Rozpiski

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Re: Rozpiski

Post autor: Fluffy »

Ketman ma racje, własnie doczytałem. Chujnia z grzybnią. Ten DDT dotyczy tylko modeli w btb z unitem :/ Bez sensu.
Byłem przekonany że działa tak samo jak pulapki gnoblar traperów, miał by wtedy jakiś sens..

Edit: sprawdziłem, z gnoblar traperami tez mnie ktoś kiedyś zwałował w identyczny sposób, wording jest taki sam :mrgreen: :mrgreen:
z kim grał fluffy ze koleś nie zdążył wypuscić fanoli przed szarżą na gobasy?
Klimatycznie, z Caledorem. Jednakże wszytskie potencjalne wyciągaczki wyjąlem/unieruchomiłem mu w dwie pierwsze tury (zaczynałem) - pociski, spowolenienie i dwie niezdane paniki..

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ketman
Mudżahedin

Post autor: Ketman »

Fluffy pisze:Hehehe.. Dzisiaj wystawiłem for fun Bad Moon Banner i wygrał mi bitwę w cuglach. Cza się mu bliżej przyziorać.. :mrgreen: Ma ktoś nań jakieś sniki-myki obczajone?

Pozdrawiam
ogólnie banner obsysa. Jedyne kombo jakie próbowałem to squig hoppery + night goblin na squigu bsb z bad moon banner. Mamy na dalszym zasięgu modyfikator -3 do strzelania i -2 na bliskim. Całkiem całkiem tylko działo boli. Z opowiednim ustawieniem i prowadzeniem moze cos zdziałać. Może np dawać covera bedac samemu w miare bezpiecznym.

pozdro

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Nie obsysa. Znalazlem dla niego zastosowanie :mrgreen:
Dzisiaj trzecie miejsce na turze, w pierwszej bitwie przeciwnik WoCh, (pierwsza bitwa z ta armią), dobra gra, dobre rozkminy, szczeście w kościach, tylko maksymalna wtopa - ubzdurałem sobie że trolle mają T5 #-o Wyszło pod koniec gry (na szczeście nie miało dużego wpływu), więc jako gratyfikację zaproponowałem przeciwnikowi punkty za oba oddzialy trolli i z 14:6 (byłoby lepiej ale rozegralismy tylko 3 tury) zrobiło się 10:0. Zatłukłem dwie chimery, dwa rydwany i generała demon princa, stracilem squig herda, fasta i doomdivera z missfire (może coś jeszcze ale w tym momencie nie pamietam).
A kurde nawet na DMŚu grajac dwarfami pytałem rpzeciwnika: trolle mają T5? Eche! No to rune of might...
Druga bitwa, derby orczo - goblinskie, dośc standardowa rozpiska. Oddział z generałem kłócił sie przez dwie pierwsze tury gry, po to by w trzeciej wciągnąć w sprzeczkę drugi unit goblinów. Z wrogiego ostrzału spadl arok i coś tam jeszcze, z misfire straciłem doom divera. Przeciwnikowi wybuchł mag, zabviłem jakieś śmieci ostatecznie remis.
Trzecia bitwa i funowe kozy, mialem dużo śzcześcia, na przeciwnika sie kości obraziły i w trzeciej turze zostal mu jeden klocek w beznadziejnym combacie.

Po turnieju kosmetyczne zmiany, zamieniam jedne trolle na rzeczną wersję, kosztem mniejszej liczebności, i właściwie tyle.
Nowa rozpa to coś takiego:

Unnamed2600 Pts - Orcs & Goblins Army

1 Arachnarok Spider @ 290.0 Pts

6 River Trolls @ 270.0 Pts

1 Doom Diver @ 80.0 Pts

6 Trolls @ 210.0 Pts

30 Squig Herd @ 300.0 Pts
20 Night Goblin Herders @ [60.0] Pts

36 Night Goblins @ 173.0 Pts
Netters; Shortbow; Standard; Musician

39 Night Goblins @ 182.0 Pts
Netters; Spear; Shield; Standard; Musician

10 Forest Goblin Spider Riders @ 150.0 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician

10 Forest Goblin Spider Riders @ 150.0 Pts
Spear; Short Bow; Shield; Musician

1 Goblin Warboss @ 165.0 Pts
General
Crown of Command [35.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Glitering Scales [25.0]
Fencer's Blades [35.0]

