http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 5#p1099895
Sytuację próbowałem rozrysować w ten sposób żeby była jasna i klarowna:PSz pisze:@Shino wysłałem Tobie i całej kapitule LS pytania.
Mam pytanie do Szanownej kapituły
Proszę o uściślenie dwóch zagadnień dotyczących AB do O&G
1-Sprawa manglerów
Posiadają one zasadę Random Movement oraz kilka własnych. Czy w przypadku gdy podczas ruchu nie ma kontaktu z żadnym oddziałem to działa normalnie zasada RM czy też jakaś szczególna pozwalająca łamać zasadę 1”apart? Czy też może łamać tą zasadę tylko w przypadku gdy rzut na RM doprowadzi go do fizycznego kontaktu z przeciwnikiem, wtedy a’la szarża (również na przyjazny oddział) i przeskakiwanie za niego tzn fizycznie tkniętego?
Narazie odpowiedzieli
Lidder -
1 Tylko RM
Kudłaty-
1. Jak nie wchodzi w cel to zatrzymuje się po wejściu w cal.
Furion
1- zachowują 1"
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1099884
FAZIK pisze:Sytuacja:
a) Jednostką która się porusza to Fanatyk/Mangler Squig. Rzucił taki kierunek jak widać. Ilość wyrzuconych cali to 11. Dowolna jednostka jest o 4 cale od niego. Nie dotknie jej, ani żadnej innej podczas ruchu. Czy Fanatyk/Mangler Squig mając zasadę Random Movement ignoruje zasadę 1" Apart? Czyli czy poleci swoje 11", czy stanie o 1" przed jednostką? Poproszę o wskazanie zasady dlaczego tak a nie inaczej.
b) Jednostką która się porusza to Doomwheel przy Missfire wynik 3-5 (jazda w losowym kierunku). Rzucił taki kierunek jak widać. Ilość wyrzuconych cali to 11. Dowolna jednostka jest o 4 cale od niego. Nie dotknie jej, ani żadnej innej podczas ruchu. Czy Doomwheel mając zasadę Random Movement (bez możliwości wyboru kierunku) ignoruje zasadę 1" Apart? Czyli czy poleci swoje 11", czy stanie o 1" przed jednostką? Poproszę o wskazanie zasady dlaczego tak a nie inaczej.
c) Jednostką która się porusza to Doomwheel chcący dojechać jak najdalej wybierając taki kierunek jak widać. Ilość wyrzuconych cali to 11. Dowolna jednostka jest o 4 cale od niego. Nie dotknie jej, ani żadnej innej podczas ruchu. Czy Doomwheel mając zasadę Random Movement ignoruje zasadę 1" Apart? Czyli czy poleci swoje 11", czy stanie o 1" przed jednostką? Poproszę o wskazanie zasady dlaczego tak a nie inaczej.
Czy zasady dla tych trzech przypadków są różne? Jeśli tak to dlaczego?