VC Chainsawa :D

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

VC Chainsawa :D

Post autor: Omegon »

Pierwsza rozpiska w moim temacie(nie chciałem robić wielu osobnych, bo to jest śmiecenie).

VC 1175pkt bez lordów:
Rzeczy po myślnikach wliczone w koszt jednostki/herosa, jest to rozpiska robiona pod kraśki kumpla, gra on na samych wojach i thunderach, bez armat itp. ma za to Runeshmitha

-Necromancer - Lore of Vampires 120p.
-lvl 2 upr za 35p.
-Master of the Dead za 20p.

-Terrorgheist 250p.
-Rancid Maw i Infested za 25p.

-30 skeleton warriors 180p.
-FCG

-30 skeleton warriors 180p.
-FCG

-5 Dire wolves z Doom wolvem 50p.

-5 Dire wolves z Doom wolvem 50p.

-Corpse cart 120p.
-Unholy Lodeston za 30p.

-8 Black knights + barding 222p.
-FCG

Total cost:1172
Total models in army:81

Dziękuje z góry za komentarze i podpowiedzi co poprawić.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

jak kraśki bez maszyn to nawet terrogejsza daje rade ale wywal z niego poisony i te nietoperki gdy wybucha ;)

2 nekromantów! obowiązkowo Book of Arkhan

można grać na szkieletach są niezłe, jednym dałbym screaming banner, drugim może +1MV?

lub zamiast szkieletów daj ghule oddział sporawy(wejdzie gdy utniesz BK, CC i szkielety)+30 zombi do trzymania magów z tyłu za hordą i ewentualnie jak wejdzie to może jeszcze jeden oddział zombi

Rycerze zbyteczni są gdy nie ma w nich klepacza, lepiej daj za nich vargheisty/crypt horrorki

corpse cart zbyteczny! ;)

a gdzie spiryt host i fell baty! on nie ma kowadła :) duszki są fajne na maszynki

zapodam coś co mi się widzi

Unnamed1175 Pts - Vampire Counts Army

1 Necromancer @ 125.0 Pts
General; Lore of Vampires; Magic Level 2
Book of Arkhan [25.0]

1 Necromancer @ 100.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Vampires

30 Crypt Ghouls @ 300.0 Pts

5 Dire Wolves @ 40.0 Pts

5 Dire Wolves @ 40.0 Pts

20 Zombies @ 70.0 Pts
Standard; Musician

6 Crypt Horrors @ 228.0 Pts

5 Hexwraiths @ 150.0 Pts

1 Spirit Hosts @ 45.0 Pts

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

Models in Army: 78

Total Army Cost: 1162.0

ja bym grał czymś podobnym z tą różnicą że wywaliłbym ghule i nawsadzał sporawe oddziały zombi po 50 ;)

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

hej nie jestem jakims mega masterem w vc ale troszke nimi gram i gralem tez krasiami i kilka uwag :
- jezeli krasie przeciwnika sa czysto pod kombat to w tej rozpie ktora skleiles nic poza BK sie nie jest w stanie bic z warriorsami krasiowymi :D co ewentualnie bym proponowal :

1)wystawic wampira nastawionego na mocny kombat z 2 Mlv i do tego MASE zombie wtedy w wiekszosci sytuacjii lamiesz go na kombacie (poprzez slowo mase mam na mysli naprawde sporo modeli okolo 100 (nie proponuje wystawiania malych oddzialow gdyz magia na takie ptk jest dosyc ograniczona i srednio mi sie wydaje dorabianie zombie powiedzmy x2 stanu poczatkowego :D )) .

2) zawsze jest opcja zeby grac na 30-35 gg z banner of the barrows :D i do tego wsadzic lorda morderce / mocnego czarodzieja albo 2 i starac sie wrzucac ASF jest rowniez opcja z corps cartem dajacym asf praktycznie co ture = krojenie krasi na 3/2 (jak da bog to wylosujesz czar nr 2 z LoV i bedzie dodatkowo przerzut co = statystycznie mowiac jakies 22 -23 rany na czysto czyli lamiesz na 2 palki)

3) skoro nie ma magicznych katapek ani maszynek ETERYKI WELCOME TO ... czyli wystawiasz 25% armi w baskach i bohaterach eterycznych (dal bym stosunek 1 baska na 2 eterykowych bohciow) 25% armi w rare eterykach i polower armi w spirit hostach :DD jeszcze nigdy sie tym nie bawilem ale jak bede mial moje vc to bedzie pierwsza rzecz ktora sie pobawie :D 100% armi w eterykach nigdy na to nie wpadlem

4) opcja z crypt horrorami i vargheistami do tego masa zombie rzeby przyjac na klate warriorow crypty i vary na boki/tyly i powinno dac rade

Przepraszam ze tak namaczkowalem :oops: to sa tylko podpowiedzi to nie jest MUST ktory masz miec w armi bo to ty musisz nia lubic grac :D co powiem dodatkowo oczywiscie ze np brak modeli moze cie ograniczyc ale skoro to jest 4fun to moze pozwolic ci poproxowac chyba ze bardzo tego nie lubisz to mozesz sam pokminic nad inna koncepcja armii :D kazda opcja da sie grac i jezeli sam nad tym posiedzisz chwilke to jestem na 1000% pewien ze wykminisz cos mega 8)

