

3x10 Crossbowmen 240p

2x5 Heavy Cavalery 210p
Barding

2x5 Light Cavalery 120p
Spear

2x4 Ironguts 444p
Standard, Musician

Giant 205p

Tutaj zostaje mi 181p i nie wiem zupełnie co z nimi zrobić. Z kolei myślę nad dostawieniem 3 Ironugutów z muzykiem oraz wstawieniu Enchated Shielda na Paymastera.
Taktyka jest w miarę fajna. Na defensy do przodu, z LD 10 od Generała powinienem dojść. A gdy dochodzi do walki to LD 10 z przerzutem od Paymastera powinno robić swoje. W dodatku mam tu tanie dobre oddziały które mogą coś tam zdziałać.
A na ofensy, które pewnie będą przeważać, stoję i strzelam. A gdy już dojdzie, to potrafię się odgryźć. Mercenary General z Piką lata przed lancami i wagonami BK których najbardziej się boję.
Wady tej rozpiski to przede wszystkim 3DD i 2 scrolle. Niby jak trafie na rozpiskę niemagiczną to jest OK, ale ja trafię na coś z 9PD i wyżej, to ostro mi się dostaję.... Więc sam nie wiem.

DoW 2500 - druga opcja.

Arcymage 310p
General, 4lv
3 Dispel Scroll
Staff of Lightenings

Paymaster 86p
Heavy Armour, Shield.
Pike of Remas.

Hireling Wizard 140p
2lv
Tome of Mage
Dispel Scroll

20 Pikemen 250p
Heavy armour, FCG

3x10 Crossbowmen 240p

2x5 Heavy Cavalery 240p
Barding, Muzyk

2x5 Light Cavalery 120p
Spear

2x4 Ironguts 444p
Standard, Musician

Giant 205p

Tutaj zostaje 5p i raczej nic z nimi już nie zrobię. :wink:
Bardziej magiczna, jednak obawiam się że średnio rozpiski będą miały po 4DD i 4 scrolle i będzie duży problem się przez to przebić. Ale 8 PD i bound spell mogą coś zdziałać, zważywszy na to że mam minimum 3 małe pociski ( a może zdarzą się też większe, 2D6 S4).
Ale tutaj z kolei choć mam mocną antymagię, to mam liderkę 8 i boję się strasznie kawalerii przeciwnika. Byle co może posłać całą tą armię za stół.

Czekam na rady i będę wdzięczny za poprawki :wink:
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

u nas jest lokal na 2500
kumpel podal mi rozpiske...IMO calkiem OK

1 Mercenary General @ 166 Pts
General; Heavy Armour
Crown of Luccini [25]
Bright Helm of Myrmidia [20]
Pike of Remas [25]

1 * Paymaster @ 72 Pts
Great Weapon; Pistol; Heavy Armour; Shield

2x1 Hireling Wizard @ 120 Pts
Magic Level 2
Dispel Scroll [25]

2x5 Light Cavalry @ 60 Pts
Spear

2x9 Duellists @ 81 Pts
Pistol

2x10 Crossbowmen @ 80 Pts
Crossbow

25 Pikemen @ 305 Pts
Pike; Heavy Armour; Standard; Musician; Champion

25 Paymaster's Bodyguard @ 280 Pts
Halberd; Heavy Armour; Standard; Musician; Champion

25 Ricco's Republican Guard @ 360 Pts
Pike; Heavy Armour; Standard; Musician; Ricco

4 Ironguts @ 247 Pts
Great Weapon; Ogre Club; Heavy Armour; Standard; Musician
War Banner [25]

25 Manbiters @ 145 Pts
Flail; Light Armour; Standard; Musician; Ogrebiter

12 Halflings @ 72 Pts
Normal Bow

2x1 Cannon @ 85 Pts

Casting Pool: 6
Dispel Pool: 4
Models in Army: 176
Total Army Cost: 2499

mozna ja ciagle troszke podrasowac 8)

