Zakup 4 armii za 4 tyś zł

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Świński
Wodzirej

Re: Trzy armie w 3k - prośba

Post autor: Świński »

diuk pisze:Bardzo fajny wybór na start moim zdaniem.

Aż chciałbym zobaczyć to pomalowane i w akcji .

Jak będą to dzieciaki malowały to lepiej nie chcij :P

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Marks pisze:Wampiry fajne bo inne, bo złe itd. ale mogą się okazać zbyt trudne, same wskrzeszanie: inaczje ghule, inaczej zombie, inaczej mortis, inaczej crypty, poza tym sypanie się itd. Woch znacznie łatwiejszy w obsłudze, a modele są znacznie różne od tych imperialnych, wystarczy sprawdzić na stronce GW.
VC mają unikalne zasady, co czyni je ciekawymi a nie trudnymi.

Chodzi jeszcze o to, że WoC nie ma polskiego podręcznika, co jest jednym z kryteriów.

Lista mishy jest IMO w porządku. Do intro-game'ingu się będzie nadawała.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Czy tu zawsze o wygrywanie chodzi ? Ktoś sie wciagnie i zechce zbierać to prywatnie to się dowie i bedzie Power Gejmerem

Napisałem vc bo mają polska książkę, a oprócz nich taka posiadają jeszcze orki i tk no i ogry, mirabelka chyba sama ma tk więc poco drugi raz to samo
Jak przeliczyli orki to batalion się nie opłaca akurat a zbieranie osobno sporo kosztuje. Ale fakt pająk wyglądałby super ;) może jutro to przelicze
Poza tym zanim dzieciaki to skleja :) to sporo zejdzie

Tak w ogóle to szkoda ze nie ma polskiego dużego podręcznika fabuła byłaby bardziej przystępna a tak trzeba na allegro czy tu na forum szukać żeby zasady w pl były.

30 minut zajęła ogarnieta mozliwie rozpiska + excel z cenami z jakiegoś sklepu internetowego.
mToż to nic skomplikowanego:) fun jest

Dzięki za pozytywny feedback
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

_reszka
Chuck Norris

Post autor: _reszka »

Ja zaś z przymrużeniem oka patrzę na wierność zasadom, przynajmniej na początku.

A jeśli macie 3000, to pamiętajcie, że opcja na dodatkowe zakupy to znak zapytania. Więc trzeba kupić coś, co da szansę zrównoważonych gier.

Na przykładzie rozpiski Mishy, bardzo mi się podobają ogry. Są beznadziejne turniejowo ale fanowe do gry o ile rozpiski pozostałych armii również są funowskie.

6 bullsom, 6 ironom i 4 ledom trzeba przedstawić coś równie mocarnego. Inaczej to sensu mieć nie będzie.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Grolshek pisze:Zrobisz jak chcesz. Ale za jakiś czas możesz mieć problem typu " Ja biorę wampiry ! A nie bo ja ! Ja chcę wampiry one wygrywają ! Bo nie umiesz grać ! "
Grolshek - widzę ze w każdym najniewinniejszym temacie znajdziesz moment żeby pochwalić się swoja VCetowa fobią :D

Problem z VC jest taki ze ta armia jest śmiertelnie nudna - i to bardzo szybko wyjdzie moim zdaniem ; p

może złą armią uczynic WoC - szkoda ze nie piekniejsze demony ale tu bazowanie na cenach sklepowych to porażka - taki symbol zła (book angielski) neutralna ogry (top wybor) i dobrą bretonie? stara ale dobra i wśród kuzynów i kuzynów kuzynów (;p) zawsze jako bajeczna cieszyła się największym powodzeniem. Albo DF - które na 1600 mozna zbudowac fajnie bardzo na kształt historii opowiadanych w hobbicie ;p WE też bym nie wykluczał - to ładne i promowane pośrednio Hobbitem w kinach armie

ale to tylko deliaktne imo żeby cytowanie grolsheka nie było poczytane za offtop ;)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Post autor: Mirabelka »