Pozdrawiam serdecznie Kevin
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

kevinior pisze:hej nie jestem jakims mega masterem w vc ale troszke nimi gram i gralem tez krasiami i kilka uwag :
- jezeli krasie przeciwnika sa czysto pod kombat to w tej rozpie ktora skleiles nic poza BK sie nie jest w stanie bic z warriorsami krasiowymi :D co ewentualnie bym proponowal :

1)wystawic wampira nastawionego na mocny kombat z 2 Mlv i do tego MASE zombie wtedy w wiekszosci sytuacjii lamiesz go na kombacie (poprzez slowo mase mam na mysli naprawde sporo modeli okolo 100 (nie proponuje wystawiania malych oddzialow gdyz magia na takie ptk jest dosyc ograniczona i srednio mi sie wydaje dorabianie zombie powiedzmy x2 stanu poczatkowego :D )) .

2) zawsze jest opcja zeby grac na 30-35 gg z banner of the barrows :D i do tego wsadzic lorda morderce / mocnego czarodzieja albo 2 i starac sie wrzucac ASF jest rowniez opcja z corps cartem dajacym asf praktycznie co ture = krojenie krasi na 3/2 (jak da bog to wylosujesz czar nr 2 z LoV i bedzie dodatkowo przerzut co = statystycznie mowiac jakies 22 -23 rany na czysto czyli lamiesz na 2 palki)

3) skoro nie ma magicznych katapek ani maszynek ETERYKI WELCOME TO ... czyli wystawiasz 25% armi w baskach i bohaterach eterycznych (dal bym stosunek 1 baska na 2 eterykowych bohciow) 25% armi w rare eterykach i polower armi w spirit hostach :DD jeszcze nigdy sie tym nie bawilem ale jak bede mial moje vc to bedzie pierwsza rzecz ktora sie pobawie :D 100% armi w eterykach nigdy na to nie wpadlem

4) opcja z crypt horrorami i vargheistami do tego masa zombie rzeby przyjac na klate warriorow crypty i vary na boki/tyly i powinno dac rade

Przepraszam ze tak namaczkowalem :oops: to sa tylko podpowiedzi to nie jest MUST ktory masz miec w armi bo to ty musisz nia lubic grac :D co powiem dodatkowo oczywiscie ze np brak modeli moze cie ograniczyc ale skoro to jest 4fun to moze pozwolic ci poproxowac chyba ze bardzo tego nie lubisz to mozesz sam pokminic nad inna koncepcja armii :D kazda opcja da sie grac i jezeli sam nad tym posiedzisz chwilke to jestem na 1000% pewien ze wykminisz cos mega 8)

Pozdrawiam serdecznie Kevin
1. bzdura! ;) mały wampir to nie klepacz, drogi mag i tyle, dawać 2 magów 2level lepiej uwierz ;) 100 zombi to przesada, ale 50 jest ok na początek :) przebije się magią ma dwóch magów przebije się spokojnie :)

2.GG są drodzy biją ostatni...mają siłę ok ale są drogie a opcja z CC jest słaba bo CC idzie 4 cale co turę, a GG i reszta armii po 8/12" :) wleczenie się 4-6 cale co turę mija się z celem, CC jest za drogi na siebie i za mało mobilny, opcja z ASF jest droga i niekoniecznie musi się udać, pamiętaj że po drugiej stronie GG stanie jakaś horda krasiowe z GW...wcale nie jest różowo, a ryzykownie i w uj drogo ;)

3. hexy! ja nie lubie dużych oddziałów...ale możesz się pobawić w 2x10 czy 3x7 jak sie zmieści ;) ogólnie eteryki zawsze wporzo :)

4 tak!

generalnie ja bym stawiał na magię i odpuścił sobie wampirka małego bo masz:
albo ASF,
albo furię,
albo furię i asf z miecza a brak siły 6-7
albo dobrze opancerzonego bez dobrego bicia....nie wiem może wampirek z GW, Wardem na 4+, HA, jest w miarę gdy ma furię, ale potrzebny ci jest z magii przerzut dlatego co by nie było w magię i tak musisz inwestować i tyla! :)

obowiązkowo BoA!

kevinior
Chuck Norris

Post autor: kevinior »

1) lekki fail nie przeczytalem ze nie mozna lordow :oops: moj blad i zgadzam sie robiac malego wampira pod kombat sie nie oplaca