1 Night Goblin Great Shaman @ 240.0 Pts
Magic Level 4; Little Waagh
Power Stone [20.0]
Talisman of Preservation [45.0]

1 Night Goblin Shaman @ 115.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Dispel Scroll [25.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Night Goblin Shaman @ 130.0 Pts
Magic Level 2; Little Waagh
Obsidian Lodestone [45.0]

1 Night Goblin Big Boss @ 109.0 Pts
Light Armour; Shield; Battle Standard
The Bad Moon Banner [50.0]

1 Night Goblin Big Boss @ 36.0 Pts
Great Weapon; Light Armour

Models in Army: 160
Total Army Cost: 2600.0

Trzy stubborny w armii rox, plus mocne jebnięcie. I powiem szczerze, czuję moc (nawet z T4 na trollach) :mrgreen:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

niskie Ld daje rade jakos?
zawsze mnie to odstraszalo zeby grac na samych gobosach
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Dla mnie egoztyka ale pewno fajnie się gra.
Jak się spisuje herd?
Jakbym miał tyle ich figurek to bym zagrał na 1-2 takich klockach. Czuć w nich moc.
Jak moge coś zaproponować to zmieniłbym dużego szamana na zwyklaka a nie nocnika coby był bardziej stabilny bez gał z grzybów.
Może jeden oddzial nocników zamienić na zwyklaków z skulkerami. Z bsb nocników też CHYBA miałyby stubborn z banneru, a większa ochrona bsb. Coby za szybko sie nie znalazł w kontakcie. No chyba że oni chodzą na 2 modele froncie.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Nie bylo zadnego problemu. Testy na 8 z rerollem sa ok, jest toche emocji i to jest fajne :mrgreen: Do tego ja nie lubie orków, ale wiadomo ze orczy warboss zamiast goblinskiego i n.gobbo big bossa bedzie skuteczniejszy. Wchodzi plug&play :)
Z bsb nocników też CHYBA miałyby stubborn z banneru,
Tylko nocne gobbo.
Spoko wodza, BSB jest niewyjmowalny :mrgreen:
Herdem przyznam jestem troche zawiedziony, liczyłem ze bedzie skuteczniejszy. Ale nieraz pokazuje pazur, i jest taka bronią psychologiczną. Na pewno dobrze zainwestowane ~300 pkt.

PSz
Falubaz

Ale skoro bsb jest nocnikiem to on dostaje stubborn. A jak on ma stuuborn to cały unit go ma dopóki w nim jest:) Tak samo jak z koroną.
Chyba się nie myle.
Ale skoro jest niewyjmowalny, to może in3 jest lepsze.
W zwyklakach jest jeszcze fajne to że mogą mieć zaróno łuki jak i tarcze z hw

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

rzeczywiście z bannerem masz rację, ale.. Wiesz, ja jak widzisz zrezygnowałem z fanoli (nieopłacalni zupełnie), natomiast siatki to dla mnie dar niebios. Wole +1T na nocnikach i okolicy niż nawet te jednorazowe 9A z KB i +1 save :mrgreen: Szkoda ze zwykłasy nie maja porównywalnego upgradu. Po prostu nocniki są nieporównywalnie lepsiejsze.
Szamana też nie zamieniam - mam trzech szamanów, staram sie tak rozkładać czary, zeby nawet zablokowanie któregokolwiek maga nadal pozwalało rzucić coś fajnego :)

PSz
Falubaz

Ja też najczęściej wybieram nocniki. Ale ostatnio zacząłem rozważać zwyklaki i próbuje znaleść ich plusy.
Patrząc oczywiście na nie w układzie combatowym a nie minimalistycznym.

Do fanoli też mam ostatnio podobne odczucia. Trza uważać żeby głupio ich nie wyciągneli, rozgarnięty gracz w nie nie wpadnie, a 8 to nie niski wynik do rzutu.