No i się udało w poniedziałek podpisujemy umowę ze szkołą i lecimy na zakupy! Mamy do wydania 4k +1k na farbki :) Chcemy za to kupić 4 armie i teraz tylko kwestia czy nie dwie do wfb a następne dwie do w40k? :)

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Primo wfb rule, wh40 sux :mrgreen:
Secondo może być ciężko ogarnąć 2 równoległe systemy- zasady się będą chrzanić itd.
Tertio 4 armie z jednego bitewniaka to więcej opcji niż po 2 armie na 2 gry

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

No i można zorganizować mini turniej ;)
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Post autor: Fuxiorr »

A nie lepiej zrobic 6 armi na 1,5k ? Bo po co dzeciaki uczac sie maja grac odrazu na takie duze pk? A pozatym bedzie wiecej armi i bedzie pozniej mniej " nudy "
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Fuxiorr pisze:A nie lepiej zrobic 6 armi na 1,5k ? Bo po co dzeciaki uczac sie maja grac odrazu na takie duze pk? A pozatym bedzie wiecej armi i bedzie pozniej mniej " nudy "
imo siwetny pomysl

my startujemy z czyms podobnym, z tym ze motywujemy mloidych do samodzielnych inwestycji, i gramy po 1000. duzo opcji duzo zabawy nie ma do nauczenia duzo zasad - imo siwetny start
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
DiabliQ
Mudżahedin

Post autor: DiabliQ »

Popieram pomysł Fuxiorra, lepiej kupić te 6 armii na mniejsze pkt. Po pierwsze większa różnorodność, po drugie bitwy będą krótsze (pierwsze bitwy będą i tak się dłużyć zanim dzieci opanują dobrze zasady, mniej pkt = szybsza rozgrywka, nie tak monotonna), po trzecie mniej zasad do ogarnięcia. Ale co ja gadam toż to juz każdy wymieniał. Z doświadczenia wiem (i na pewno nie tylko ja), że dla dziecka nawet małe bitwy będą wielką frajdą :) Jeśli się wkręcą, będą mogły zacząć same zbierać prywatne armie. A zakup 6 różnych ułatwiłoby też nieco wybór, można wtedy dać pełen przekrój od rycerzy, przez elfy i krasie, na nieumarłych kończąc. Ja bym proponował taki zestaw: Krasnoudy, HE, Lizardy, OK, Skaven, WoCh lub Empire :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

- Imperium (maszyny, jest charakterystyczne dla świata Warhammera)
- Bretonnia (efektowna kawaleria, baśniowość)
- Vampire Counts (bo nieumarli, a tych jeszcze nie było)
- Lizardmeni (bo inni i charakterystyczni)
- Orcs&Goblins (orkowie to fun)
- High Elves (bo elfy, a elfy muszą być dla fanów Władcy Pierścieni)

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Panowie dzięki za pomoc ale przypominam że kierowaliśmy się pewnymi kryteriami:
- Cena
- możliwość gry na ok 1,5k -1,6k ( oczywiście pierwsze potyczki będą na max 1k punktów )
- Różnorodność
- POLSKIE tłumaczenie podręczników
- Chcemy unikać armii, do których wydane zostaną zaraz nowe AB ( jak np. lizaki )

Chcemy się skupić na max 4 dlatego też, że część figurek będzie malowana kiedy na stole obok inne dzieciaki będą walczyły także siłą rzeczy wszystkich figurek na stół bitewny nie położymy. Zdajemy sobie też sprawę z tego, że część figurek może się zwyczajnie zniszczyć także np. po 2 miesiącach może się okazać że u dwarfów będzie 800 pkt a u HE nadal bazowe 1k punktów stąd też tak może wysoki dla was pułap.