2)GG wcale nie bija ostatni bija rownoczesnie z krasnoludami w najgorszym wypadku (tutaj sie przyda Book of the arkhan)
zauwazlym ze masa ludzi nie dostrzega pewnej zaleznosci fakt CC jedzie 4 cale ale dziala nawet na koniuszek oddzialy tzn oddzial majacy 3 szeregi to odpowiednik okolo 2 cali CC jedzie 4 i dodatkowo dziala na 6 cali ?? to malo ?? dodajemy do tego book of arkhan albo sama popychaczne z LoV i juz nam sie robi cudo dajae calej armii (jak dobrze sie ustawimy) albo przynajmniej wiekszosci ASF ?? nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo nie lubia CC jest smieszny moze szarzowac od bidedy zabije 2 kolesi :D no i jak na chariot ma regene a regenka piechota nie chodzi wiec biorac pod uwage to wszystko GG w cc maja praktycznie na 100% bicie po inicjatywie a jezeli beda miec przerzuty z czaru nr 2 to CC skonczy sie zanim przeciwnik uderzy wiec opcja wygrania w 1 turze - 2 to calkiem zgrabna oferta

3) gdzie kolego szanowny widzisz duze oddzialy :D bo ja nie widze nawet oddzialu ktory mial bym wiecej niz 3 modele :wink:
Ja na moim kutrze, sam sobie sterem, wędkarzem i rybą !

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

jednak się posprzeczam ;)

GG 40 z FCG i Barrowsem z GW kosztują 560 pkt+90 za CC...spoko dajesz 650 pkt :)

za GG z Cartem ja wole brać mój zestaw speców czyli:

3oddziały batów,
duszek
5hexów
10 horrorów :)

wychodzi mi 671...przelicz sobie co wychodzi lepiej :)

GG to 560 masz 40 GG czyli 40W z T4 i S6 bijąca ostatnią(nie wierzę w Twoje AFS ;) ) niby z barrowscem na 3+ wszystko prawie i KB, wstaje po D6+level maga, KB z hordy ataków 31 gołych(bez hero liczone), 4"ruchu i stompy/Thuderstompy biją w nie mocno...

za 380 masz 10horrorków to 30 W z T5 i regenką na 5+, wstaje po 1+level maga, ma stompy, jest szybsze bo ma 6" z hordy (do hordy) to 30 ataków z S4+piosony,

nie wiem pragnę zuważyć że za jeden oddział GG z cartem wchodzi Ci 10CH+odginaczki lub walec 8CH i 7CH na te pkt. ;)

Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

Na pewno nie wystawię ghuli i crypt horrorów z braku posiadania ich :D Moja armia ma być oparta na szkieletach (być może z dodatkiem zombi) Za to pomyślę nad gwardią(30 w trakcie malowania, 10 dokupię) i być może nad hexwraithami :D

Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

Kolejna rozpiska pod niemagicznego kolegę Krasnala :D

1200p. Bez lordów (mój standard, chyba już więcej nie będę tego pisał :D)

-Vampire (135p. goły) 240p.

-2lvl upd 35p.
-Quickblood 30p.
-Zbroja z posrebrzanej stali 40p.

-4 Cairn wriaths + Banshee 275p.

-30 szkieletów FCG 180p.

-31 szkieletów FCg 185p.

-5 Hexwraiths 160p.

-4 Spirit hosty(osobno) 180p.
Total models in army:74

Dziękuje za komentarze, jest to druga wersja rozpiski pod tamtego gracza jeśli ktoś będzie zainteresowany rozpiską tamtego, aby dokładniej przeanalizować możliwości rozpy pod niego proszę dać komentarz z prośbą, postaram się zamieścić jego rozpiskę ;P

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Chainsaw7 pisze:Na pewno nie wystawię ghuli i crypt horrorów z braku posiadania ich :D Moja armia ma być oparta na szkieletach (być może z dodatkiem zombi) Za to pomyślę nad gwardią(30 w trakcie malowania, 10 dokupię) i być może nad hexwraithami :D

jeśli byś chciał ;)

mam 40 ghuli na sprzedaż :)

Kap
Mudżahedin

Post autor: Kap »

Też chciałem robić armię na szkieletach i GG ale to stricte for funowy pomysł. Na turniejach tym za bardzo nie pograsz. O ile szkielety to fajny core unit o tyle gwardia średnio się spisuje :). Mam 40tu gwardzistów i w sumie wystawiam ich tylko na półce w pokoju żeby pochwalić się jak ładnie ich pomalowałem.

Awatar użytkownika
Niltag
Chuck Norris

Post autor: Niltag »

Jak wystawiasz mass eterykow na for fun bitwe z kims kto ma malo magicznych atakow (i wiesz o tym ze ma malo) to uwierz mi for fun dla niego nie bedzie...
"The best defense is a good offense." -Gen. George S. Patton

Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

A to ma być fun dla mnie, nie dla niego :D Zresztą to są rozgrywki w ramach turnieju między mną, a znajomymi z budy :D

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

dlaczego on zatem nie wystawia maszyn z magicznymi atakami nie rozumiem ? :D hym może pokuś się o mortisa skoro nie ma maszyn ;) wtedy dwóch 2levelowych może robić spore zamieszanie, a czary mamy nawet nawet do niszczenia kraśków 2d6S4, klątwa czy słonko wampirze jest ciekawe ;)

Awatar użytkownika
Omegon
Mudżahedin

On nie wystawia maszyn, ponieważ tak samo jak ja zaczyna grać(ja już od dobrego pół roku gram,on od miecha z kawałkiem) i nie posiada maszyn na stanie :D

ODPOWIEDZ