Ale bonus +4 do casta spokojnie wystarcza by czary najważniejsze wchodziły z dwóch kostek. Po co dawać szanse zachowania dd przeciwnikowi?
Przyznam że sam grałem na dużym nocniku ale jak wróce do dużego goblina to teraz chyba już zwyklaka
Ostatnio zmieniony 1 maja 2013, o 19:40 przez PSz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Fanole są fajne na funową bitwę na luzie, niestety wiekszosc ludzi perfekcyjnie sobie z fanolami radzi. Do tego stopnia, że fanatyk jest wiekszym problemem dla gracza zielonych niż dla przeciwnika. A za komplet fanoli z dwoch oddziałów mam tłustego fasta na bogato który może niejedno ugrać.. :mrgreen:

PSz
Falubaz

Co z herdem? Jak się spisuje?
Widzę że 10 pająki to u Ciebie ważny oddział combatowy:)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Herd służy doi straszenia :) Tak poważnie, ma problem z wysokim armourem i regenami wszelkiej masci. No i spoko że niezly wygar, tylko to dalej istotki z T3 i latwo im dosolić.. Dlatego najlepie przykitrać i wsunąć od boku z sygnaturą, tego to nic nie przetrzyma...
A 10 pajonków rządzi. to 10 strzałów z luków które zawsze można zatruć, łatwo tym oflankować i straszyc przeciwnika sygnaturą małego Łaaa itp, do tego nieźle radzą sobie z maszynami czy wrażymi fastami. Zbuffowane mogą poważnie nastaszyć nawet duże ważne klocki ;)

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Fluffy - dodaj pump wagony :) Impacty no armor save rozwiązują połowę twoich problemów :)
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Chce, ale punkty, punkty, punkty... I nie bedzie wtedy rzecznych trolli :(

Magnaf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Magnaf »

1 Goblin Warboss @ 165.0 Pts
General
Crown of Command [35.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Glitering Scales [25.0]
Fencer's Blades [35.0]

Zaajeeebiscie mi sie podoba to połączenie :-). Musze spróbować.

Ushi

Post autor: Ushi »

Fluffy pisze:6 River Trolls @ 270.0 Pts
(...)
6 Trolls @ 210.0 Pts
Zdradź mi proszę Fluffy jak dbasz aby te trole nie zgłupiały. Dołączasz do nich jakąś postać czy po prostu trzymasz w zasięgu inspirującej obecności genka ?
Pozdrawiam
Ushi

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Trzymam wszystko w zasięgu od gieniosława, tak żeby były jeszcze przerzuty od BSB :)
Dzisiaj gra z wampirami na lordzie klepaczu, gloria i chwała dla goblinków ;)

Magnaf

Post autor: Magnaf »

12 troli :-) ... Jak ci sie sprawdziły rzeczne?

Zastanawiam sie jak dostać taką liczbę po jakiejs sensownej cenie...bo jakby nie kalkulowac to wyjdzie mi z 4-5 stów :(

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Dzisiaj grałem na lekko zmodyfikowanej rozpie - gien black ork z "warbossogoblińskim" zestawem itemków, wypadł gobliński warboss, n.goblinski boss, trolle były jednak nie(do)rzeczne - i chyba to będzie turniejowa wersja rozpy (ostatnio na turze miałem przez animozje zablokowaną całą armię).
Rzeczne trolle na papiurze są bardzo miodzio, i bardzo chce mieć je w rozpie. Nie mam tylko pojęcia skąd wziąśc na nie punkciory..
Może obetnę jednego pajenczego fasta do 5 modeli i będzie jeden rzeczny unit.
Black orka wziąłem nawet nie dlatego, że quelluje animozje, tylko ma WS 7 i z tym zestawem itemków może powalczyc z wampirem lordem klepaczem (przynajmniej nie zginąć od kopa).
Dokładniej:
Black ork warboss, gold sigil sword, glittering scales, crown of command, opal amulet.

Awatar użytkownika
loko
Masakrator

Post autor: loko »

opal ? to on chyba nie porucha za dużo.. nie rób z BO goblina bo sie nie da.
kupię bretke,orki, leśne elfy i wampiry. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=52293

ODPOWIEDZ