Opcja z w40k wydaje się o tyle fajna, że np. część dzieciaków może woleć klimaty jednak bardziej sf a to ma być bardziej pokazówka. Gorąco liczymy też na to, że zarażeni tym hobby będą stanowili cenny nabytek dla grona battlowców ( może jak nie dziś to za kilka lat jak dorosną ), jak i okolicznych sklepów :P

Nadal czekam oczywiście na wasze propozycję i serdecznie dziękuję zwłaszcza dwóm osobom, którzy wspierają swą wiedzą mnie na PMce oraz proponują swoiste zniżki w sklepie :)

No to chyba tyle :P

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Post pod postem ale może mnie nie ubijecie - a czy planują wydać te nowe armie w języku polskim?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Zawsze robią tłumaczenia.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

No właśnie chyba nie, Imperium już było dawno podobnie WoCH do w40k AB są wydawane wraz z premierą chyba w języku polskim?

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Tłumaczenia przeważnie wychodziły kilka miesięcy po premierze wersji oryginalnej do obu systemów. Nigdy nie było tak, żeby tłumaczenie polskie wyszło razem z wersją angielską. Kiedyś tam pewnie przetłumaczą, chociaż jak GW samo teraz robi tłumaczenia to faktycznie, jakby olewają tę sprawę.
Ale zrobić tłumaczenie to pewnie zrobią, bo inaczej to byłoby uwstecznienie, zwłaszcza, że w końcu weszli na Polski rynek osobiście.

Swoją drogą, teraz robią te książki w skórzanych oprawach i ze złoconymi stronami, więc każdy woli posługiwać się army builderem albo kserówkami, przynajmniej nie trzeba się narażać na przeczytanie coraz to bardziej infantylnego fluffu.

http://www.games-workshop.com/gws/conte ... =25500018a

Z informacji zawartej na tej stronie wynika, że tłumaczenia są planowane, chociaż moim zdaniem pierwszeństwo będą miały armie do wh40, bo więcej dzieciaków (i generalnie ludzi) w to gra, z resztą spójrz tylko na te ceny - od razu widać kto jest celem. Pozwolę sobie tylko zauważyć, że jakieś 2 lata temu kupiłem podręcznik do HE u Faberów, polską wersję bo była tańsza od angielskiej i kosztowała jakieś 50 złotych.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Klafuti pisze:Tłumaczenia przeważnie wychodziły kilka miesięcy po premierze wersji oryginalnej do obu systemów. Nigdy nie było tak, żeby tłumaczenie polskie wyszło razem z wersją angielską.
@Klafuti
Jak nie ogarniasz tego co się obecnie dzieje na rynku to nie gadaj głupot. Najbliższy przykład, nowy kodeks eldarów. Bach link:
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... od2060034a

Z tego co wiem pojawił się w dniu premiery. Inna wada, że PL wersję są w miękkiej oprawie po tej samej cenie co ANG w twardej....

@Mirabelka
Wh40k imho to dobra opcja. Coś innego od WFB, zawsze to jakieś urozmaicenie. No i rozgrywka na małe punkty raz, że grywalniejsza od wfb to dużo szybsza.
Starczy starter (czy nawet dwie sztuki + jakiś box dla chaosu co by szanse miał), oba kodeksy ze startera mają wersje PL. Do tego całość powinna się zmieścić w 1000 pln. Żeby było jeszcze prościej, możesz od razu dorzucić starterowy zestaw do malowania, co prawda kolorki tylko do dark angelsów, no ale jest pędzelek i instrukcja co i jak. Dla dzieciaków w sam raz.

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Jako gracz głównie w 40k - naprawdę odradzam wersję polską. Ta sama cena, za dużo gorszą jakość. Tak techniczną (miękka okładka? Serio?), jak i zdarzające się ciągle dość poważne błędy w tłumaczeniach (przykład: w wersji oryginalnej po wyjściu z pojazdu można strzelać, nie można szarżować. W wersji polskiej nie można strzelać, można szarżować. Takich "kwiatków" jest sporo...).

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Pół na pół wfb i wh40 to wdg mnie optymalna opcja. Dla dzieciaków zasady i tak będą miały trzeciorzędne znaczenie - sama się przekonasz jak zaczną "grać". Liczyć się będzie wygląd i fajność armii a dla niektórych oznacza to Fantasy podczas gdy dla innych S-F.

Dodatkową zaletą wh40k są znacznie mniejsze grywalne armie.
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

ODPOWIEDZ