PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Re: PKS - komentarze

Post autor: Laik »

Dębek pisze:BTW ciekaw jestem ile bestie i WE mają ciężkich parringów, ale takich, gdzie od począdku walczą o remis unikając walki na ile to możliwe. Ciekawe czy więcej niż Breta lub Krasie. Założe się, że wychodzi podobnie.
przyjmę zakład

Bestie – bo jest ich za dużo, są dość szybkie, T4.
Bretonnia – bo jest za szybka i zbyt opancerzona, ciężko wyjąć punkty
Chadecja – paniki, duże placki, kadai, tauruk
DE – magia i kowboje na pegazach
Demony – za szybkie i za twarde
Imperium – as 1+ - kowboje na pegazach + czołgi
HE – banner na WL = unit nie do ściągnięcia (ataki w Cc są magiczne, hoda nie zadziała a ściągnąć 30 modeli z AS3+ jest niewykonalne), feniksy - jak smoki – szybkie, twarde, zjadają w WE wszystko
Ogry – nie da się ściągnąć irongutów, mounfangi to problem - podobnie jest jak z bretką - może gorszy save ale 3x więcej ran
SK – masa + SB, 13 – na euro nie jest tak źle, na PKS WE tracą punkty, szczurki zyskują doomrocket.
VC – ilości nie do zastrzelenia, 2x grube – nic się z tym nie zrobi - VC jadą jak po swoje
WOC – twarde rydwany, niezabijalni kowboje, jurki…

11 z 16.

Zostaje mirror, DF, OG, LIZ i TK – gdzie o żadnej z tych armii nie można powiedzieć że jest z nią jakoś szczególnie do przodu.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kozioł
Chuck Norris

Post autor: Kozioł »

Takie życie, ktoś musi być najsłabszy.

DE i ogry na swoich 6 edycyjnych kodeksach też nie szalały za bardzo a nikt im nie dawał dodatkowych punktów - dostały nowy kodeks i się obrócił. WE mają kodeks z 6 edycji nie przystosowany do realiów 8 edycji i muszą jakoś z tym żyć do czasu nowego kodeksu nikt im na to nic nie poradzi. Nawet jakby dostały jeszcze 200 czy 300 dodatkowych punktów to i tak im to za bardzo na te ciężkie parringi nie pomoże.

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Kozioł pisze:Takie życie, ktoś musi być najsłabszy.

DE i ogry na swoich 6 edycyjnych kodeksach też nie szalały za bardzo a nikt im nie dawał dodatkowych punktów - dostały nowy kodeks i się obrócił. WE mają kodeks z 6 edycji nie przystosowany do realiów 8 edycji i muszą jakoś z tym żyć do czasu nowego kodeksu nikt im na to nic nie poradzi. Nawet jakby dostały jeszcze 200 czy 300 dodatkowych punktów to i tak im to za bardzo na te ciężkie parringi nie pomoże.
Myślę ,że słabszym armiom pomoże chociażby mentalnie.

PKS
PKS to uniwersalny zbiór zasad turniejowych, którego celem jest wyrównanie szans graczy, tak aby o wyniku
w możliwie dużym stopniu decydowała taktyka i strategia obrana przez gracza, a w możliwie mniejszym siła
armii. PKS stanowi uzupełnienie do zasad z podręcznika głównego do aktualnego wydania WFB.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

No to witaj w klubie Laik.
Obrazek
Obrazek

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Czy na pewno jeden lookout od dwelersa i transmutacji to dobry pomysl ?

Troche mocno. Przeciez deathstar jest jak kitramy wszystkich bohaterow do oddzialu a nie po 2.

Moim zdaniem powinny byc 2 lookouty. Gdzie taka bretka ma schowac bohaterow. Maja biegac samopas ?
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Więcej oddziałów albo po męsku przyjąć czar na klatę :mrgreen:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Musi wystawić dużo małych lanc ;)

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Dębek pisze:No to witaj w klubie Laik.
i dlatego właśnie nie kupuję produktu jakim jest PKS, bo dla WE jest on znacznie gorszy nić Euro - po prostu lose,lose.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Ja w sumie rozumiem Laika, niech gracze bestii/TK/WE/lizaków robią side eventy do PKS-u, przecież sam fakt, że ma gorzej niż na ETC (pomimo że to dopiero 1 draft), dyskredytuje taki produkt niesamowicie. A przynajmniej na tyle, że jest sens ustawić bota spamującego temat tymi samymi opinami w kółko, niestety tą technikę odkrył już Przemcio na TWF - nie działa. Jak się okaże, że dana armia ma faktycznie wyraźny nadmiar słabych paringów to będziemy myśleć dalej.