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Te przedmioty ktorych używasz są dopuszczone do turniejów limited przez Listę Sędziowską?
Jesli tak, to można prosić linka do zasad.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Maciek Paraszczak pisze:Te przedmioty ktorych używasz są dopuszczone do turniejów limited przez Listę Sędziowską?
Jesli tak, to można prosić linka do zasad.
nie sa zawarte w limieted lecz czesto dopuszczane :) (w konc trzeba jakos dowy wspomagac)

na bazyliszku na 100% beda.

przedmioty przesylam przez pw zeby nie zasmiecac tematu :)

@husiat przedewszystkim zmienilbym troche koncepcje. Wrzucilbym wizard lorda caddyego i mercenary captaina z pika jako generala. (ew. duzy mag jako general a ten z pika po prostu lata, wkurza i jest malo warty:) )

jesli ednak chcesz grac tak jak pokazales to:

1) enchanted shield i warhorse na paymastera. BSB jest ci w tej rozpie bardzo potrzebny i nie mozesz go stracic.

2) 2 pojedynczych maneaterow. z ld 8 i przerzutem/ld10 sa sporo wstanie wystac a potem doklajasz do tego cos ciezszego :)

3) konnice zlozyl bym w jeden oddzial ew. wyrzucil ich i wlozyl wiecej fastow jako przeszkadzajek :)

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

A mi wpadł to głowy taki pomysł, żeby wsadzić arcymaga na pegaza, dać mu trzy scrolle i Pike of Remas... Wtedy może się przydać na coś więcej niż tylko trzymanie scrolli i kosztowanie około 300p :roll:
Na maneaterach parę razy grałem. Niestety wychodziło to tak, że gineli od ostrzału lub po prostu nie wytrzymywali szarży... A zaczyna mi też brakować slotów special.
Ciężką kawalerię w jakiej liczbie takim razie? Dwie szóstki?
Na paymastera dam hełm i będzie miał AS na 3+ (2+ w walce). Myślę że to już powinno wystarczyć. A na konia nie wstawię, ze względu na klimat figurki :wink:

Po zmianach wychodzi mi coś takiego:

Arcymage 275p
General.
4 Dispel Scroll

Paymaster 81p
Heavy Armour, Shield.
Bright Helm of Myrmidia

Captain 139p
Heavy Armour, Pegassus.
Pike of Remas
Enchated Shield

20 Ricco's Republican Guard 300p

20 Pikemen 250p
Heavy armour, FCG

2x5 Heavy Cavalery 2x105p
Barding, Muzyk

2x5 Light Cavalery 2x60p
Spear

2x3 Ironguts 2x154p
Musician

20 Lupin Croops Fighting Cooks 188p

10 Halfings 60p
Bow

Giant 205p

Total: 2596 (czyli muszę coś wyrzucić... I wychodzi na to że zamiast Lupinów wejdzie 10-12 zwykłych halfingów z łukami...)

W takiej konfuguracji i mam wszystkie figurki (no nie licząc tego że nie mam orginalnych Riccosów :roll: ), mam 4DD i 4 Scrolle co powinno zapewnić mi dobrą ochronę magiczną. Lupini w jednym oddziale ponieważ nie mam już slotów Special a chce wystawić wszystkie halfingi :twisted:
No i właściwie nawet dobrze mogłoby się to spisać. Tylko jednego się boję, że będę miał liderkę 8 i w kluczowych momentach np. ucieknie mi oddział pikinierów, bo dostaną małym pociskiem :?
Z kolei z generałem na pegazie i liderką 10 mam zaledwie 3DD i 2 scrolle. Ale wtedy jak oddziały oberwą to chociaż nie zwieją. A kombinacja 10 LD + przerzut od BSB jest nawet niezła.

Sam nie wiem czy wziąść Arcymaga czy Mercenary General na pegazie... :roll:
Bum...!

ODPOWIEDZ