Co do lizaków. Ta armia jest mocna, powiedzmy sobie bardzo mocna. Przycięliśmy ją za mocno, pewnie tak. Ale jest kilka argumentów, które za tym przeważyły. Wychodzi nowy book w sierpniu, więc gdybyśmy przegięli mała strata, bo jako, że DMP jest na ETC to pewnie wiele to nie zmieni, za to w początkowych fazach bez tych 100pkt nam te lizaki nie zablokują topu. Cięcie pojawiło się na slanie, dlatego, że miało być zawsze, ale uznaliśmy że jak jakiś maniak chce grać bez slana to niech ma.

Co do otwierania forum, głosowanie o otwarciu padło jednym głosem, więc pewnie jak się trochę uspokoi to zaczniemy przenosić tematy na jawne, bo naprawdę nie ma tam jakichś niesamowitych sensacji.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Ponawiam pytanie, bo poprzednie zaginęło w natłoku postów.

Jak rozumieć poniższe zdanie?
"Wystawiając Discipline of Cogitation nie można wystawić:Dispel Scroll i Cube of Darkness"
Można mieć Beclaming Cogitation i scrolla czy albo jedno albo drugie?

Zapis ten jest niejednoznaczny, a w zależności od intencji autorów czytelniej byłoby:
"Wystawiając Discipline of Cogitation nie można wystawić:Dispel Scroll ani Cube of Darkness"
lub
"Max 2 z 3: Cogitation, Cube, Scroll."
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Nie można mieć Becalming Cogitation i jakiegokolwiek scrolla.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

"Wood Elves
+100 punktów, -100 do strat liczonych na koniec bitwy.
Zrezygnowaliśmy z dużych bonusów punktowych, gdyż naszym zdaniem nie są one do końca zasłużone oraz nie dają wystarczającego efektu. Jednocześnie należy pamiętać, że w PKS dodatkowe punkty nie są tracone na dodatkowe wystawienia jednostek podstawowych. Zrezygnowaliśmy też z bonusów modyfikujących zasady armijne czy konkretnych oddziałów, tak jak nie robimy tego w przypadku innych armii. Zależy nam na możliwie dużej spójności z oryginalnymi zasadami, co podyktowało taką decyzję."

Proponuje wykreślić ten zapis, bo świadczy o nie znajomości WE przez twórców. Nie widziałem jeszcze WE, które traciły by pkt na wystawianie Core'ów :roll:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Po co wykreślać? Chcesz dać wszystkie dodatkowe pkt w spece lub rary to możesz to zrobić. Np. dostajesz 2 orły ze free, które w praktyce oddają 0 pkt.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Progi punktowe do ustalenia przez organizatorów- a są jakieś sugerowane, procentowe?
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

W obecnej edycji dobrze sprawdzają się okolice 6-7%

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Nie rozumiem płaczu nad Liz :D i to w dziale Lizaków pisałem

Book za miesiąc. DMP za ponad miesiąc na zasady Euro wątpie aby ktoś z graczy lizakowych za dużo na tych zasadach pograł (i imo są okej ;D)
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Dydu pisze: Proponuje wykreślić ten zapis, bo świadczy o nie znajomości WE przez twórców. Nie widziałem jeszcze WE, które traciły by pkt na wystawianie Core'ów :roll:
Mam wrażenie, że niektórzy nie czytają zasad tylko komentarz do nich...
W moim podpisie jest link.

No i przeczytaj jeszcze raz tę zasadę. Ona Ci żadnej krzywdy nie robi, naprawdę.

Format: 2400.
WE wystawiają się na 2500.
Wciąż jednak minimum na Core to 600, a nie 625.
Czyli w przeciwieństwie do Euro nie marnujesz części boostu na przymusowe jednostki Core.
Jak wykreślę, jak proponujesz, to właśnie będziesz tracił więcej na Core.

Kapejszen?
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

raczej chodzi o to, ze w WE częściej ma sie ponad minimum core
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Dymitr pisze:raczej chodzi o to, ze w WE częściej ma sie ponad minimum core
Nie wiem o co chodziło. Wiem co było napisane.

Ja rozumiem, że najprościej napisać "że się nie znamy", ale gdyby autor tej opinii przeczytał zasady, a nie komentarz, zauważyłby, że ta zasada jest ogólną i nie dotyczy tylko WE.
A tak poza tym to przypomnę propozycję Blessa i potem poparcie Laika dla niej.
A dzięki zasadzie rozliczania progów z PKS jest dowolność. Ktoś lubi swoje Core - no problem. Nie lubi - też no problem.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

i znowu mi sie dostało, bo chciałem podpowiedziec jaka była intencja piszącego :)
ciekawe czy w tym sezońie ktoś zrobi imprezę na PKSy
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

ODPOWIEDZ